Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2023-2024

Θεματικός Κύκλος: Ζω καλύτερα- Ευ ζην

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υποενότητες: Υγεία-Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια

Ο δικός μας τίτλος:

«Τρώω υγιεινά, μεγαλώνω σωστά»

Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου θα είναι αρχικά η γνωριμία των πιο σημαντικών ομάδων τροφών, της έννοιας της ισορροπημένης διατροφής και της σημασίας της για τη ζωή μας, ενώ ξεχωριστή αναφορά θα γίνει στη λεγόμενη Μεσογειακή Πυραμίδα και στην εννοιολογική αποσαφήνιση της κατανομής των τροφών σε αυτή.

Ακολουθία εργαστηρίων

Το 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Ας γνωριστούμε». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και σε συνδυασμό με τις δεξιότητες του νου και τις δεξιότητες ζωής:  οι μαθητές 1. να κατανοήσουν την αξία των συμμαθητών και συμμαθητριών τους ως συνεργατών [καλλιέργεια κριτικής σκέψης], 2. να μετασχηματίσουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από βιωματικές ασκήσεις [καλλιέργεια δημιουργικότητας], 3. να συνεργαστούν [καλλιέργεια συνεργασίας] και 4. να μάθουν πώς να αξιοποιούν τα κατάλληλα μέσα, ώστε να επικοινωνούν την οπτική τους και τη γνώμη τους στην ομάδα [καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας].

Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο καλύτερα και μέσα στο πλαίσιο ομαδικής εργασίας, 2. να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τα κυριότερα θέματα της θεματικής, 3. να οδηγηθούν με την καθοδήγηση του/της νηπιαγωγού στη σύνταξη των κανόνων της ομάδας τους και 4. Να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η: (1η διδακτική ώρα): τα παιδιά μαζεύονται σε κύκλο και σε ένα χαρτί του μέτρου γράφουν τους κανόνες, συνάπτοντας το συμβόλαιο της τάξης. Χωρίζονται σε ομάδες ώστε να συνεργαστούν αργότερα κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

 Δραστηριότητα 2η:  (2η διδακτική ώρα): Επιλέγουν όλοι μαζί τον «Ρούλη», τον ήρωά τους, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτός θα είναι είτε μια κούκλαχαρακτήρας, είτε, ένα voki (ομιλούμενος avatar χαρακτήρας) από τη σελίδα https://lwww.voki.com/site/create.

Ο Ρούλης μέσα από διάφορες δραστηριότητες προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητας της διατροφής στη συνολικής μας υγεία, της επιλογής τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία, την αποφυγή τροφίμων με χαμηλή διατροφική αξία, τη συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης και φυσικής δραστηριότητας.

 Δραστηριότητα 3η: (3η διδακτική ώρα): τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν στο χαρτί, μέσω της ζωγραφικής, ένα ερωτηματολόγιο  σημειώνοντας τι τρώνε και τι πίνουν για πρωινό.

Το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Διατροφή-Τροφή». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του νου:  οι μαθητές 1. να περιγράφουν, να διατυπώνουν ερωτήματα, να προβληματίζονται και να ερμηνεύουν. Οι βασικές ρουτίνες (στρατηγικές) σκέψης που θα αξιοποιηθούν θα είναι οι εξής: α. «Βλέπω-Σκέφτομαι-Αναρωτιέμαι», β. «Τι σε κάνει να το λες αυτό;», 2. να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο.

Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να κατανοήσουν την προέλευση και τις κατηγορίες των τροφών, την αξία τους και τις επιδράσεις τους στην υγεία 2. Να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα διατροφής, όπως η μεσογειακή και 3. να καλλιεργήσουν διατροφική συνείδηση.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η: (1η διδακτική ώρα): Τα παιδιά ζωγραφίζουν το αγαπημένο τους φαγητό και το παρουσιάζουν στην τάξη.

Δραστηριότητα 2η: (2η διδακτική ώρα): Με την αξιοποίηση σχετικού βίντεο

τα παιδιά γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες τροφών. Το οποίο λειτουργεί ως προοργανωτής ώστε να εμπλέξει τους μαθητές άμεσα στο περιεχόμενο του προγράμματος».

Δραστηριότητα 3η: (3η διδακτική ώρα): Τα παιδιά μέσα από μια εξαιρετική παρουσίαση κατανοούν τη σημασία της λεγόμενης ισορροπημένης διατροφής ,και τέλος καλούνται να εργαστούν σε ομάδες ταξινομώντας εικόνες τροφών στις κατηγορίες: πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπαρά και υδατάνθρακες.

Το 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Γνωρίζω τη Διατροφική/Μεσογιακή πυραμίδα». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του νου:  οι μαθητές να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο.

Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να γνωρίσουν τη διατροφική πυραμίδα 2.να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο με νέες λέξεις

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η: (1η διδακτική ώρα):Παρουσίαση ενός οδηγού για να μάθουμε τα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής.

Δραστηριότητα 2η: (2η διδακτική ώρα): Μουσικοκινητικό παιχνίδι «Ο Τάκης ο Ρομποτάκης». Ο/η εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές να κινηθούν στο χώρο ακούγοντας το ντέφι. Εναλλάσσουν αργούς και γρήγορους ρυθμούς με παραγγέλματα που παραπέμπουν στην ενέργεια που έχει ο Τάκης όταν έχει ή δεν έχει καύσιμο, δηλαδή κατανάλωση τροφής.

Δραστηριότητα 3η: (3η διδακτική ώρα) Ομαδική κατασκευή της διατροφικής πυραμίδας με έτοιμες εικόνες από το διαδίκτυο.

Το 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Ομάδες τροφών-Υγιεινές και Ανθυγιεινές τροφές». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του νου:  οι μαθητές να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο.

Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να γνωρίσουν τις ομάδες των τροφών 2. να κατατάσσουν τις τροφές σε ανθυγιεινές και μη 3.να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο με νέες λέξεις

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

 Δραστηριότητα 1η: : (1η διδακτική ώρα): Κατασκευή σε χαρτί «το σπιτάκι της καλής διατροφής» με ζωγραφική των εικόνων των τροφών στις κατάλληλες ομάδες και διδακτική αξιοποίηση μιας παραλλαγής του παραμυθιού «Χάνσελ και Γκρέτελ» με συμπλήρωση σχετικού φύλλου εργασίας.

Δραστηριότητα 2η: (2η διδακτική ώρα): Παρακολούθηση, εκμάθηση και αναπαραγωγή των  τραγουδιών «Τόσο λάθος διατροφή» και «ο μάγειρας».

Δραστηριότητα 3η: (3η διδακτική ώρα): Ατομική κατασκευή το σπιτάκι με τις ομάδες των τροφών. Πείραμα με κέρμα και κόκα-κόλα.

 

Δραστηριότητα 4η: Αφήγηση του παραμυθιού «Ο παππούς Ροδαλός και η μαγική συνταγή» με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών  για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και συμπλήρωση σχετικών φύλλων εργασίας.

Το 5ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Βιταμίνες». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του νου:  οι μαθητές να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο. Η ρουτίνα (στρατηγική) σκέψης που θα αξιοποιηθεί θα είναι κυρίως οι «Δημιουργικές Συγκρίσεις».

Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να γνωρίσουν τις βασικές κατηγορίες βιταμινών και σε ποια τρόφιμα περιέχονται και 2. να κατανοήσουν τη σημασία των βιταμινών στην καλή υγεία του οργανισμού μας.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η: (1η διδακτική ώρα): διδακτική αξιοποίηση εικονόλεξου και σχετικών φύλλων εργασίας για τις βιταμίνες [βλ. σχετικά εδώ].

Δραστηριότητα 2η: (2η διδακτική ώρα): παρακολουθήσαμε  σχετικά βίντεο  με  το ποιες βιταμίνες περιέχονται (κυρίως) σε ποια τρόφιμα.

 Δραστηριότητα 3η : (3η διδακτική ώρα): Βρήκαμε και ένα σχετικό ποίημα  από τη σελίδα dreamskindergarten.blogspot.com και αφού το διαβάσαμε, αποφασίσαμε να  το φτιάξουμε κι εμείς, κολλώντας τις εικόνες στη σωστή θέση. Φτιάξαμε κι έναν πίνακα διπλής εισόδου με τροφές και βιταμίνες και τον συμπληρώσαμε, δείχνοντας έτσι αν είχαμε εμπεδώσει τις νέες πληροφορίες που είχαμε πάρει.

 

Τέλος, ζωγραφίσαμε και κόψαμε τις βιταμινοτροφές μας για να φτιάξουμε ένα βιβλιαράκι από κάνσον!

Το 6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο « Υγεία και Διατροφή». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του νου:  οι μαθητές να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο.

Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της διατροφής στη συνολική υγεία αλλά και  στην καλή υγεία των δοντιών 2. να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα άσκησης και φυσικής δραστηριότητας .  και να αφομοιώσουν τρόπους σωστής φροντίδας των δοντιών 3.να πληροφορηθούν για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και την επίδρασή τους στην αύξηση βάρους.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η: (1η διδακτική ώρα): Οι μαθητές ενημερώνονται από το Ρούλη για την παιδική παχυσαρκία παρακολουθώντας το βίντεο.

Δραστηριότητα 2η: (2η διδακτική ώρα): Ύστερα από συζήτηση, οι μαθητές αποφασίζουν να εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους. Ακούν και χορεύουν  το «χοντρό μπιζέλι».

Ανάγνωση της ιστορίας του Σοκολάκη και της Ζαχαρούλας Τρυποδόντη και αποτύπωση με ζωγραφική αυτών που εντυπωσίασε πιο πολύ τους μαθητές.

Δραστηριότητα 3η : (3η διδακτική ώρα): Οι μαθητές κατασκευάζουν ομαδική εργασία με συμβουλές για υγεία και ευεξία.

 Το 7ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Αξιολόγηση». Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες μάθησης (συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και επικοινωνία):  οι μαθητές να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν την αξία των συμμαθητών τους ως συνεργατών [κριτική σκέψη], να μετασχηματίσουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από βιωματικές δράσεις [δημιουργικότητα], να συνεργαστούν [συνεργασία] και να μάθουν πώς να αξιοποιούν τα κατάλληλα μέσα, ώστε να επικοινωνούν την οπτική τους και τη γνώμη τους στην ομάδα [καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας].

Β. ως προς τις δεξιότητες του νου: οι μαθητές 1. να προβούν με την καθοδήγηση και υποστήριξη του/της νηπιαγωγού σε οργανωτική, αναλυτική και παραγωγική επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων της θεματικής ενότητας και 2. να έχουν επίγνωση, παρακολούθηση και έλεγχο της σκέψης τους.

Γ. ως προς το θέμα: οι μαθητές να κατανοήσουν τον ρόλο της ομάδας και την αξία της συνεργασίας.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η : (1η διδακτική ώρα): Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες φτιάχνουν μια ομαδική εργασία-συμβόλαιο για μια πιο υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση, η οποία θα διακοσμεί την τάξη για όλη τη σχολική χρονιά

Δραστηριότητα 2η και 3η: Αξιολόγηση: «Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω»: οι μαθητές αποτιμούν το πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του 1ου θεματικού κύκλου, ξεκινώντας με αυτά που γνώριζαν στην αρχή σε αντιπαραβολή με όσα έχουν κατακτήσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

Φθινόπωρο

Τα παιδιά πληροφορήθηκαν για τα χαρακτηριστικά της εποχής όπως οι καιρικές συνθήκες, τα φρούτα και τα λαχανικά μέσω ενός εκπαιδευτικού βίντεο.

Αποχαιρετίσαμε την πρώτη εποχή του σχολικού έτους με την εκμάθηση του γράμματος Φ του Φθινοπώρου και σχηματισμό της λέξης “Φθινόπωρο”.

1701429261846        1701429261851      1701429261883

 

Με αφορμή την απορία των παιδιών “Γιατί κυρία τα φύλλα κιτρινίζουν το Φθινόπωρο” μιλήσαμε για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και για να την κατανοήσουν καλύτερα παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο. 

1701429261808

 

1701429261821
Ομαδική κατασκευή: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

 

1701429261841
Ατομική εργασία με δαχτυλομπογιά

 

Επέτειος του Πολυτεχνείου

Επίσκεψη της Ειρήνης και του Πολέμου, της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας στο Νηπιαγωγείο μας!!!

Στο πλαίσιο εορτασμού της Επετείου του Πολυτεχνείου, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η ελευθερία, η δικτατορία και η δημοκρατία. Αρχικά διαβάσαμε το παραμύθι “Κυρά Δικτατορία” και συζητήσαμε τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας.

Μέσα από δράσεις και βιωματικές εμπειρίες, πληροφορήθηκαν για τα ιστορικά γεγονότα, έμαθαν τραγούδια, ποιήματα, κατασκεύασαν το Κανόνι της Ειρήνης και παρακολούθησαν το κουκλοθέατρο “Το κανόνι της Ειρήνης” της Φρόσως Χατόγλου, καθώς και την αγαπημένη “Ντενεκεδούπολη” της Ευγενίας Φακίνου.

Μάθαμε και τα τραγούδια “Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο” και “Ο δρόμος” του Μάνου Λοίζου.

 

 

Το Αστέρι της Ευχής

Screenshot 1                   Πιστοποιητικό υιοθεσίας 9320217 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΟΥΔΟΥΡΑ page 0001 

Το σχολείο μας και φέτος συμμετέχει στο Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής εκπληρώνει ευχές παιδιών 3 – 18 ετών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες και φέτος γιορτάζει τα 25 του χρόνια.

Με τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα ‘Αστέρι της ευχής” θα συμβάλλουμε στην εκπλήρωση της ευχής του Ερμή!!!

“Ήλιοι και αστέρια σε έναν ουρανό”. Όπως συνυπάρχουν ο ήλιος και τα αστέρια, έτσι προσκαλούμε όλους εσάς να συνυπάρξετε με τα παιδιά ευχής γεμίζοντάς τα δύναμη.

Ας βοηθήσουμε όλοι τα παιδιά να εκπληρώσουν τις ευχές τους!

 

«Υπαίθρια Εκπαίδευση» 

«Υπαίθρια Εκπαίδευση» (ΚΕΠΕΑ) Βάμου

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας κάθε σχολείου σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης. Στόχοι της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, την σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων. Να  γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. Παράλληλα, στόχος είναι να αλλάξει η αυλή του σχολείου με την καλλιέργεια τοπικών φυτών, να πρασινίσει η σχολική αυλή και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Για το σκοπό αυτό, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, μαθητές κι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην αυλή του σχολείου ή σε υπαίθριο χώρο (π.χ. πάρκο, άλσος, παραλία) στη γειτονιά τους ή ευρύτερα.

Ενδεικτικά η συμμετοχή του σχολείου μας στο padlet του ΚΕΠΕΑ Βάμου

 

IMG 5889      IMG 5902    IMG 5887    

Και οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής μας στη Δράση!

Screenshot 2Screenshot 1 1