“Παγκόσμια Μέρα Αποταμίευσης”. Αφού αναλύσαμε τι σημαίνει η λέξη αποταμίευση και είπαν τα παιδιά που αποταμιεύουν τα δικά τους χρήματα (δηλαδή στους κουμπαράδες), ήρθαμε σε επαφή με χαρτονομίσματα, κέρματα και κάρτες τραπέζης.
Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε πόση μικρή αξία έχουν τα 0,50 λεπτά μπροστά στα 50 Ευρώ όπως και τα υπόλοιπα.
Στην συνέχεια, τοποθετήσαμε τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.
Διαβάσαμε το Παραμύθι “Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας” και συζητήσαμε το ηθικό δίδαγμα που μας αφήνει αυτό το παραμύθι. Με αφορμή το παραμύθι μάθαμε και την παροιμία “Των φρονίμων τα παιδιά… πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.
Κατασκευάσαμε τους δικούς μας κουμπαράδες για να αποθηκεύουμε τα χρήματά μας με βάση το παραμύθι και την παροιμία!
Έπειτα, πήραμε τους κουμπαράδες και πήγαμε στην Α, Γ και Δ τάξη του Δημοτικού να τους δείξουμε και να τους εξηγήσουμε την αξία της αποταμίευσης.
Αφού μιλήσαμε για την αξία της αποταμίευσης και τι μπορούμε να αγοράσουμε με χρήματα (συμμετείχαν και οι μικροί και οι μεγάλοι μαθητές), ρωτήσαμε αν μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα με χρήματα. Αφού οι μαθητές απάντησαν όχι, είπαν ιδέες για το τι δεν αγοράζεται με χρήματα, όπως η αγάπη, η φιλία, οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι καλοί τρόπο! Στην συνέχεια, διαβάσαμε το βιβλίο “Αν κάθε μέρα…”
Μόλις τελείωσε η ιστορία και πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση, ζητήσαμε από τους μαθητές να έρθουν στην δική μας τάξη του Νηπιαγωγείου, ώστε χωρισμένοι σε ομάδες να ζωγραφίζουν κάποια σκηνή του Παραμυθιού. Κάθε ομάδα είχε 2 παιδιά Δημοτικού και 1 παιδί Νηπιαγωγείου.
Αφού τελείωνε η κάθε ομάδα παρουσίαζε το έργο της.
Έπειτα κολλήθηκαν οι εργασίες όλων των ομάδων σε ένα μεγάλο χαρτόνι.
Το μάθημα των Αγγλικών στις 29/10 είχε ως θέμα το Halloween. Οι μαθητές αρχικά είδαν το παρακάτω βίντεο.
Έπειτα, οι μαθητές έμαθαν πως λέγεται η λέξη μάγος και μάγισσα στα αγγλικά, και μόλις τους φορούσε το καπέλο η κυρία Μαρία ο κάθε μαθητής έλεγε την λέξη “witch” ή “wizard” αντίστοιχα.
Εν συνεχεία, oι μαθητές έπρεπε να προγραμματίσουν το BeeBot ώστε να το κατευθύνουν στην εικόνα με το κίτρινο, το πράσινο ή το μπλε το σπίτι, ανάλογα με την οδηγία που έδινε η δασκάλα Αγγλικών. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, έκαναν μια επανάληψη και τα χρώματα στα αγγλικά.
Τέλος, φτιάξαμε “μαγικές σαπουνόφουσκες” και με τύπωμα από ρολό υγείας τις αποτύπωσαν στο χαρτί.
Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο, το οποίο παρουσίαζε τα γεγονότα της 28η Οκτωβρίου του 1940. Ακολούθησε συζήτηση βλέποντας και αντίστοιχο εποπτικό υλικό.
Έπειτα, παρατηρήσαμε την ελληνική σημαία και την σχολιάσαμε (από ποια χρώματα αποτελείται, πόσες γραμμές έχει, τι συμβολίζει).
