ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΩΔΙΚΑ! CODE WEEK

Συμμετείχαμε στην εβδομάδα κώδικα με διάφορες δρατηριότητες :

1η δραστηριότητα:

ΜΟΤΙΒΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

Κάναμε την εισαγωγή στην έννοια της κωδικοποίησης με δραστηριότητες  που διδάσκουν την έννοια της ακολουθίας . Παίξαμε με κόκκινα, κίτρινα , πράσινα μήλα τοποθετώντας τα στη σειρά με διαφορετικούς τρόπους και  με  κριτήριο διάταξης το χρώμα τους.  Κάναμε λάθη , προβληματιστήκαμε, τα διορθώσαμε  και δημιουργήσαμε τα μοτίβα μας. Αφού εξοικειωθήκαμε με την έννοια της ακολουθίας,  συμπληρώσαμε στη συνέχεια φύλλο εργασίας με πιο σύνθετα μοτίβα.

Μέσα από την εμπλοκή τους τα νήπια προβληματίζονται , κάνουν λάθη, επιλύουν και εντοπίζουν μαθηματικές έννοιες με παιγνιώδη τρόπο.

1 1

2η δραστηριότητα:

ΣΠΑΖΩ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Με τη βοήθεια ενός πίνακα αναφοράς με διάφορες εικόνες και το αρχικό γράμμα της κάθε εικόνας, γίναμε ντεντέκτιβ, σπάσαμε τον κώδικα και ανακαλύψαμε την εποχή!

Τοποθετήθηκαν εικόνες σε συγκεκριμένη σειρά, οι μικροί μαθητές αναγνώρισαν το αρχικό γράμμα της  κάθε εικόνας, το γράψανε στη σειρά και ανακάλυψαν την εποχή με τη βοήθεια του πίνακα αναφοράς των εποχών!

Μια απλή δραστηριότητα όπου τα  μικρά παιδιά μαθαίνουν βασικές έννοιες κωδικοποίησης, προγραμματισμού και ανάπτυξης υπολογιστικής σκέψης χωρίς τη χρήση του διαδικτύου και υπολογιστή. Είναι μια unplugged δραστηριότητα!

CODE

3η δραστηριόττα:

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ

 

Για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη δραστηριότητα,  έπρεπε αρχικά να εξοικειωθήκαμε με τις έννοιες : μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά. Το πετύχαμε  μέσα από διάφορες κινητικές δραστηριότητες  που εκτελέσαμε. Στη συνέχεια  χρησιμοποιήσαμε ως σύμβολο διάφορα βελάκια και τα τοποθετήσαμε σε ένα πλέγμα  με διαφορετικό τρόπο.  Εξηγήσαμε τι ακριβώς μας δείχνει η θέση του και ο τρόπος της τοποθέτησης του και εκτελέσαμε διάφορες διαδρομές με  εντολές   (ένα βελάκι προς τα εμπρός , δυο δεξιά κλπ ).  Παίξαμε τον προγραμματισμό ως παιχνίδι ρόλων και έγινε μια εισαγωγή στους αλγόριθμους.

Τέλος σε φύλλο εργασίας βοηθήσαμε το περιστέρι της ειρήνης να φτάσει στο σύμβολό της, με την εντολή να περάσει  από τη σημαία.  Κάθε μαθητής  χαρτογράφησε τη δική του διαδρομή.

2

Copyright © 2023. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.