Η συζήτησή μας ξεκίνησε με την αναφορά μας και τη συμπλήρωση του ημερολογίου της τάξης μας και επεκτάθηκε στο «τι γνωρίζουμε για το καλοκαίρι»…….
Μάθαμε ποιοι είναι οι 3 μήνες του καλοκαιριού, γράψαμε το όνομά τους και το όνομα της εποχής «καλοκαίρι» και συνεχίζοντας αναφερθήκαμε σε δραστηριότητες που γίνονται το καλοκαίρι…..
Πηγή: Ανθή Ζήση
τέλος παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο
Κάναμε καλοκαιρινά φύλλα εργασίας, ένα ομαδικό καλοκαιρινό κολάζ και ατομικές κατασκευές με παγωτά για να διακοσμήσουμε το σκηνικό της γιορτής μας……
Αφού λοιπόν μιλήσαμε γενικά για το καλοκαίρι, γίναμε πιο συγκεκριμένοι και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας καλοκαιρινό θέμα που είναι φυσικά η θάλασσα.
Είπαμε τι ξέρουμε για τη θάλασσα και στη συνέχεια ασχοληθήκαμε περισσότερο με τα ζώα της θάλασσας, τα οποία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
1.Σπονδυλωτά : Αυτά που έχουν σπονδυλική στήλη, δηλαδή αυτά τα κόκαλα που στηρίζουν το σώμα μας και βρίσκονται στην πλάτη μας
2.Ασπόνδυλα: Αυτά που δεν έχουν σπονδυλική στήλη.
3.Θηλαστικά: Αυτά που γεννάνε μωρά και τα θηλάζουν.
Πηγή: πίνακες αναφοράς από τις συναδέλφους Ειρήνη Ματθαιάκη και Ανθή Ζήση.
Παρακολουθήσαμε και τα ακόλουθα βιντεάκια για τα ζώα της θάλασσας.
https://youtu.be/gD3OKaUgnwo?si=8tu-d8TtE1YqPuLM
https://youtu.be/MqfjwxKmcH4?si=XydzQAE7qEramQPr
Παίξαμε διάφορα παιχνίδια…
Παραμένοντας στον κόσμο της θάλασσας γνωρίσαμε ένα διάσημο ψαράκι πολύ διαφορετικό από τα άλλα: Τον Τριγωνοψαρούλη!
Επεξεργαστήκαμε το βιντεάκι μέσα από ερωτήσεις βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό του.
Τέλος ετοιμάσαμε τους φακέλους μας για να βάλουμε τις δουλίτσες όλης της χρονιάς!
Και ένα δωράκι για τους μαθητές μας, για όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί σας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς για τη συνεργασία και για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε!
Αναστολή λειτουργίας σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σητείας και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σητείας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την καιρική πρόβλεψη καύσωνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Η διδασκαλία των μαθηματικών έγινε με παιγνιώδη τρόπο προκειμένου να κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών. Ο κάθε αριθμός διδασκόταν σε συνδυασμό με τη θεματολογία του εργαστηρίου μέσα από την παρακολούθηση εκπαιδευτικού βίντεο και διάφορα ψηφιακά παιχνίδια στον υπολογιστή. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη γραφή του εκάστοτε αριθμού, αλλά και στο συνδυασμό του με την ανάλογη ποσότητα. Τα νήπια διδάχθηκαν τους αριθμούς από το 0 ως το 10, ενώ τα νήπια μαζί με τα προνήπια έκαναν επανάληψη τους αριθμούς 0 ως 10 και στη συνέχεια διδασκόντουσαν ξεχωριστά τους αριθμούς από το 11 ως το 20.
Μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας των αριθμών, προσεγγίσαμε και τη μαθηματική πράξη της πρόσθεσης.
Στα πλαίσια της διδασκαλίας των μαθηματικών συμπεριλήφθηκαν και άλλες ενότητες, όπως συμμετρία, ανάπτυξη και συνέχιση μοτίβου, χωροταξικές έννοιες (μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά), χωροχρονικές έννοιες, παιχνίδια λογικής, γεωμετρικά σχήματα, τακτικά αριθμητικά επιρρήματα, συγκρίσεις (μεγαλύτερο- μικρότερο), ταξινόμηση μεγεθών.
Αρκετά συχνά μετά τη διδασκαλία της κάθε ενότητας ακολουθούσαν εκπαιδευτικά παιχνίδια, τόσο μέσα στην τάξη, όσο και ψηφιακά παιχνίδια. (wordwall).
Η διδασκαλία της γλώσσας πραγματοποιήθηκε με έναν ιδιαίτερο, ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο, προκειμένου να προσελκύσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα η διδασκαλία του κάθε γράμματος συνδεόταν άλλοτε με τη θεματολογία των εργαστηρίων και άλλοτε με κάποια παγκόσμια Ημέρα. Παρακολουθούσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο κάθε φορά από τη σειρά “Ένα γράμμα μια ιστορία” και κάποια εκπαιδευτικά παιχνίδια στον υπολογιστή από τη σειρά “Μαθαίνω την αλφαβήτα με εικόνες”.
Στη συνέχεια τα παιδιά έπρεπε να συγκρατήσουν λέξεις που άκουγαν από τη συγκεκριμένη φωνούλα και να τις συγκεντρώσουμε σε μια καρτέλα. Γράφαμε το εκάστοτε γράμμα κάθε φορά, κεφαλαίο και μικρό και έπειτα γράφαμε λέξεις σε καρτέλες μικρές και ταίζαμε την κυρία Μάγισσα που χόρταινε με λέξεις της αλφαβήτου.
Πολλές φορές σχεδιάζαμε το κάθε γράμμα με διάφορα αντικείμενα της τάξης.
Στον κύκλο των 7 εργαστηρίων του συγκεκριμένου προγράμματος, θα δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων που αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ενότητα «Βασικός Προσανατολισμός του Σχεδίου Δράσης» (βλ. σελ.1). Στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι να μπορέσουν τα παιδιά να προσεγγίσουν τη νέα γνώση μέσα από διαδικασίες κριτικής σκέψης και προβληματισμού, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα, να εξασκηθούν στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων και να αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως ο κύκλος του νερού και η υδροδυναμική. Η προσέγγιση της θεματικής θα είναι κατά κύριο λόγο διαθεματική και θα γίνει προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτή όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Νηπιαγωγείου (γλώσσα, μαθηματικά, τέχνες, πληροφορική ….).
Ακολουθία εργαστηρίων
Εργαστήριο 1ο: «Γνωρίζω το νερό και το ταξίδι του»
Το 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Γνωρίζω το νερό και το ταξίδι του». Αποτελείται από 2 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
οι μαθητές 1. να κατανοήσουν την αξία των συμμαθητών και συμμαθητριών τους ως συνεργατών (καλλιέργεια κριτικής σκέψης), 2. να μετασχηματίσουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από βιωματικές ασκήσεις (καλλιέργεια δημιουργικότητας), 3. να συνεργαστούν (καλλιέργεια συνεργασίας) και 4. να μάθουν πώς να αξιοποιούν τα κατάλληλα μέσα, ώστε να επικοινωνούν την οπτική τους και τη γνώμη τους στην ομάδα (καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας) 5. να έχουν μία πρώτη προσέγγιση του θέματος με τη βοήθεια σχετικών βιβλίων, βίντεο και συνοδευτικού εποπτικού υλικού σχετικού με τον κύκλο του νερού.
Δραστηριότητα 1η: Συζήτηση και διερεύνηση των γνώσεων των παιδιών για το νερό και αποτύπωση αυτών με τη μορφή ιστογράμματος. Παραδείγματα ερωτήσεων : Γιατί και πότε βρέχει; Πως δημιουργείται η βροχή; Από τι αποτελούνται τα σύννεφα; Πού υπάρχει νερό στη φύση και σε τι μορφή; Πού πάει το νερό της βροχής; Πώς βρέθηκε νερό στον ουρανό;
Ανάγνωση και συζήτηση των βιβλίων «Πέφτει πέφτει η σταγόνα», «τα τέσσερα στοιχεία: νερό» και ανακαλύπτουμε τελικά πως δημιουργείται η βροχή.
Αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το νερό και ανακαλύπτουν στο youtube τα ακόλουθα βίντεο
Δραστηριότητα 2η: Επεξεργασία και ακρόαση του εικονοποιήματος «Από πού είσαι ποταμάκι» και στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να ακούσουν ήχους που σχετίζονται με το νερό και προσπαθούν να τους αναγνωρίσουν (βροχής, καταιγίδας, ποταμού, θάλασσας, καταράκτη, βρύσης,…).
Το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Κατασκευάζω τον κύκλο του νερού». Αποτελείται από 1 δραστηριότητα με συνολική διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να γνωρίσουν τα βασικά δομικά στοιχεία του κύκλου του νερού 2. να κατανοήσουν τη διασύνδεση μεταξύ των στοιχείων του κύκλου και 3. να προβούν σε κατασκευή που θα αποτυπώνει τον βαθμό κατανόησης του κύκλου.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
Δραστηριότητα 1η: (2 διδακτικές ώρες): να κατασκευάσουν τον κύκλο του νερού αρχικά με έτοιμες εικόνες και στη συνέχεια ακολουθεί και η ατομική τους.
Εργαστήριο 3ο: «Παίζω με τον κύκλο του νερού»
Το 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Παίζω με τον κύκλο του νερού». Αποτελείται από 2 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
Α. ως προς τις δεξιότητες του νου: οι μαθητές να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο.
Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές να μπορούν να απαντήσουν σε ψηφιακά κουίζ και online δραστηριότητες σχετικές με το θέμα.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
Δραστηριότητα 1η: (1η διδακτική ώρα): Αποτύπωση των σκέψεων των παιδιών σε φύλλα εργασίας.
Δραστηριότητα 2η: (2η διδακτική ώρα): διδακτική αξιοποίηση ψηφιακών παιχνιδιών σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση θέμα.
Το 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Πειράματα με το νερό». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
Να πειραματιστούν οι μαθητές με διάφορά υλικά, κατανοώντας την έννοια της διαλυτότητας, της αραίωσης ή της συμπύκνωσης, της τήξης -πήξης
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
Δραστηριότητα 1η:: (1η και 2η διδακτική ώρα) Αρχικά τα παιδιά παρατηρούν ένα ποτήρι με νερό και διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα χαρακτηριστικά του, το χρώμα του, τη μυρωδιά του, τη γεύση του, την υφή του, το σχήμα του.
Έπειτα κάνουν πειράματα με το νερό, για την τήξη-πήξη- εξάτμιση, για τη διαλυτότητα, για την επίπλευση –βύθιση.
ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ: Παρατηρούν διάφανα ποτήρια με νερό όπου έχουν διαλύσει διάφορα υλικά (ζάχαρη, αλάτι, λεμόνι, σοκολάτα….) και άλλα που δεν διαλύονται.
ΕΞΑΤΜΙΣΗ: Βράσιμο του νερού
ΤΗΞΗ: Πείραμα με το νερό που γίνεται παγάκι και το αντίθετο. Παρακολουθούν το βίντεο : Το παγάκι που φοβότανε να λιώσει για καλύτερη εμπέδωση.
ΕΠΙΠΛΕΥΣΗ-ΒΥΘΙΣΗ: Σε λεκάνη με νερό παρατηρούν κάποια αντικείμενα που μένουν στην επιφάνεια ή βυθίζονται. Φύλλο εργασίας : πίνακας καταγραφής αντικειμένων που επιπλέουν ή βυθίζονται.
Δραστηριότητα 2η: (3η διδακτική ώρα) Οι 3 καταστάσεις του νερού. Μέσα από σχετικό πίνακα αναφοράς και αρκετό εποπτικό υλικό σε εκτυπώσιμη μορφή τα παιδιά γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι το νερό εμφανίζεται ως υγρό ,στερεό και αέριο.
Διαδραστικό Παιχνίδι για τις 3 καταστάσεις της ύλης Τα παιδιά βάζουν κάθε εικόνα στην κατηγορία που ταιριάζει, δηλαδή ΣΤΕΡΕΟ – ΥΓΡΟ –ΑΕΡΙΟ και πατάνε το μπλε κουμπάκι (κάτω δεξιά)
Εργαστήριο 5ο και 6ο: «Δραστηριότητες STEM για τον κύκλο του νερού»
Το 5ο και 6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Δραστηριότητες STEM για τον κύκλο του νερού». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
ως προς το θέμα: οι μαθητές να αξιοποιήσουν πρότερες γνώσεις ρομποτικής (από προηγούμενες θεματικές ενότητες και δράσεις μέσα στη χρονιά) για να καθοδηγήσουν το bee bot, δίνοντας κάθε φορά σωστές οδηγίες. Ολοκληρώνουμε με δραματοποίηση του θέματος.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
Δραστηριότητα 1η: (1η διδακτική ώρα): διδακτική αξιοποίηση του bee bot simulator, για τη διαμόρφωση διαδρομών σχετικών με τον κύκλο του νερού.
Δραστηριότητα 2η: (2η διδακτική ώρα): διδακτική αξιοποίηση του bee bot της τάξης, για εφαρμογή όσων συζητήθηκαν στον προσομοιωτή από την προηγούμενη δραστηριότητα.
Δραστηριότητα 3η: Τα παιδιά δραματοποιούν τον κύκλο του νερού για να τον εμπεδώσουν και βιωματικά.
Εργαστήριο 7ο: Αξιολόγηση
Το 7ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Αξιολόγηση». Αποτελείται από 2 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
Α. ως προς τις δεξιότητες μάθησης (συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και επικοινωνία): οι μαθητές να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν την αξία των συμμαθητών τους ως συνεργατών [κριτική σκέψη], να μετασχηματίσουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από βιωματικές δράσεις [δημιουργικότητα], να συνεργαστούν [συνεργασία] και να μάθουν πώς να αξιοποιούν τα κατάλληλα μέσα, ώστε να επικοινωνούν την οπτική τους και τη γνώμη τους στην ομάδα [καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας].