Ατομική κατασκευή με Στρατιώτη και τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.
Εν συνεχεία, με αφορμή και τις εικόνες του πολέμου που βλέπουμε αυτές τις μέρες, κουβεντιάσαμε με τους μαθητές και τους ζητήσαμε να μας πούνε «Αν ο πόλεμος ήταν… Χρώμα, Συναίσθημα, Φαγητό, Μουσική, Πόλη » πως θα ήταν…. οι ιδέες τους αποτυπώθηκαν σε ένα χαρτί.. Το ίδιο πραγματοποιήθηκε και με την Ειρήνη «Αν η Ειρήνη ήταν… Χρώμα, Συναίσθημα, Φαγητό, Μουσική, Πόλη» πως θα ήταν….
Παραλλήλως, γνωρίσαμε τον Ζωγράφο Paul Klee. Παρατηρήσαμε τον πίνακα “Το κάστρο και ο Ήλιος”. Οι μαθητές διαπίστωσαν πως σε αυτό το κάστρο σίγουρα βασιλεύει η Ειρήνη γιατί έχει χαρούμενα χρώματα και το φωτίζει ο ήλιος.
Αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς την πόλη της Ειρήνης βασισμένη στον πίνακα και την τεχνική του Paul Klee. Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, το παρακάτω βίντεο για να κατανοήσουμε καλύτερα την τεχνική.
Έπειτα, φτιάξαμε την δική μας πόλη της Ειρήνης! Οι μικροί καλλιτέχνες τα πήγαν περίφημα 🙂 !
Η διαδικάσια:
To αποτέλεσμα:
Αφού ολοκληρώσαμε την πόλη της Ειρήνης, παρακολουθήσαμε μια Χρωματοϊστορία με τον Paul Klee. Οι μαθητές παρατήρησαν ότι σε αυτό το βίντεο χρησιμοποιούνται ψυχρά χρώματα και θα μπορούσαμε με αυτά τα χρώματα και την τεχνική του Paul Klee να κάνουμε την πόλη του Πολέμου.
Έτσι, με ψυχρά χρώματα και κομμάτια από εφημερίδες (δική μας προσθήκη) φτιάξαμε την πόλη του Πολέμου!
Η διαδικασία:
Το αποτέλεσμα:
H πόλη της Ειρήνης και του Πολέμου σύμφωνα με την τεχνική του Paul Klee.
Τέλος, με αφορμή το κάστρο του Paul Klee, διαβάσαμε το παραμύθι “Οι καλοί και οι κακοί ιππότες”.
Καταγράψαμε τα χαρακτηριστικά των δύο κάστρων και των καλών και κακών ιπποτών.
Πηγή Popi-it
Δώσαμε έμφαση στα ευγενικά λογάκια. Ο κάθε μαθητής μας είπε από μια ευγενική λέξη, τις οποίες καταγράψαμε σε ένα χαρτί. Έπειτα, φτιάξαμε μια σκάλα από γλωσσοπίεστρα με ευγενικά και γλυκά λόγια.
Τέλος, κατασκευάσαμε το κάστρο των καλών ιπποτών σύμφωνα με την τεχνική του Paul Klee και γράψαμε «Ψηλάστο κάστρο θα ανεβώ, στους φίλους μου γλυκά αν μιλώ!»
Η διαδικασία:
To αποτέλεσμα:
Αξίζει να αναφερθεί, πως δραστηριότητες σχετικές με την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν και στο μάθημα των Αγγλικών.
Oι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το BeeBot, το οποίο είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται ακόμη και από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι μαθητές έπρεπε να προγραμματίσουν το BeeBot ώστε να το κατευθύνουν στην εικόνα της Αγάπης (love), του Πολέμου (War) ή της Ειρήνης (Peace), ανάλογα με την οδηγία που έδινε η δασκάλα Αγγλικών. Oι μαθητές ενθουσιάστηκαν 🙂 !
Aτομική Χειροτεχνία με το σήμα της Ειρήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών.
Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, πήγαμε εκκλησία, καταθέσαμε στεφάνια και έπειτα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση!
Χρειάζεται να αναφερθεί, πως την επόμενη μέρα μάθαμε για το γράμμα O του ‘Οχι! Αφού πραγματοποιήθηκαν διάφορες ασκήσεις εκμάθησης του Ο, κάποια στιγμή ακούσαμε το «Ένα γράμμα, μια ιστορία “O Ονειροπαρμένος Ορειβάτης”.
Έπειτα, ζητήθηκε από τους μαθητές να βρουν λέξεις από Ο και τις καταγράψαμε σε ένα χαρτί. Με αυτές τις λέξεις φτιάξαμε την δική μας ιστορία, την οποία την κολλήσαμε σε χρωματιστό βιβλίο (ζωγραφισμένη από τους μαθητές). Την ιστορία μας την τοποθετήσαμε στην γωνία της βιβλιοθήκης κοντά στις υπόλοιπες ιστορίες που έχουμε ήδη κάνει.
Παρουσίαση Παραμυθιού «το μαγικό δάσος του Φθινοπώρου».
Συζήτηση για το Φθινόπωρο με βάση το παραμύθι (χρώματα φθινοπώρου, πέφτουν φύλλα, βροχή κτλ). Δίνουμε έμφαση στα φύλλα του Φθινοπώρου, γιατί πέφτουν και ποιο είναι το χρώμα τους.
Ατομική Κατασκευή με Δέντρο και Φθινοπωρινά φύλλα
Μάθαμε το Τραγούδι “Φθινόπωρο, Φθινοπωράκι”
Φθινοπωρινά Φρούτα!
Συζήτηση για τα φθινοπωρινά φρούτα δείχνοντας αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Ανακαλύπτουμε τι μας προσφέρουν τα φρούτα και πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας. Γνωρίζουμε, επίσης, σε ποια θέση της πυραμίδας της διατροφής κατατάσσονται. Εν συνεχεία, μαθαίνουμε παροιμίες και αινίγματα για τα φρούτα του φθινοπώρου.
Έπειτα, ανακαλύπτουμε τον ζωγράφο Romero Britto, παρατηρώντας τα έργα του και βλέποντας κάποια βίντεο για τον τρόπο που ζωγραφίζει και τα χρώματα που χρησιμοποιεί.
Έπειτα, φτιάχνουμε τα δικά μας έργα τέχνης, όπως ο Romero Britto με Φθινοπωρινά Φρούτα.
Τραγούδι “Μήλα γύρω- γύρω, στη μέση πορτοκάλι”
Τραγούδι “Φθινοπωρινά Φρούτα”
Πρέπει να αναφερθεί, πως μάθαμε και το Φ του Φθινοπώρου. Αφού πραγματοποιήθηκαν διάφορες ασκήσεις εκμάθησης του Φ, κάποια στιγμή ακούσαμε μια ιστορία η οποία περιλάμβανε πάρα πολλές λέξεις από το γράμμα Φ.
Έπειτα, ζητήθηκε από τα παιδιά να βρουν λέξεις από Φ και τις καταγράψαμε σε ένα χαρτί. Με αυτές τις λέξεις φτιάξαμε την δική μας ιστορία, την οποία την κολλήσαμε σε χρωματιστό βιβλίο (ζωγραφισμένη από τους μαθητές). Την ιστορία μας την τοποθετήσαμε στην γωνία της βιβλιοθήκης κοντά στην άλλη ιστορία που είχαμε κάνει με το γράμμα Π.
Γνωριμία με τα κατοικίδια ζώα- ζώα της φάρμας, ανταλλαγή εμπειριών με ζώα (αν έχουν ζωάκια, πως τα λένε, τι κάνουν με το ζωάκι τους κτλ.). Μέσα από την συζήτηση και τις εμπειρίες των μαθητών με τα ζώα έρχονται στην επιφάνεια τα δικαιώματα των ζώων. Παρουσιάστηκαν και βίντεο σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων για καλύτερη εμπέδωση.
Εφόσον, ένα από τα βασικά δικαιώματα των ζώων είναι το νερό και το φαγητό, φτιάξαμε τα δικά μας σκυλάκια και τους βάλαμε και φαγητό και νερό!
Η διαδικασία:
Το αποτέλεσμα:
Παιχνίδι μαθηματικών με μία Μαϊμού.
Διαδικασία παιχνιδιού: Πάνω σε κάθε κοντάρι βάζει ένας μαθητής όσες μπανάνες θέλει (από 1 ως 6). Αφού τοποθετήσει μπανάνες και στα δύο κοντάρια της μαϊμού, σηκώνεται ο επόμενος μαθητής, μετράει τις μπανάνες και βάζει τον αντίστοιχο αριθμό πάνω από κάθε κοντάρι. Έπειτα, μετράει το σύνολο των μπανανών και τοποθετεί κάτω από το = τον αριθμό. Στην διαδικασία αυτήν τα νήπια βοηθούν τα προνήπια.
Πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του παραμυθιού «Ο Πάκι δε φοβάται τους σεισμούς». Με αφορμή το παραμύθι, συζητήσαμε για το τι κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό.
Έπειτα, μαθαίνουμε τι είναι σεισμός, τι συμβαίνει όταν γίνεται σεισμός και πως προστατευόμαστε από τους σεισμούς βλέποντας αντίστοιχο εποπτικό υλικό και βίντεο για καλύτερη εμπέδωση.
Έφτασε η ώρα να κάνουμε και την άσκηση σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας. Μάθαμε, λοιπόν, ότι μπαίνουμε κάτω από το τραπέζι και ακολουθούμε τρία βήματα:
1.Σκύβω 2.Καλύπτομαι 3.Κρατιέμαι.
Όταν σταματήσει ο σεισμός, κάνουμε τρενάκι μπροστά στην πόρτα. Με ηρεμία και χωρίς πανικό, βγαίνουμε στην αυλή και πάμε στην καθορισμένη θέση μας!
Μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μάθαμε και τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας σε περίπτωση σεισμού σε ένα σακίδιο. Έπειτα φτιάξαμε το δικό μας ατομικό “βαλιτσάκι σεισμού”.
Ανάγνωση του παραμυθιού «Η Γιαγιά και ο Παππούς». Συζήτηση για το τι κάνουμε με την γιαγιά και τον παππού (ανταλλαγή εμπειριών). Παρουσίαση εποπτικού υλικού με τη γιαγιά του χθες, του σήμερα και του μέλλοντος. Συναισθήματα για τη 3η ηλικία, πως νιώθουμε δηλαδή με τον παππού κ γιαγιά κ πως νιώθουν αυτοί (εξάσκηση προφορικού λόγου).
Ατομική Κατασκευή για τον παππού και την γιαγιά.
Η διαδικασία:
Tο αποτέλεσμα:
Τραγούδι “Ο γερό Παππούς κοιμάται”
Τραγούδι “Παππουδογιαγιάδες”
Αξίζει να σημειωθεί, πως και στο μάθημα των Αγγλικών μίλησαν με την κυρία Μαρία για τον παππού και την γιαγιά, και οι μαθητές έφτιαξαν αυτή τη πολύχρωμη ανθοδέσμη για να την χαρίσει ο καθένας στους δικούς του παππούδες!
Χρειάζεται να αναφερθεί, πως την επόμενη μέρα μάθαμε για το γράμμα Π του παππού! Αφού πραγματοποιήθηκαν διάφορες ασκήσεις εκμάθησης του Π, κάποια στιγμή ακούσαμε το «Ένα γράμμα, μια ιστορία, Η Πολυλογού Παντόφλα». Έπειτα, ζητήθηκε από τους μαθητές να βρουν λέξεις από Π και τις καταγράψαμε σε ένα χαρτί. Με αυτές τις λέξεις φτιάξαμε την δική μας ιστορία, την οποία την κολλήσαμε σε ένα χρωματιστό βιβλίο (ζωγραφισμένο από τους μαθητές). Την ιστορία μας την τοποθετήσαμε στη γωνία της βιβλιοθήκης. Εκεί θα τοποθετηθούν όλες οι ιστορίες που θα φτιάξουμε με τους μαθητές με όλα τα γράμματα που θα μάθουμε την φετινή σχολική χρονιά!
Αφού συζητήσαμε με τους μαθητές για τους ολυμπιακούς αγώνες βλέποντας αντίστοιχο εποπτικό υλικό και βίντεο για καλύτερη εμπέδωση, μάθαμε τον αριθμό και τα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων και αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς τους δικούς μας με στεφάνια (επειδή δεν είχαμε μαύρο στεφάνι χρησιμοποιήσαμε 2 μπλε).
Έπειτα σε συνεργασία με το Δημοτικό πραγματοποιήθηκαν διάφορα ομαδικά παιχνίδια για να τιμήσουμε τη μέρα του αθλητισμού.
Χρειάζεται να σημειωθεί, πως ήρθε και η κυρία Εβελίνα, η οποία είναι αθλήτρια του softball και μας έμαθε τους κανόνες του παιχνιδιού. Στην συνέχεια, μας έδειξε πως παίζεται και σε συνεργασία με το Δημοτικό παίξαμε softball. Τα πήγαμε περίφημα και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν :)!
Στο τέλος, εννοείται φτιάξαμε και κρεμάσαμε τα μετάλλια μας! “Αθλούμαι με χαρά, δεν με νοιάζει η πρωτιά!”
Αφού πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις μορφές οικογένειας και τον λόγο για το οποίο είναι σημαντική η οικογένεια (δείχνοντας αντίστοιχο εποπτικό υλικό), οι μαθητές μοιράστηκαν εμπειρίες για το τι κάνουν οι ίδιοι με την οικογένεια τους. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ατομική κατασκευή, όπου οι μαθητές έπρεπε να ζωγραφίζουν στο φιλμ μιας φωτογραφικής μηχανής αγαπημένες οικογενειακές στιγμές.
Η γνωριμία με τα πρόσωπά μας! Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, παρατηρήσαμε τα δικά μας πρόσωπα και τα περιγράψαμε. Βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές και τις καταγράψαμε σε ένα χαρτί.
Η παρουσίαση του εαυτού μας αλλά και η γνωριμία με το σώμα μας. Ξεκινήσαμε μελετώντας την έννοια του ύψους…
Μετρηθήκαμε για να δούμε ποιος είναι πιο ψηλός, ενώ σχηματίσαμε σειρές από τον πιο ψηλό στον λιγότερο και αντίστροφα…
Στην συνέχεια χρησιμοποιήσαμε αυθαίρετες μονάδες μέτρησης για να βρούμε το ύψος μας (μετρηθήκαμε με τουβλάκια)
Έπειτα, μετρηθήκαμε και σε κανονικό μέτρο.
Αφού καταγράψαμε το χρώμα μαλλιών, ματιών και το ύψος μας, είδαμε και το νούμερο του παπουτσιού μας και το σημειώσαμε.
Διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά την ποικιλία των απόψεων, τις ομοιότητες και τις διαφορές μας και επισημάναμε πόσο σημαντικό είναι να σέβεσαι την γνώμη του άλλου ακόμη και αν διαφέρει από την δική σου. Και κάπως έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε την προσωπική μας εφημερίδα με όλα τα στοιχεία που έχουμε.
Ατομική Χειροτεχνία
Ζωγραφίζω το πορτρέτο μου και στην συνέχεια το κάθε παιδί ζωγραφίζει τον αγαπημένο του φίλου. «Ο εαυτός μου μέσα από τα μάτια μου. Ο εαυτός μου μέσα από τα μάτια του φίλου μου»
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή