Υγιεινή διατροφή! Τρώμε σωστά…τρώμε υγιεινά!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 24-02-2021

Σωστή διατροφή για να είμαστε δυνατοί! Αυτό είναι το σύνθημα μας! Όμως τι ακριβώς εννοούμε  όταν λέμε όταν πρέπει να επιλέγουμε υγιεινές τροφές; Ποια είναι τα τρόφιμα που κάνουν μια διατροφή σωστή; Τι συνέπειες μπορεί να έχει η απρόσεκτη διατροφή;
Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό; κλπ                                                                                                                                                                                                            Με αφορμή λοιπόν το παραμύθι «Το στρουμπουλό τερατάκι» ξεκινήσαμε να απαντάμε στα παραπάνω ερωτήματα!

Πρώτο βήμα να εξηγήσουμε τη πυραμίδα της διατροφής! Παρατήρησαν την κατάταξη των τροφίμων πάνω σ’ αυτή και συζητήσαμε τους λόγους για τους οποίους είναι έτσι κατανεμημένα. Στα πιο μεγάλα κουτιά είναι οι τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά ενώ μικρό κουτάκι της κορυφής βρίσκονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά που όσο νόστιμα και αν είναι πρέπει να τα αποφεύγουμε .

Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο που εξηγεί τη πυραμίδα ώστε να την ακολουθούμε και να έχουμε ισορροπημένη διατροφή!

 

Φτιάξαμε κι εμείς τις δικές μας διατροφικές πυραμίδες…
ομαδικά…

         

Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να διαχωρίσουμε τους δυο πιο θρεπτικούς φίλους: τα φρούτα και τα λαχανικά! Αφού τα κατατάξαμε σε δύο ομάδες και αναφέραμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός όπως το χρώμα , τη γεύση κ.α

      

ξεκινήσαμε το παιχνίδι:

Με κλειστά  μάτια και μόνο με την αίσθηση της αφής προσπαθούσαμε να μαντέψουμε ποιο φρούτο ή λαχανικό πιάσαμε!

Ακόμα,  παίξαμε το παιχνίδι με τις σκιές! Ποια είναι η σωστή σκιά που αντιστοιχεί στους θρεπτικούς μας φίλους που είναι σύμμαχοι της καλής υγείας;

     

Και φυσικά μεταμορφωθήκαμε και εμείς σε ζουμερά και νόστιμα κερασάκια, μπανανούλες, ανανάδες κ.α

Τώρα πια που μάθαμε με βάση τη πυραμίδα της διατροφής ποιες είναι οι σωστές τροφές, ζωγραφίσαμε, κόψαμε και  φτιάξαμε τη κυρία Υγιεινούλα και τη κυρία Ανθυγιεινούλα!

     

Στη συνέχεια, γνωρίσαμε τις ομάδες τροφίμων! Συζητήσαμε το παρακάτω βίντεο για το ποιες τροφές ανήκουν σε κάθε ομάδα  και …

αφού της διαχωρίσαμε φτιάξαμε το σπιτάκι της κάθε μιας!

                  

Προσπαθήσαμε να λύσουμε αινίγματα που αναφέρονταν στις ομάδες τροφίμων!

 

Για το τέλος αφήσαμε τη μελισσούλα- ρομποτάκι! Έπρεπε να προγραμματίσουμε  τη μελισσούλα ώστε να φτάσει στα δέντρα και να τα γεμίσει με τόσα φρούτα όσα έδειχνε ο αριθμός! Ένα παιχνίδι που συνδυάζει τη λογική σκέψη με  τα μαθηματικά !

 

    

Φυσικά, δε γίνεται να παραλείψουμε τα τραγουδάκια για την υγιεινή διατροφή που χορέψαμε και τραγουδήσαμε!

 

 

Δεινόσαυροι

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 12-02-2021

Οι δεινόσαυροι, τα σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν στο τέλος της κρητιδικής περιόδου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και εξάπτουν τη φαντασία τους. Αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτούς….

 

Τα νήπια έπειτα καλούνται, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συνέλεξαν, να χωρίσουν τους δεινοσαύρους σε διάφορες κατηγορίες, θέτοντας διαφορετικά κριτήρια (τι τρώνε, πώς κινούνται, κ.ά.)
 Φυτοφάγοι
 Σαρκοφάγοι
 Δεινόσαυροι με φτερά
 Δεινόσαυροι που κινούνται με τα 2 πόδια, με τα 4 πόδια.

Είναι βέβαιο ότι οι δεινόσαυροι γεννούσαν αυγά, όπως και τα σημερινά ερπετά. Έτσι για παράδειγμα ο μαγιόσαυρος έξυνε το χώμα για να σκάβει μια μεγάλη φωλιά όπου γεννούσε μέχρι 30 αυγά, μετά την σκέπαζε με φύλλα, φτέρες και χώμα και έφτιαχνε έτσι ένα μίγμα που διατηρούσε τα αυγά ζεστά.

Εμείς φτιάξαμε τα δικά μας αυγά:

Αλλά όσο και να τους ψάχνουμε οι δεινόσαυροι έχουν χαθεί…Θέλετε να μάθετε το πώς και το γιατί;
Μία είναι η αλήθεια και είναι λίγο θλιβερή.
Όλα ήταν ήσυχα στην περιοχή όπου ζούσαν οι δεινόσαυροι. Τα υπερμεγέθη ζωάκια περιφέρονταν στα δάση και τους βαλτότοπους. Όμως ξαφνικά…ένας βράχος από το Διάστημα, μεγάλος σαν βουνό, πέφτει προς στη Γη με ταχύτητα 64.000 χιλιομέτρων την ώρα. Για μια στιγμή φαίνεται μεγαλύτερος και λαμπρότερος από τον Ήλιο καθώς σχίζει τον ουρανό. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, όλα είχαν καταστραφεί!

Επίσης δημοφιλής είναι η άποψη πως τα ηφαίστεια έφεραν το τέλος των δεινοσαύρων. Για μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή της εξαφάνισης στην περιοχή όπου σήμερα είναι η Ινδία υπήρχε εξαιρετικά έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθερώνονταν αέρια και υλικά στην ατμόσφαιρα, τα οποία έφεραν έντονες κλιματικές αλλαγές που επέδρασαν αρνητικά στην… υγεία των δεινοσαύρων!

Εμείς για να καταλάβουμε τι είναι η λάβα και από που βγαίνει, είδαμε το εσωτερικά τμήματα της γης, σχηματίσαμε τη λέξη ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ και φτιάξαμε το δικό μας ηφαίστειο:

     

Εμείς σήμερα γνωρίζουμε ότι υπήρξαν δεινόσαυροι, όχι γιατί τους έχουμε δει, αλλά επειδή οι παλαιοντολόγοι, ανακάλυψαν τα οστά τους, τα ίχνη τους και τα απολιθώματά τους.
Θέλετε να δείτε μερικά απολιθώματα δεινοσαύρων;

    

Γίναμε λοιπόν και εμείς παλαιοντολόγοι και ψάξαμε για απολιθώματα

   

Φτιάξαμε τον σκελετό του δεινόσαυρου  και τα δικά μας απολιθώματα

     

Φτιάξαμε παζλ με δεινοσαύρους

           

Παίξαμε ένα παιχνίδι παρατηρικότητας , να βρούμε τον άλλον μισό δεινόσαυρο

Και γίναμε και εμείς δεινοσαυράκια

 

 

 

Ανακύκλωση

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 12-02-2021

Διαβάσαμε το παραμύθι ” ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια” της Σοφίας Ζαραμπούκα

Ένα από τα πιο ξεχωριστά οικολογικά παραμύθια που βάζουν σε μια “παραμυθική” λογική τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

καθώς και “το όνειρο των σκουπιδιών” μέσα από το οποίο τα παιδιά καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης αφού ξανά δίνουν ζωή στις συσκευασίες

 

Το παρακάτω βίντεο μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την Ανακύκλωση

Έπειτα ξεχωρίσαμε γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, φλούδες φρούτων και τα πετάξαμε στον αντίστοιχο κάδο

     

 

Ακόμα, είδαμε το βίντεο με το “Μπλε κάδο”

Ώρα για παιχνίδι!

