Ταξίδι…στο διάστημα!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 02-06-2021

Αποφασίσαμε αυτή τη εβδομάδα να ταξιδέψουμε και ο προορισμός  μας δεν ήταν καθόλου κοντινός!Ήταν μακριά ακόμα και από το πλανήτη μας τη Γη…Ταξιδέψαμε στο διάστημα προκειμένου να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε τους υπόλοιπους πλανήτες από το ηλιακό σύστημα!

Αρχικά, έπρεπε να μάθουμε κάποια πράγματα για τη Γη μας! Τι σχήμα έχει; Τι μας θυμίζει το σχήμα της; Ποια δύο χρώματα υπάρχουν πάνω στη γη;

Στη συνέχεια αναφέραμε ότι η γη είναι λίγο ζωηρούλα και συνέχεια κινείται! Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της ( 24 ώρες) αλλά  και γύρω από τον ήλιο ( 1 χρόνος).

         

Με τη βοήθεια μιας υδρόγειας σφαίρας προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε την εναλλαγή μέρας- νύχτας! Όταν η χώρας μας έβλεπε τον ήλιο είχαμε μέρα ..Καθώς όμως γύριζε και δε έβλεπε τον ήλιο σήμαινε πως άρχιζε να έρχεται το βράδυ!

Συζητήσαμε τι δραστηριότητες κάνουμε τη μέρα και τη νύχτα, τι χρώματα έχει ο ουρανός κ.α.Στο τέλος , όλα όσα μάθαμε για αυτή την εναλλαγή τα αποτυπώσαμε στις ζωγραφιές μας!

             

Και ήρθε η ώρα να δούμε και τους άλλους πλανήτες!  Παίξαμε παιχνίδι αντιστοίχισης με τα ονόματα τους και τους απαριθμήσαμε !

              

Έπειτα, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικά με τους πλανήτες στο οποίο διαπιστώσαμε ότι άλλοι πλανήτες βρίσκονται πολύ κοντά στον ήλιο και άλλοι πιο μακριά! Η δική μας η σειρά να τους τοποθετήσουμε σε σχέση με τη θέση τους με τον ήλιο ..Για αυτό προβληματιστήκαμε,  συγκρίναμε, μετρήσαμε με μέτρο το χαρτί και τους τοποθετήσαμε!

         

Όμως για να ταξιδέψουμε στο διάστημα χρειαζόμαστε διαστημόπλοιο και φυσικά  την ειδική στολή του αστροναύτη! Είδαμε ένα σχετικό βίντεο σχετικά με τους αστροναύτες..

χορέψαμε το τραγούδι “Αστροναύτης”…

Φτιάξαμε τα δικά διαστημόπλοια και το ηλιακό σύστημα…

      

και έφτασε η  ώρα για πείραμα: Φτιάξαμε ένα διαστημόπλοιο από πλαστικό μπουκάλι και αφού το εφοδιάσαμε με ξύδι και σόδα , το διαστημόπλοιο μας ήταν έτοιμο και απογειώθηκε! Στο τέλος, αφού ορίσαμε ως μονάδα μέτρησης τα πόδια μας, μετρήσαμε πόσο μακριά κατάφερε να πάει το διαστημόπλοιο μας!

          

Ακολούθησε η ρομποτική! Προβληματιστήκαμε, σκεφτήκαμε, μετρήσαμε και προγραμματίσαμε τη μελισσούλα ώστε να  επισκεφτεί τους πλανήτες !

    

Στο τέλος, μιλήσαμε για τα περίεργα και λιγάκι αστεία πλασματάκια που ζουν σε άλλους πλανήτες , τους εξωγήινους .Τους ταξινομήσαμε με βάση το μέγεθός τους, τους αντιστοιχήσαμε με αστροναύτες  και στο τέλος μεταμορφωθήκαμε και εμείς οι ίδιοι σε αστείους εξωγήινους.

   

 

 

Τα ψάρια ξεσηκώθηκαν!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 01-06-2021

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της helmepa , ασχοληθήκαμε με τη ρύπανση των θαλασσών, τα είδη τα οποία  απειλούνται με εξαφάνιση και φυσικά μάθαμε πώς μπορούμε όλοι μαζί αλλά και ο καθένας  μόνος του να συμβάλλει στο να διατηρήσουμε τις θάλασσες μας καθαρές! Αυτό το μήνυμα το καταλάβαμε καλύτερα μέσα από απλές αλλά διασκεδαστικές ιστορίες , δηλαδή μέσα από τα παραμύθια!

Αποφασίσαμε λοιπόν να γίνουμε και εμείς συγγραφείς γράφοντας το δικό μας παραμύθι.

Τίτλος :  ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ

Οι θαλάσσιοι οργανισμοί, τα ψαράκια, τα χταπόδια, τα δελφίνια και οι γλάροι ζούσαν χαρούμενα μέσα στα καθαρά νερά της θάλασσας!

Δυστυχώς,  όταν τελείωσε το καλοκαίρι η θάλασσα σταμάτησε να είναι καθαρή και έγινε βρώμικη καθώς οι τουρίστες πετούσαν τα σκουπίδια μέσα στη θάλασσα. Όλοι ήταν στεναχωρημένοι! Τα ψαράκια αρρώσταιναν! Για αυτό ο Ποσειδώνας αγανακτισμένος από τη ρύπανση των θαλασσών συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο και η λύση βρέθηκε: Να γίνουν όλοι μια ομάδα να καθαρίσει ο καθένας με τον τρόπο του τη θάλασσα και φυσικά να ζητήσουν βοήθεια από τους ανθρώπους. Έτσι και έγινε! Τα χταπόδια με τα οχτώ τους πόδια πετούσαν σε κάδους τα σκουπίδια, οι γλάροι με τα πούπουλα απ τα φτερά τους καθάριζαν τις πετρελαιοκηλίδες και ο ψαράς με τα δίχτυα του «ψάρεψε» τα τελευταία σκουπίδια.

         

Η θάλασσα ήταν και πάλι καθαρή! Όλοι το γιόρτασαν και τα παιδιά της γειτονιάς έβαλαν κάδους ανακύκλωσης και με πινακίδες ενημέρωσαν όλους τους κατοίκους ότι πρέπει η γη και οι θάλασσες μας να είναι καθαρές!

   

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση