Βόρειος και Νότιος Πόλος

Συζήτηση για τους δύο πόλους (Βόρειος  και Νότιος Πόλος) δείχνοντας και αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Έπειτα τα κατηγοριοποιούμε σε α) Ζώα της Αρκτικής (Πολική αρκούδα, φώκια, Ελάφι, φάλαινα όρκα, αρκτικός λαγός, αρκτική αλεπού και β) Ζώα της Ανταρκτικής (πιγκουίνος). Στη συνέχεια, διαβάζουμε το παραμύθι “Ο μεγάλος Χνουδωτός”.

33688 1

Συζήτηση για το παραμύθι και ζωγραφική.

thumbnail 9 3

Τραγούδι “Τα πολικά ζωάκια”

Έπειτα, μιλήσαμε για το Βόρειο Σέλας. Είδαμε το παρακάτω βίντεο και εξηγήσαμε το φαινόμενο.

Καθώς οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το φαινόμενο, αποφασίσαμε να το αποτυπώσουμε με τέμπερες. Οι μικροί καλλιτέχνες το απέδωσαν φανταστικά!

thumbnail 5 4 thumbnail 6 3

thumbnail 10 2

thumbnail 3 5 thumbnail 4 5

Συνεχίσαμε με τους αγαπημένους μας Πιγκουίνους! Συζήτηση για τους Πιγκουίνους, που ζουν τι τρώνε κτλ δείχνοντας και αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Καθώς είχαμε δει στο βίντεο παραπάνω ότι δεν υπάρχει μόνο Βόρειο Σέλας αλλά και Νότιο, οι μαθητές θέλησαν να κάνουμε και το Νότιο Σέλας με τους Πιγκουίνους, καθώς μάθαμε ότι οι πιγκουίνοι ζουν στον Νότιο Πόλο. Έτσι, οι μαθητές αφού σχεδίασαν ο καθένας τον δικό του πιγκουίνο, έπειτα δημιουργήσαμε με τέμπερες το Νότιο Σέλας με αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου.

thumbnail 22 thumbnail 2 5 thumbnail 1 5

thumbnail 11 2 thumbnail 12 2

thumbnail 8 3 thumbnail 7 3

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν κάποια παιχνίδια με Πιγκουίνους και μαθηματικά:

  • Τάισε τον Πιγκουίνο τόσα ψάρια όσα δείξει το ζάρι

thumbnail 13 2 thumbnail 14 2 thumbnail 15 2 thumbnail 16 1

  • Βάλε τους πιγκουίνους σε αριθμητική σειρά

thumbnail 18 1 thumbnail 19 1

thumbnail 20 1 thumbnail 21 1

  • Πόσα ψάρια έχει φάει ο πιγκουίνος;

IMG 0284

  • Δώσε στον πιγκουίνο να φάει τόσα ψάρια όσα λέει ο αριθμός στην κοιλιά.

thumbnail 17 2 thumbnail 22 1 IMG 0280

IMG 0281 IMG 0282 IMG 0283

Παραλλήλως, διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Λίνος ο μικρός Πιγκουίνος” και με αφορμή το Παραμύθι μάθαμε τα σχήματα. Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν πιγκουίνους σε διάφορα σχήματα και τα κολλήσαμε στην γωνία των μαθηματικών.

IMG 0268 IMG 0269 IMG 0270

IMG 0272 IMG 0275 IMG 0277

Τέλος,  πραγματοποιήθηκε βασικός προγραμματισμός με την βοήθεια του beebot το οποίο μεταμορφώθηκε σε πιγκουίνο. Η εκπαιδευτικός έλεγε στον κάθε μαθητή έναν αριθμό από το 1 έως το 5 και οι μαθητές έπρεπε να βρουν τον αριθμό στην κοιλίτσα του πιγκουίνου και να προγραμματίσουν τον πιγκουίνο ώστε να φτάσει στον πιγκουίνο με τον σωστό αριθμό.

IMG 0304 IMG 0305 IMG 0308 IMG 0311

Διακοσμήσαμε και τα τζάμια μας με χρωματιστά ιγκλού φτιαγμένα από τα παιδιά!

IMG 0303 IMG 0302 IMG 0300 IMG 0299

Tραγούδι Μουσικοκινητικής αγωγής «Πιγκουίνοι»

Ο χιονάνθρωπος και του Γεννάρη το φεγγάρι που μοιάζει με Μαργαριτάρι!

Ανάγνωση παραμυθιού «ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» και συζήτηση για το παραμύθι.