Παίξαμε μπόουλιγκ με ανακυκλώσιμες συσκευασίες και την αλυσίδα της ανακύκλωσης! Η συσκευασία πήγαινε από παιδάκι σε παιδάκι χωρίς βεβαία να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παλάμες μας με στόχο τον κάδο της ανακύκλωσης!

       

Παίξαμε το κουκλοθέατρο “Ανακύκλωση θα πει, δίνω σε όλα ξανά ζωή”

  

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγουδάκι της ανακύκλωσης

 

και στο τέλος φτιάξαμε μολυβοθήκες και το ρομποτάκι της ανακύκλωσης!

   

 

 

 

Μόλυνση περιβάλλοντος – Τρύπα του Όζοντος – Φαινόμενο θερμοκηπίου

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 08-02-2021

Μιλήσαμε για τα σκουπίδια και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αφορμή υπήρξε το παραμύθι “To Βρωμοχώρι”.

Έπειτα φτιάξαμε δύο ομαδικές εργασίες….η μια ομάδα έφτιαξε το Βρωμοχώρι και η άλλη ομάδα το Καθαροχώρι…

    

Για να δούμε πιο αναλυτικά όλες τις μορφές ρύπανσης, διαβάσαμε την ιστορία «Οι δράκοι του περιβάλλοντος»! Αφού συζητήσαμε για τη κάθε μία τις διαχωρίσαμε σε κατηγορίες και έπειτα τις ζωγραφίσαμε! Ακόμα, όλοι μαζί φτιάξαμε ένα κολάζ με τη γη που είναι στεναχωρημένη καθώς δε την προσέχουμε!

           

Στη συνέχεια, επικεντρωθήκαμε περισσότερο στη ρύπανση των θαλασσών και συζητήσαμε για κάποια είδη που απειλούνται υπό εξαφάνιση. Μάλιστα, προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε τη δική μας θάλασσα από τα σκουπίδια και είδαμε πως οι πετρελαιοκηλίδες των εργοστασίων ( εμείς ρίξαμε λάδι) δεν ήταν εύκολο να φύγουν! Για αυτό χρησιμοποιήσαμε φτερά ως εργαλεία, τα οποία απορροφούσαν το λάδι αφήνοντας τη θάλασσα μα καθαρή! Στο τέλος, φτιάξαμε  το δικό μας ενυδρείο..

 

         

…και ψαρέψαμε σκουπίδια μέσα από τη θάλασσα …..νικητής όποιος μαζέψει τα περισσότερα….

Διαβάσαμε ακόμα το παραμύθι “Η αόρατη ομπρέλα”

Ένα οικολογικό -εκπαιδευτικό παραμύθι . Μέσα από την ευχάριστη ιστορία τις Χριστίνας, τα παιδιά μαθαίνουν για το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, το όζον, τον ήλιο και παρεμβαίνουν δυναμικά προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μεγάλους.

Τα παιδιά ζωγράφισαν την γη, την ατμόσφαιρα και την τρύπα του όζοντος.

    

Άλλο ένα παραμύθι που περιγράφει το φαινόμενο του θερμοκηπίου ” Ο κόσμος ζεστάθηκε ή ο κόσμος τρελάθηκε;”

Η υπερθέρμανση της γης περιγράφεται πολύ όμορφα στο παρακάτω βίντεο:

Ένα πείραμα που μας βοήθησε να κατανοήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας της γης .

        

Η τήξη των πάγων, κυρίως λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, αυξάνει τη στάθμη των θαλασσών και τον κίνδυνο πλημμυρών σε παράκτιες περιοχές, καθώς επίσης απειλεί πολλά είδη ζώων. Ένα πείραμα μας δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο να εξαφανιστούν τα ζώα των πάγων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

       

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση