Μιλήσαμε για τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου, παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.
Αφού μάθαμε ότι η επανάσταση έγινε το 1821, το γράψαμε με διάφορους τρόπους για να το αποτυπώσουμε και στη συνέχεια κάναμε την παρακάτω ατομική εργασία.
Ακούσαμε και μάθαμε το παρακάτω τραγούδια:
Έπειτα, με αφορμή το τραγούδι “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή”, δημιουργήσαμε την παρακάτω ατομική εργασία.
Στις 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε γιορτή, όπου οι μαθητές ντύθηκαν τσολιάδες και Σουλιώτισσες με στολές που δημιούργησαν οι ίδιοι.
Στις 25 Μαρτίου Πραγματοποιήθηκε παρέλαση και κατάθεση στεφάνων. Και του χρόνου!
Το Νηπιαγωγείο μας μαζί με το Δημοτικό θα φιλοξενήσει δράση με θέμα την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, σε συνεργασία με εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Πριν από την δράση, οι μαθητές είδαν βίντεο και σχετικό εποπτικό υλικό, το οποίο μας προώθησαν από το αρχέλων. Την μέρα της δράσης οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα με παρουσίαση, οπτικοακουστικό υλικό, βιωματικά παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της περιβαλλοντικής ευθύνης και της συνεργασίας. Ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας χελώνας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και τρόπους προστασίας της.
Κατασκευή για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας που τόσο αγάπησαν ήδη οι μαθητές.
Πραγματοποιήθηκε εβδομαδιαίο πρότζεκτ (απο 26 Φεβρουαρίου μέχρι 6 Μαρτίου Παγκόσμια Μέρα Σχολικού Εκφοβισμού) σχετικά με το bullying. Η εκπαιδευτικός δείχνει στα παιδιά ένα μαγικό αποκριάτικο κουτί που κρύβει μέσα του αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε ένα πολύ σημαντικό μυστικό! Η εκπαιδευτικός βγάζει ένα-ένα τα αντικείμενα και συζητάει μαζί με τα παιδιά τι μπορεί να συμβολίζει το καθένα (Πολύχρωμα χέρια: Τα χέρια μας μπορούν να δημιουργούν ή να πληγώνουν (τι μπορώ να κάνω με τα χέρια). Πώς τα χρησιμοποιούμε σωστά; Χάρτινη καρδιά: Η αγάπη εκφράζεται με τα χέρια μας! Μπορούμε να σχηματίσουμε μια καρδιά;, Μάσκα: Οι μεταμφιέσεις αλλάζουν την εμφάνισή μας, αλλά οι πράξεις μας δείχνουν ποιοι είμαστε. Μπαλόνι: με την βοήθεια των πολύχρωμων χεριών παίζουμε συνεργατικά, μαθαίνοντας τη σημασία της ομαδικότητας!). Μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη δύναμη των καλών πράξεων!
Ανάγνωση του παραμυθιού «Τα χεράκια δεν χτυπάνε, τα χεράκια αγαπάνε» και συζήτηση για το παραμύθι και συμπέρασμα ότι η βία δεν είναι η λύση, ανακαλύπτουμε θετικούς τρόπους να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.
Έπειτα, παρουσιάζουμε το πρόβλημα με δύο χαρτόνια (όχθες ποταμού) και μπλε γκοφρέ χαρτί (ποτάμι). Στις όχθες τοποθετούμε φωτογραφίες παιδιών ντυμένων καρναβάλια που μαλώνουν. Τα παιδιά περιγράφουν την εικόνα, εντοπίζουν συναισθήματα όπως στεναχώρια και θυμός και συζητάμε πώς οι τσακωμοί δημιουργούν αποστάσεις. Στη συνέχεια, προτείνουν λύσεις συμφιλίωσης (π.χ. «Συγγνώμη», «Αγκαλιά», «Μοιράζομαι») που γράφονται σε ψαράκια μέσα στο ποτάμι. Τα παιδιά ψαρεύουν τις λύσεις, τις διαβάζουν και τις κολλούν σε τουβλάκια, φτιάχνοντας μια “γέφυρα συμφιλίωσης”. Τέλος, συζητάμε τι μάθαμε και πώς νιώθουμε όταν γεφυρώνουμε τις διαφορές μας με καλοσύνη.
Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός δημιουργεί δύο μονοπάτια με εμπόδια, όπου τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, ταξιδεύουν προς τη Χώρα της Φιλίας. Σε κάθε εμπόδιο υπάρχει μια εικόνα με πρόβλημα σχέσεων (π.χ. τσακωμός). Οι ομάδες προτείνουν λύσεις και, αν είναι κατάλληλες, συνεχίζουν.
Όταν φτάσουν στη Χώρα της Φιλίας, γιορτάζουν και συζητούν όσα έμαθαν. Παραλλήλως, κάθε ομάδα ζωγραφίζει με τέμπερες δύο πολύχρωμα χέρια με καρδιά στη μέση, εμπνευσμένα από το παραμύθι «Τα χεράκια δεν χτυπάνε, τα χεράκια αγαπάνε».
Κατά την διάρκεια της ομαδικής δραστηριότητας ακουγόταν το τραγούδι «Χέρια σαν κι αυτά» των Locomondo, ενισχύοντας τη χαρά και τη συνεργασία. Τα τραγούδι άρεσε πολύ στους μαθητές, οπότε το ξαναακούσαμε σε επόμενο χρόνο και το αναλύσαμε.
Κάθε ομάδα συνεργάζεται για να δημιουργήσει το δικό της μήνυμα μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η εκπαιδευτικός. Η μία ομάδα γράφει «Όχι στη βία, ναι στη φιλία!» ενώ η άλλη ομάδα «Πάντα αγαπάμε, ποτέ δεν χτυπάμε».
Tα συνθήματα που έγραψαν οι δύο ομάδες εκτυπώνονται και μετατρέπονται σε εντυπωσιακά πλακάτ με δυνατά μηνύματα υπέρ της φιλίας και κατά της βίας. Κάθε ομάδα κρατάει το δικό της πλακάτ και με ενθουσιασμό συμμετέχει σε μια ειρηνική διαδήλωση στον αύλειο χώρο του σχολείου, μεταφέροντας το μήνυμά τους στα παιδιά του Δημοτικού.
Παρουσίαση βίντεο για τις 5 Ηπείρους και πραγματοποίηση συζήτησης.
Συζήτηση για τις 4 φυλές (Κόκκινη, κίτρινη, μαύρη και άσπρη) και συζήτηση σχετικά με το σε ποια Ήπειρο κατοικεί η καθεμία από τις φυλές. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ομαδική χειροτεχνίες με τις 5 Ηπείρους και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές.
Έπειτα μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για την Αφρική, την Ασία και τους αγαπημένους μας Ινδιάνους! Αφού ολοκληρώσαμε το θέμα και μάθαμε για τα χαρακτηριστικά τους, την ενδυμασία τους, τα σπίτια τους και τον τρόπο ζωής τους, φτιάξαμε μια ατομική χειροτεχνία για το καθένα με κάτι χαρακτηριστικό τους.
ΑΦΡΙΚΗ
ΑΣΙΑ
ΙΝΔΙΑΝΟΙ
Μετά τις φυλές, ήρθαν οι Απόκριες. Είδαμε το παρακάτω εκπαιδευτικό βίντεο για το τι είναι η Αποκριά, ήθη και έθιμα. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με το θέμα.
Αφού, ειπώθηκε ότι μεταμφιεζόμαστε και πηγαίνουμε σε αποκριάτικα πάρτυ, δεν θα μπορούσαμε να μην φτιάξουμε τους πολύχρωμους κλόουν μας για να διακοσμήσουμε την τάξη μας.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του παραμυθιού «O αρλεκίνος» και ατομική χειροτεχνία.
Με τις Αποκριές ασχολήθηκαν και στο μάθημα των Αγγλικών. Με την Βοήθεια του BeeBot, οι μαθητές προγραμμάτιζαν την μελισσούλα και ανάλογα με το που έφτανε έφτιαχναν παζλ που σχημάτιζαν κλόουν.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο παιχνίδι “Τάισε τον κλόουν”
“Βάλε τους αριθμούς στη σωστή σειρά και φτιάξε έναν κλόουν”
Επίσης, εφόσον είχαμε ήδη μιλήσει για την Σαρακοστή, έγινε αναφορά και στο μάθημα των Αγγλικών. Συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση πως στην Αγγλία τρώνε pancakes την τελευταία Τρίτη πριν την νηστεία (40 ημερών) του Πάσχα. Αφού έμαθαν τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται τα pancakes, έφτιαξαν τα δικά τους. Έγιναν πολύ νόστιμα και οι μαθητές το ευχαριστήθηκαν.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή