ΠΑΣΧΑ-ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Πάσχα

 

Η «διαδρομή» μας για αυτή τη μεγάλη γιορτή ξεκινά γνωρίζοντας τα θαύματα του Χριστού.

Φτάνουμε στην ανάσταση του Λαζάρου, λέμε και μαθαίνουμε  τα κάλαντα του Λαζάρου. Η κουζίνα μας περιμένει  στη συνέχεια, για να ζυμώσουμε το αλεύρι με όλα τα μυρωδικά και να πλάσουμε τα λαζαράκια με χέρια σταυρωμένα.

Συζητήσαμε για  τα Πάθη του Χριστού από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Ανάσταση, καθώς και την Κυριακή του Πάσχα και παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο:

Στο συγκεκριμένο βίντεο τα παιδιά μαθαίνουν τί γιορτάζουμε το Πάσχα. Τα θαύματα του Χριστού πριν το Πάσχα, η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ο μυστικός δείπνος, η σύλληψη στο όρος των ελαιών, η σταύρωση και η Ανάσταση του Ιησού. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό βίντεο  με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία του Πάσχα.

Παράλληλα με τα Πάθη συζητάμε και τα αντίστοιχα έθιμα που γίνονται σε μέρη της Ελλάδας. Αυτά, ποικίλουν από μέρος σε μέρος. Τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει και η μεγάλη νηστεία, Σε κάποιες περιοχές οι πιστοί συνηθίζουν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία. Το σπίτι καθαρίζεται σχολαστικά, ασβεστώνονται τοίχοι και καθαρίζονται οι αυλές, οι γλάστρες βάφονται κόκκινες και συνεχίζονται οι δουλειές και τη Μεγάλη Τρίτη καθαρίζοντας και ασβεστώνοντας τους σταύλους και τις αποθήκες. Τη Μεγάλη Τετάρτη, στο ευχέλαιο, ένα πιάτο με αλεύρι και τρία κεριά ευλογείται και μετά με αυτό η νοικοκυρά κάνει τα πασχαλινά κουλούρια. Παλιότερα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν αλεύρι, το οποίο ζύμωναν χωρίς προζύμι. Ο παπάς ακουμπούσε πάνω στη ζύμη το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι φούσκωνε. Αυτό αποτελούσε το προζύμι της χρονιάς. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ένα κόκκινο πανί κρεμιέται στα παράθυρα, όπως η κόκκινη χλαμύδα που φόρεσαν στον Χριστό. Μια γυναίκα αμφισβήτησε την Ανάσταση του Χριστού και είπε ότι αν ήταν αλήθεια, τα αυγά που ήταν μέσα στο καλάθι να γίνουν κόκκινα. Πράγμα που έγινε και τη Μεγάλη Πέμπτη  το κόκκινο χρώμα βάφει τα αυγά. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. Στη Λήμνο, το πρώτο πασχαλινό αυγό είναι της Παναγίας και το τοποθετούν στο εικονοστάσι. Το ξύδι στις φακές τη Μεγάλη Παρασκευή, συμβολίζει το ξίδι που πότισε τα χείλη του Χριστού, όταν Εκείνος ζήτησε νερό. Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξίδι εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού. Το μεγάλο Σάββατο, σωροί ξύλα ανάβουν και πάνω στη φωτιά καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα. Την ίδια μέρα το πρωί, σε ζυμωτό ψωμί ή σε ξερά σύκα κρύβεται το τελευταίο πόδι της Κυρα- Σαρακοστής και όποιος το βρει θεωρείται τυχερός. Φυσικά δεν ξεχνάμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα, τα τσουρέκια και το πασχαλινό αρνί. 

Παρακολουθούμε και το σχετικό βίντεο:

Μάθαμε το παρακάτω Παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο μας συντρόφευε κάθε μέρα πριν τη συζήτηση: 

 

Πασχαλινές  δραστηριότητες:

 

(Βλέπω και Παίζω με το Egg ένα ΚΙΝΗΤΙΚΟ πασχαλινό παιχνίδι)

 Παιχνίδια:

  • «Ήρθε η Πασχαλιά, μάζεψε αυγά»

Τα παιδιά σε ομάδες προσπαθούν να βρουν αρχικά τα αυγό-γραμματάκια αντιστοιχίζοντας το μικρό με το κεφαλαίο. Εναλλακτικά: Βάζουμε τα αβγά μέσα σε ένα καλαθάκι. Κάθε παιδί τραβάει στην τύχη ένα αβγό. Ανάλογα με το γράμμα που του έτυχε θα πρέπει να πει μια λέξη που το έχει ως αρχικό.

 

  • «Το κυνήγι του κρυμμένου αυγού»

Ένα παιδί βγαίνει έξω από την τάξη. Οι υπόλοιποι αποφασίζουμε πού θα κρύψουμε το αυγό. Μόλις είμαστε έτοιμοι, φωνάζουμε αυτόν που τα φυλάει και με χτύπημα των χεριών τον καθοδηγούμε. Χτυπάμε σιγά όταν απομακρύνεται από την κρυψώνα και δυνατά όταν πλησιάζει. Όσο πιο πολύ πλησιάζει τόσο δυναμώνουμε το χτύπημα των χεριών.

Μαθηματικά

  • Επαναλαμβανόμενο παιχνίδι με μοτίβα. Τα παιδιά συνεχίζουν το μοτίβο ( επαναλαμβανόμενο πρότυπο) με τα χρωματιστά αυγά
  • Αντιστοίχιση ποσότητας αριθμού ( με αριθμούς από το 1 έως το 20)

Πασχαλινά παραμύθια:

 

Πασχαλινά  τραγούδια:

 

(Κάλαντα Λαζάρου |Που’ σαι Λάζαρε)

 

( ήρθε πάλι Πασχαλιά)

(Η γιαγιά η Μαριγώ και το κόκκινο αυγό)

(Άγιο Πάσχα)

Παίξαμε  παιχνίδια για να εμπεδώσουμε τις καινούριες γνώσεις:

Η ιστορία του Πάσχα (wordwall)

Πάσχα (wordwall)

Πάσχα- συνθέτω τις λέξεις (wordwall)

Παζλ – Πασχαλινός λαγός (jigsawplanet)

Πασχαλινές κατασκευές:

Κατασκευές για το στολισμό της τάξης μας:

 

Επίσης κάποιες δράσεις σχετικά με το Πάσχα που πραγματοποιήθηκαν την ώρα των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο μας. Παρακολούθησαν το παρακάτω βίντεο, χόρεψαν το bunny song και έφτιαξαν bunny crowns. 

 

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ

Η 22 Απριλίου ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα της Γης το 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη και εορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου κάθε χρόνο. Μια μέρα πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη που έχει τεράστια σημασία για τη ζωή μας και την ύπαρξή μας στον πλανήτη Γη!!!! Αυτή η σπουδαία μέρα είναι η «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ». Στόχος της ημέρας αυτής είναι η κινητοποίηση όλων των ανθρώπων που ζουν στη Γη, μικρών και μεγάλων, για ένα καθαρό πλανήτη.

Για να γιορτάσουμε τη σημερινή ημέρα στο νηπιαγωγείο μας  κάναμε με τα παιδιά κάποιες δράσεις……

 Συζητήσαμε  πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τη γη μας – το σπίτι μας – υγιή, ώστε να είμαστε κι εμείς μαζί της υγιείς. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει σε αυτή την αποστολή.

Μερικές πληροφορίες για τη σημερινή ημέρα μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/787422/hmera-tis-gis-simera-giortazei-o-planitis-mas-ola-osa-prepei-na-gnorizete

 

Μέσα από μια εξαιρετική παρουσίαση που βρήκαμε στο διαδίκτυο με τίτλο «Τζότζο, ο μικρός σκαντζόχοιρος και ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ», προβληματιστήκαμε για  αυτό το τρομερό που συνέβη στο δάσος και στα ζωάκια και πως τελικά ο Τζότζο βοήθησε να σωθούν εκείνα και το δάσος……

Μπορείτε να τη δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/presentation/d/1Eb2ebHOjCrR7OvJF59WvKtC3pIRqikSlzeCDvneVfxw/edit?usp=sharing

 

Παρακολουθήσαμε  τα παρακάτω video και στη συνέχεια τα συζητήσαμε

” Συνέντευξη με τη Γη”

Ώρα για κατασκευή!!!

Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και έφτιαξαν την ομαδική εργασία με τίτλο «Η Γη είναι στα χέρια μας!» γράφοντας ταυτόχρονα μηνύματα για την προστασία της Γης.

Ολοκληρώσαμε μαθαίνοντας και το παρακάτω τραγουδάκι με τίτλο : “Μάνα γη”

Είναι ένα τραγούδι που ενθαρρύνει την προστασία του περιβάλλοντος . Αναφέρει την προστασία των δασών και παροτρύνει για την εμφύτευση νέων δέντρων , αναφέρει για την ανακύκλωση και παρακινεί για την αποφύγει της ρύπανσης . Η μέρα που οι άνθρωποι θα πάψουν να επεμβαίνουν τόσο δραστικά στη φύση , θα είναι ημέρα γιορτής.

Το μήνυμά μας:

Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για τις αρνητικές επιπτώσεις των πράξεων μας. Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε, ξεκίνα την αλλαγή σήμερα!

ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΓΗ ………ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!!!!!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΗ!!!!!!!!!!

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ανακοίνωση!!!

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί άσκηση σεισμικής ετοιμότητας  “Μίνωας”.Πιθανόν να σας έρθει μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο από το 112 αλλά  δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς θα είναι στα πλαίσια της  άσκησης που θα πραγματοποιηθεί.

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

 

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

4 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων. Έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλους μας, τη διεθνή κοινότητα και τον καθένα μας ξεχωριστά,  σχετικά με την τύχη των αδέσποτων ζώων.

Στον πλανήτη μας υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια, τα οποία χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είναι πληγωμένα, πεινασμένα, διψασμένα, κρυώνουν τον Χειμώνα και ζεσταίνονται το Καλοκαίρι. Έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Τι σημαίνει όμως, η λέξη αδέσποτο ζώο;

Αδέσποτο ζώο είναι κάθε ζωάκι συντροφιάς ,το οποίο είτε δεν έχει σπιτάκι, γεννήθηκε και ζει στο δρόμο, είτε βρέθηκε για κάποιο λόγο μακριά από το σπιτάκι του και τους ανθρώπους που το φρόντιζαν.

Πολλά ζωάκια έγιναν αδέσποτα γιατί οι άνθρωποι που τα φρόντιζαν και τα αγαπούσαν δε τα ήθελαν πια και τα άφησαν στο δρόμο. Αυτά τα ζωάκια έκαναν μωράκια που ζούσαν και αυτά στο δρόμο και με αυτόν τον τρόπο τα αδέσποτα αυξάνονται.

Μια τέτοια ιστορία είναι και η ιστορία ενός σκυλάκου, του Ξουτ. Οι άνθρωποι που το φρόντιζαν τον άφησαν στο δρόμο και ο Ξουτ έγινε αδέσποτος. Ας δούμε την ιστορία του….

 

Για τον Ξουτ όλα πήγαν καλά και στο τέλος βρήκε ξανά σπιτάκι και κάποιον να τον αγαπά και να τον φροντίζει. Όμως δεν είναι όλα τα αδέσποτα ζωάκια τόσο τυχερά.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο ζώο

Δεν χρειάζονται πολλά για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα.  Όπως είπαμε χρειάζονται λίγο φαγητό και νερό, στοργή και αγάπη από  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ!

 

Το παρακάτω βίντεο μας ενημερώνει με ένα πολύ όμορφο τρόπο για όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην υπάρχουν πια αδέσποτα. Ας το παρακολουθήσουμε με προσοχή.

Καταλήξαμε λοιπόν στα εξής:

  • Tα ζώα δεν είναι παιχνίδια.
  • Υιοθετούμε ζωάκι μόνο όταν ξέρουμε ότι θα είμαστε υπεύθυνοι, θα το φροντίζουμε και θα το αγαπάμε για πάντα!
  • Δεν αγοράζουμε αλλά υιοθετούμε!
  • Μπορούμε  να βάζουμε νεράκι και φαγητό στα αδέσποτα!
  • Δεν χτυπάμε και δεν κακοποιούμε τα ζώα. Πονάνε , λυπούνται και νιώθουν όπως και εμείς. Κάποια ζωάκια που ζουν στο δρόμο  είναι άγρια. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιος πριν τα κακοποίησε και τα χτύπησε.

 

Αγαπάμε και φροντίζουμε τα ζώα!!!