IMG 0004

Στη συνέχεια μαθαίνουν να ζωγραφίζουν βήμα -βήμα τον δικό τους χιονάνθρωπο και έπειτα ζωγραφίζουν ότι άλλο τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι.

thumbnail 1 3 thumbnail 20

Καθώς οι μαθητές είχαν δει κάτι μικρές μπάλες φελιζόλ που είχαμε στο σχολείο και ρωτούσαν συνέχεια αν κάνουμε κάτι με αυτές, αποφασίσαμε να τις αξιοποιήσουμε σε μια ατομική χειροτεχνία με τρισδιάστατο χιονάνθρωπο. Η κατασκευή μας όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Καθώς τις προηγούμενες μέρες είχαμε μιλήσει για τις παροιμίες του Γεννάρη και μια από τις αγαπημένες μας είναι “Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι”” αποφασίσαμε μαζί με τον χιονάνθρωπο να αναπαραστήσουμε με χρώμα και την παροιμία. Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε!

thumbnail 2 4 thumbnail 2 3 γεννάρη φεγγάρι μαργαριτάρι

φεγγαρι μαργαριτάρι

thumbnail 3 3

Στη συνέχεια με αφορμή το παραμύθι «ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού βλέποντας αρχικά το παρακάτω βίντεο

Αφού είδαμε κάποια πράγματα για το νερό συζητήσαμε για το πόσο πολύτιμο είναι στην ζωή μας και ότι δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Εξηγήσαμε και τις 3 καταστάσεις του νερού “στέρεο, υγρό, αέριο” και διαβάσαμε το παραμύθι “Ο κύκλος της Νίτσας, σταγονίτσας”. Ακολούθησε συζήτηση παραμυθιού και ένα παιχνίδι σειροθέτησης.

thumbnail 4 4

Τραγούδι «ο κύκλος του νερού»

Τέλος, πραγματοποιήθηκε βασικός προγραμματισμός με την βοήθεια του beebot το οποίο μεταμορφώθηκε σε σταγονίτσα. Οι μαθητές έπρεπε να προγραμματίσουν την σταγόνα ώστε να φτάσει στο σύννεφο.

thumbnail 3 4 thumbnail 21 thumbnail 1 4

 

 

 

 

 

Α-Α-Α Αρχίζει η παγωνιά! Χειμώνας!

Έχοντας κάνει ήδη μια αναφορά στα χαρακτηριστικά του Χειμώνα από τον Δεκέμβρη καθώς είναι το πρώτο παιδί του Χειμώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαμε πει. Για εμπλουτισμό των γνώσεων, είδαμε το παρακάτω βίντεο.

Έπειτα, ρωτήσαμε τους μαθητές “Αν ο Χειμώνας ήταν: άνθρωπος…χρώμα…ζώο…φαγητό…φυτό…παιχνίδι… μουσικό όργανο…” και καταγράψαμε τις απόψεις τους.

thumbnail 18

Aνάγνωση παραμυθιού «Λιγουλάκι Χειμώνας». Συζήτηση και Ζωγραφική Παραμυθιού.

0

Μάθαμε και το τραγούδι “Ααα Αρχίζει η Παγωνιά”

Τα φρούτα του χειμώνα

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα δείχνοντας και αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Τους ρωτήσαμε αν έχουν φάει κάποια από αυτά τα φρούτα και λαχανικά και ποιο είναι το αγαπημένο τους. Ακολούθησαν και κάποια αινίγματα σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά του Χειμώνα.

Στην συνέχεια, στη παρεούλα  πραγματοποιήθηκε ένα παιχνίδι με τα φρούτα του Χειμώνα με στόχο την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας αλλά και την εξάσκηση των μαθητών με τους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός έδειχνε ένα φρούτο του χειμώνα στον μαθητή. Αφού αναγνωρίζε ο μαθητής το φρούτο και τι χρώμα έχει, έπειτα τοποθετούνταν πάνω στο φρούτο ένας ξύλινος αριθμός. Αφού αναγνώριζε τον αριθμό έβαζε τόσες μπάλες όσες και ο αριθμός (οι μπάλες του κάθε φρούτου είχαν το ίδιο χρώμα με το φρούτο).

thumbnail 1 1 thumbnail 2 1

thumbnail 3 1 thumbnail 4 2 thumbnail

Πραγματοποιήθηκε ακόμα μια δραστηριότητα με θέμα τα μαθηματικά “Βάλε τόσα σπόρια στο ρόδι όσα δείχνει ο αριθμός”.

thumbnail 5 1  thumbnail 7 1

thumbnail 6 1

Τραγούδι “γύρω- γύρω μήλα, στην μέση πορτοκάλι”

Τα ρούχα του χειμώνα!

Συζήτηση για τα ρούχα του χειμώνα δείχνοντας αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Συζήτηση από τι φτιάχνονται και παρουσίαση εποπτικού υλικού (βαμβακερά= βαμβάκι, Λινά= Λινάρι, Μάλλινα= Από πρόβατο και παλιά τα έγνεθαν στον αργαλειό, τα μεταξωτά από τον μεταξοσκώληκα). Τονίζουμε ότι τον Χειμώνα φοράμε περισσότερο μάλλινα ρούχα γιατί είναι πιο ζεστά και παρουσιάζουμε εικόνα που μας δείχνει την διαδικασία «από το πρόβατο στο μαλλί».

 Ανάγνωση παραμυθιού «το κόκκινο γάντι» και συζήτηση.

0 1

Ατομική κατασκευή σκουφάκι και γάντια

thumbnail 19 thumbnail 1 2

thumbnail 2 2 thumbnail 3 2

thumbnail 8 1 thumbnail 9 1

Χρειάζεται να προστεθεί, πως και στο μάθημα των Αγγλικών μίλησαν για τα ρούχα του χειμώνα και αφού έμαθαν πως λέγεται ο σκούφος, τα γάντια και το κασκόλ στα αγγλικά, τα ζωγράφισαν και έντυσαν έναν χιονάνθρωπο.

αγγλικά thumbnail 4 3 thumbnail 5 3

Χειμερία Νάρκη!

Με αφορμή το παραπάνω παραμύθι (“το γάντι”) αναφέρουμε τι είναι Χειμερία Νάρκη, γιατί υπάρχει, ποια ζώα πέφτουν σε Χειμερία Νάρκη, πως ετοιμάζονται τα ζώα αυτά και πόσο καιρό διαρκεί δείχνοντας και αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Έπειτα, μαθαίνουμε πληροφορίες για το κάθε ζωάκι ξεχωριστά.

Παρουσίαση παραμυθιού «Το αρκουδάκι που νοιάζεται»

Ατομική κατασκευή «Νυσταγμένο αρκουδάκι».

thumbnail 5 2 thumbnail 6 2 thumbnail 7 2

thumbnail 9 2 γουδ

thumbnail 11 1 thumbnail 12 1

Τραγούδι «Χειμερία Νάρκη»

Επιπροσθέτως, έμαθαν τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και στα αγγλικά και αφού είδαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο έφτιαξαν μια μακέτα με τις φωλιές των ζώων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σπηλιά της αρκούδας, η οποία “χτίστηκε” από πέτρες από πλαστελίνη.

αγγλικά 1 thumbnail 13 1 thumbnail 14 1

thumbnail 15 1 thumbnail 17 1

 

Ας υποδεχτούμε το 2025!

Μόλις επιστρέψαμε από τις γιορτές των Χριστουγέννων, στο πρώτο πράγμα που αναφερθήκαμε αφού είπαμε τα νέα μας για το πως περάσαμε στις διακοπές ήταν ότι μπήκαμε σε νέο έτος. Το εντόπισαν οι μαθητές πρώτο πρώτο και στο ημερολόγιο της τάξης μας, όπου κάνουμε την καθημερινή μας ρουτίνα.

Γνωρίσαμε, λοιπόν, το νέο έτος  (από ποιους αριθμούς αποτελείται) και μαθαίνουμε να το γράφουμε καθώς έχουμε μάθει ήδη τους αριθμούς από το 1 έως το 5.

Σχηματίσαμε το 2025 και με τουβλάκια.

thumbnail 5

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ατομική καλλιτεχνική δραστηριότητα με το νέο έτος.

thumbnail 1 thumbnail 2   γουδουρας

thumbnail 3 thumbnail 4 1

Δραστηριότητες με το 2025 πραγματοποιήθηκαν και στο μάθημα των αγγλικών. Αφού έμαθαν τους αριθμούς από το 1 έως το 5 στα αγγλικά και ανέφεραν τους αριθμούς του 2025. Έπειτα, έπαιξαν το κινητικό παιχνίδι με το βαλιτσάκι και το τρενάκι που σταματάει σε σταθμούς. Αυτήν την φορά το βαλιτσάκι αντί για εισιτήρια είχε αριθμούς τους οποίους έπρεπε να πουν στα αγγλικά για να πουν στο τρένο.

thumbnail 8 thumbnail 9thumbnail 10 1

thumbnail 11 thumbnail 12

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα με την βοήθεια του beebot. H δασκάλα των αγγλικών τους έλεγε έναν αριθμό από το 1 ως το 5 και ο κάθε μαθητής αφού κατανοούσε ποιον αριθμό του έλεγε προγραμμάτιζε το BeeBot να πάει στο συγκεκριμένο αριθμό.

thumbnail 13 thumbnail 14 thumbnail 15

thumbnail 16 thumbnail 17

Τέλος, έφτιαξαν το καπέλο του 2025!

thumbnail 6 thumbnail 7

Καλό και Δημιουργικό νέο έτος να έχουμε :)!