Β. ως προς τις δεξιότητες του νου: οι μαθητές 1. να προβούν με την καθοδήγηση και υποστήριξη του/της νηπιαγωγού σε οργανωτική, αναλυτική και παραγωγική επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων της θεματικής ενότητας και 2. να έχουν επίγνωση, παρακολούθηση και έλεγχο της σκέψης τους.
Γ. ως προς το θέμα: οι μαθητές να κατανοήσουν τον ρόλο της ομάδας και την αξία της συνεργασίας.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
1η και 2η δραστηριότητα: Αξιολόγηση: «Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω»: οι μαθητές αποτιμούν το πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του 4ου θεματικού κύκλου, ξεκινώντας με αυτά που γνώριζαν στην αρχή σε αντιπαραβολή με όσα έχουν κατακτήσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ολοκλήρωσαν τη συζήτηση με μια ομαδική κατασκευή.
Δραστηριότητα 3η: Τα παιδιά έπαιξαν και ένα κουίζ που βρήκαμε εδώ για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είναι το πρώτο από τα δύο προγράμματα με θέμα τους επιστήμονες που μελετούν τη φύση.
Σε αυτό γνωρίσαμε τους επιστήμονες που μελετούν τη Γη και αυτούς που μελετούν τη ζωή στη στεριά. Οι γενικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διδασκαλία, η οικοδόμηση της γνώσης με τη βοήθεια της διερεύνησης και της ανακάλυψης και η μάθηση με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.
Περιηγηθήκαμε σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου υπό την καθοδήγηση της ξεναγού μας.
Ακολουθήσαμε τα τρία στάδια της παλαιοντολογικής έρευνας, εξερεύνηση στη φύση, μεταφορά, επεξεργασία και ταυτοποίηση των δειγμάτων στο εργαστήριο και παρουσίαση των αποτελεσμάτων και περισυλλέξαμε απολιθώματα δεινόσαυρων, τα οποία παρατηρήσαμε, αφού πρώτα τα καθαρίσαμε πολύ καλά.
Αμέσως μετά περιηγηθήκαμε στα προπλάσματα της έκθεσης των Δεινόσαυρων του Μουσείου και παρατηρήσαμε τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, τον τρόπο βαδίσματος και τα δόντια τους. Τα τρία αυτά στοιχεία μας βοήθησαν να καταλάβουμε από ποιους δεινόσαυρους προέρχονται τα απολιθώματά τους και αν αυτοί είναι σαρκοφάγοι ή φυτοφάγοι. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την περιήγησή μας στο χώρο με τα ομοιώματα των δεινοσαύρων.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ανασκαφής (ειδικά γυαλιά, φτυαράκια και πινέλα) και παρακολουθώντας τα βήματα της εξερεύνησης του παλαιοντολόγου του Μουσείου, τα παιδιά ενεργοποίησαν τις αισθήσεις τους σκάβοντας στην άμμο και βρίσκοντας πραγματικά απολιθώματα, κελύφη ζώων και άλλα αντικείμενα. Έπειτα, διασταυρώνοντας τις παρατηρήσεις τους, ταξινόμησαν τα διαφορετικά τους ευρήματα, αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
Το πρόγραμμά μας συνεχίστηκε με την περιήγησή μας στον μαγικό κόσμο της άγριας ζωής εδώ στην Κρήτη. Γνωρίσαμε τα ζώα, ερπετά, πτηνά και άλλα άγρια ζώα, τα οποία ζουν μόνο στην Κρήτη και μάθαμε μάλιστα με μεγάλη μας λύπη πως κάποια από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η περιέργεια και ο ενθουσιασμός μας ήταν τόοοοοσο μεγάλοι που μάλιστα τα γνωρίσαμε και από κοντά, τα παρατηρήσαμε, αλλά και τα… αγγίξαμε, μα όχι φυσικά τα ίδια τα ζωάκια ζωντανά, αλλά τα ομοιώματά τους! Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές ήταν ικανοί να περιγράψουν τη δουλειά των επιστημόνων της φύσης, να προσεγγίζουν διαφορετικά περιβαλλοντικά θέματα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την παρατήρηση. Κατάφεραν να γνωρίσουν στοιχεία και ζώα της φύσης που πιθανόν να μην τα γνώριζαν καν, και ζώα όπως οι δεινόσαυροι που έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Έμαθαν για διάφορες ειδικότητες ανθρώπων μέσα από ένα υπέροχο πρόγραμμα περιήγησης με βίντεο, όπως παλαιοντολόγους, αρχαιολόγους, κ.ά., καθώς και το έργο τους.
Πάρκο Λαβύρινθος (Χερσόνησος)
Η μονοήμερη εκπαιδευτική μας εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψή μας στο Πάρκο του Λαβυρίνθου στη Χερσόνησο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή