Βόρειος και Νότιος Πόλος
Συζήτηση για τους δύο πόλους (Βόρειος και Νότιος Πόλος) δείχνοντας και αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Έπειτα τα κατηγοριοποιούμε σε α) Ζώα της Αρκτικής (Πολική αρκούδα, φώκια, Ελάφι, φάλαινα όρκα, αρκτικός λαγός, αρκτική αλεπού και β) Ζώα της Ανταρκτικής (πιγκουίνος). Στη συνέχεια, διαβάζουμε το παραμύθι “Ο μεγάλος Χνουδωτός”.
Συζήτηση για το παραμύθι και ζωγραφική.
Τραγούδι “Τα πολικά ζωάκια”
Έπειτα, μιλήσαμε για το Βόρειο Σέλας. Είδαμε το παρακάτω βίντεο και εξηγήσαμε το φαινόμενο.
Καθώς οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το φαινόμενο, αποφασίσαμε να το αποτυπώσουμε με τέμπερες. Οι μικροί καλλιτέχνες το απέδωσαν φανταστικά!
Συνεχίσαμε με τους αγαπημένους μας Πιγκουίνους! Συζήτηση για τους Πιγκουίνους, που ζουν τι τρώνε κτλ δείχνοντας και αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Καθώς είχαμε δει στο βίντεο παραπάνω ότι δεν υπάρχει μόνο Βόρειο Σέλας αλλά και Νότιο, οι μαθητές θέλησαν να κάνουμε και το Νότιο Σέλας με τους Πιγκουίνους, καθώς μάθαμε ότι οι πιγκουίνοι ζουν στον Νότιο Πόλο. Έτσι, οι μαθητές αφού σχεδίασαν ο καθένας τον δικό του πιγκουίνο, έπειτα δημιουργήσαμε με τέμπερες το Νότιο Σέλας με αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου.
Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν κάποια παιχνίδια με Πιγκουίνους και μαθηματικά:
- Τάισε τον Πιγκουίνο τόσα ψάρια όσα δείξει το ζάρι
- Βάλε τους πιγκουίνους σε αριθμητική σειρά
- Πόσα ψάρια έχει φάει ο πιγκουίνος;
- Δώσε στον πιγκουίνο να φάει τόσα ψάρια όσα λέει ο αριθμός στην κοιλιά.
Παραλλήλως, διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Λίνος ο μικρός Πιγκουίνος” και με αφορμή το Παραμύθι μάθαμε τα σχήματα. Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν πιγκουίνους σε διάφορα σχήματα και τα κολλήσαμε στην γωνία των μαθηματικών.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε βασικός προγραμματισμός με την βοήθεια του beebot το οποίο μεταμορφώθηκε σε πιγκουίνο. Η εκπαιδευτικός έλεγε στον κάθε μαθητή έναν αριθμό από το 1 έως το 5 και οι μαθητές έπρεπε να βρουν τον αριθμό στην κοιλίτσα του πιγκουίνου και να προγραμματίσουν τον πιγκουίνο ώστε να φτάσει στον πιγκουίνο με τον σωστό αριθμό.
Διακοσμήσαμε και τα τζάμια μας με χρωματιστά ιγκλού φτιαγμένα από τα παιδιά!
Tραγούδι Μουσικοκινητικής αγωγής «Πιγκουίνοι»