Υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Η πιο αγαπημένη γιορτή των παιδιών, τα Χριστούγεννα, μας δίνει κάθε χρόνο μηνύματα ανθρωπιάς, αλλυλεγγύης και αγάπης.

Η πρώτη μας  Χριστουγεννιάτικη δράση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φιλοθέης.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη βιωματική παράσταση “Υπάρχει Άγιος Βασίλης;”

Τα παιδιά μαζί με τον Ντετέκτιβ Μορίλο ανέλαβαν  μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις όλων των εποχών:

Να ανακαλύψουν εάν υπάρχει στα αλήθεια ο Άγιος Βασίλης.

Στο τέλος της παράστασης  το ξωτικό μας χάρισε ένα χρωματιστό φτερό για να μας θυμίζει,  ότι τα όνειρα και η πίστη μας βοηθούν να δούμε  αυτά που δεν φαίνονται!

Ευχαριστούμε πολύ το Δημοτικό σχολείο Φιλοθέης για τη φιλοξενία.

1ο Μαθητικό Συνέδριο Myth2space

Το Νηπιαγωγείο Φιλοθέης συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο διεθνές δίκτυο “Από τη μυθολογία στο διάστημα”.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής  μας  στο δίκτυο, τη σχολική χρονιά 2023-2024, συνεργαστήκαμε με το 6ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης και το Νηπιαγωγείο Ανθείας Αλεξανδρούπολης.

Οι ομάδες συνεργασίας των  εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο δίκτυο, επιμέληθηκαν τις αφίσες των δράσεων τους  για το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Myth2space.

 

 

Εδώ Πολυτεχνείο…

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του  Νηπιαγωγείου Φιλοθέης ανταποκρίθηκαμε στο κάλεσμα του Δημοτικού σχολείου Φιλοθέης, να παρακολουθήσουμε και να έχουμε συμμετοχή, στη γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές μας, με την υποστήριξη της νηπιαγωγού κ Άννας Φαλαγκά και την συνεργασία της καθηγήτριας Μουσικής  του δημοτικού σχολείου κ Φιλίας Πομόνη-Μαυροφόρη, προετοίμασαν και τραγούδησαν στην έναρξη της γιορτής το τραγούδι ” Ο μέρμηγκας” (στίχοι-μουσικοί Μάνος Λοϊζος).  1 9

Τα  παιδιά   χάρηκαν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και εντυπωσιάστηκαν από τη γιορτή. Η επίσκεψη  τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον χώρο, τη διευθύντρια, τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές  του δημοτικού σχολείου, στο οποίο θα συνεχίσουν τη φοίτηση τους τα επόμενα σχολικά χρόνια.

 

 

Παίζουμε πλαστελίνη;

Η ενασχόληση με την  πλαστελίνη είναι μια δραστηριότητα που αγαπούν τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ανάπτυξή τους με πολλούς τρόπους.

Οι εύκαμπτες ιδιότητες της ζύμης:

-Ενισχύουν  τη δύναμη σε όλους τους μικροσκοπικούς μυς και τους τένοντες, καθιστώντας τους έτοιμους για έλεγχο μολυβιού και   ψαλιδιού αργότερα.

-Γίνονται το τέλειο μέσο για πολλούς τύπους ευφάνταστου παιχνιδιού και μπορεί να αντιπροσωπεύσει τόσα πολλά πράγματα στα   μάτια ενός παιδιού.

-Ηρεμούν και βοηθούν την ανακούφιση από συναισθήματα άγχους και στρες.

-Οι δημιουργίες με ζύμη αποκτούν όνομα και αποτελούν κίνητρο αναδυόμενης γραφής.

-Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένας φανταστικός τρόπος για να εξασκηθούν τα παιδιά στην εκμάθηση γραμμάτων και αριθμών.Τα παιδιά μπορούν να σχηματίσουν γράμματα του αλφαβήτου, να εξηγήσουν το δικό τους όνομα, να κάνουν αριθμούς, να σχηματίσουν σχήματα δύο ή τριών διαστάσεων, να συγκρίνουν μήκη / πάχη / βάρη, να μετρήσουν τις κολλημένες μπάλες για να ταιριάξουν με τις αριθμητικές κάρτες, να ταιριάξουν και να ταξινομήσουν κατά χρώμα και υπάρχουν τόσες πολλές άλλες ιδέες!

Είναι μια δραστηριότητα που πραγματικά δεν έχει όριο ηλικίας.

Φροντίζω το περιβάλλον-φως…

Σήμερα είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο νηπιαγωγείο μας την κα Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη που έχει σχεδιάσει εργαστήρια για το φως με την μορφή διαδραστικών παιχνιδιών. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Φροντίζω το περιβάλλον-φως” οι μαθητές μας  έπαιξαν με το φως και την σκιά, ενημερώθηκαν για  το ρόλο και τη σημασία του φωτός , για τη  φωτορύπανση και τις επιπτώσεις της  στο περιβάλλον. Έμαθαν  για  τους  τρόπους  περιορισμού της φωτορύπανσης , καθώς και για την ανακύκλωση.
Με τις  γνώσεις μας , βοηθήσαμε την ηρωίδα της ιστορίας μας – μια υπέροχη πυγολαμπίδα- να λάμψει ξανά.

Περάσαμε υπέροχα, μάθαμε πολλά, εμπνευστήκαμε  και θα λάβουμε μέρος στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής που διοργανώνει εθελοντικά η  Δρ. Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη.

Ο Διαγωνισμός Ζωγραφικής διοργανώνεται με σκοπό τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φωτός, όπως έχει οριστεί η 16η Μαΐου από την UNESCO.

 

Τα εγκαίνια της “ψαρογωνιάς” μας…

 

f

Οι εντυπώσεις μου…

5 2

Η ψαρογωνιά μεταφέρθηκε στην τάξη μας…

Στα ελληνικά νηπιαγωγεία ο εσωτερικός χώρος της κάθε τάξης διαμορφώνεται σε επιμέρους χώρους, σε περιοχές διαφορετικών ενδιαφερόντων, στις γωνιές/κέντρα ενδιαφέροντος. Οι γωνιές ενοποιούν τη μάθηση με τον καλύτερο τρόπο και επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα που επιτρέπει και σέβεται τις δυνατότητες και τον προσωπικό ρυθμό του κάθε παιδιού. Υπάρχουν σταθερές γωνιές-κέντρα ενδιαφέροντος (π.χ. ζωγραφική, οικοδομικό υλικό) και γωνιές-κέντρα ενδιαφέροντος που προκύπτουν κατά την επεξεργασία ενός θέματος ή από τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριων. Συχνά, με το παιχνίδι σε κατάλληλα διαμορφωμένες γωνιές υποστηρίζεται η ανάπτυξη ενός θέματος. Στο νηπιαγωγείο μας και στα πλαίσια της υλοποίησης  του εργαστηρίου “Θάλα-sos-α χωρίς πλαστικά”  προέκυψε από τους μαθητές μας η ιδέα της «ψαρογωνιάς». Η γωνιά  διαμορφώθηκε  αρχικά, σαν υπαίθρια ψαραγορά με την καθοδήγηση της κ Άννας Φαλαγκά και την συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου μας.  

Οι εκπαιδευτικοί με τη βοήθεια των μαθητών οργάνωσαν: 

  • θεατρικό παιχνίδι,
  • παιχνίδια μνήμης 
  • τρίλιζα
  • σκυταλοδρομίες,
  • θαλασσινά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς των μαθητών μας που πρόσφεραν ψαροκεράσματα  και άλλες λιχουδιές, για τα εγκαίνια της “ψαρογωνιάς” μας. 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων