Η ελιά και το λάδι!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 13-11-2020

Ήρθε ο Νοέμβριος, ο τρίτος μήνας του φθινοπώρου όπου ξεκινάει το λιομάζωμα! Έτσι λοιπόν και εμείς ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την θεματική ενότητα “ΕΛΙΑ – ΛΑΔΙ” την οποία προσεγγίσαμε διαθεματικά πραγματοποιώντας δραστηριότητες γλώσσας, μαθηματικών αλλά και φυσικής επιστήμης! Από την αρχική ιδεοθύελλα φάνηκε πως το θέμα ήταν οικείο στα παιδιά και είχαν αρκετές γνώσεις.

https://www.thinglink.com/scene/1382437721288474626?editor-closed

 

Συζητήσαμε τη διαδικασία που ακολουθείται ώστε από την ελιά να πάρουμε το λάδι και αναφέραμε σχετικές έννοιες όπως ελαιοτριβείο, ελαιόλαδο, λιομάζωμα κ.α.

Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία  στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=FQ0LvDt6lZA

 

Μυθολογία

Είπαμε το μύθο της θεάς Αθηνάς και του θεού Ποσειδώνα και τους ζωγραφίσαμε!

 

Ακόμα αναφερθήκαμε στο στεφάνι ελιάς το οποίο φορούσαν οι νικητές στους ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα. Με αφορμή λοιπόν αυτό, κάναμε και εμείς τους δικούς μας αγώνες και στεφθήκαμε σαν πραγματικοί νικητές.

 

Μικροί επιστήμονες για μεγάλα πειράματα

Σε ένα βάζο βάλαμε νερό και λάδι και αρχίσαμε να κάνουμε υποθέσεις για το τι θα συμβεί αν τα ανακατέψουμε. Παρατηρήσαμε ότι δεν αναμειγνυόταν τα δύο υλικά αλλά το λάδι παρέμενε στην επιφάνεια γιατί ήταν πιο ελαφρύ.

 

Συνεχίσαμε το πείραμα προσθέτοντας ακόμα ένα υλικό, το μέλι. Αυτό που συμπεράναμε ήταν το λάδι πάλι ανέβηκε στην επιφάνεια του νερού ενώ το μέλι έπεσε στο πάτο του γυάλινου βάζου γιατί ήταν βαρύ.

 

Μάλιστα, ο καθένας ζωγράφισε τη δική του ελιά στολίζοντας τη τάξη μας και κάνοντας την να μοιάζει με πραγματικό ελαιώνα!

Ρομποτική

Εισάγαμε και τη ρομποτική! Σχεδιάσαμε τη σωστή πορεία, προγραμματίσαμε και δώσαμε εντολές στη μελισσούλα- ρομπότ ώστε να φτάσει στην ελιά και να φορτώσει στο καροτσάκι της τους καρπούς!

 

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση