ΚΑΘΑΡΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 26-11-2020

Οι γιορτές πλησιάζουν και συνήθως όλα τα σπίτια γεμίζουν με γλυκίσματα  όπως σοκολάτες, γλειφιτζούρια , μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Απαραίτητο λοιπόν είναι με τόσα γλυκά να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε τα δοντάκια μας ! Έτσι και εμείς με αφορμή  το παραμύθι “ΔΟΝΑ Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ” ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τη θεματική ενότητα “ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΚΑΘΑΡΑ”!

 

 

 

 

Σας παρουσιάζουμε τα έργα μας στα οποία ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι και φυσικά τα ωραία μας χαμόγελα!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 25-11-2020

Τα παιδάκια του φθινοπώρου, είναι τρία στη σειρά: ο Σεπτέμβρης, ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης ! Ο καθένας τους μας φέρνει και από κάτι: το άνοιγμα των σχολείων, τα πρωτοβρόχια, τους φθινοπωρινούς καρπούς και φρούτα κ.α

Εμείς προσεγγίσαμε καθέναν από αυτούς με διαθεματικό τρόπο δηλαδή με δραστηριότητες γλώσσας, μαθηματικών και φυσικά μουσικής!

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε και να ακούσετε τα τραγούδια με τα οποία προσεγγίσαμε τη θεματική ενότητα “ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ”!

 

 

Οι μικροί αναγνώστες

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 21-11-2020

Με την ανάγνωση τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν από νεαρή ηλικία την αγάπη και το πάθος για την λογοτεχνία. Οι ιστορίες στα παιδικά βιβλία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση και στην μελλοντική τους επιτυχία. Τα βοηθούν να διαμορφώσουν την δική τους εκτίμηση για τον κόσμο, να αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη και δημιουργικότητα και, τέλος, να καλλιεργήσουν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Η ανάγνωση ιστοριών που περιέχουν συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι που αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο και δεν είναι μόνα τους. Τα μαθαίνει ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να εκφράζονται. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν κάποια ιδέα για το πώς αισθάνεται ένα παιδί για κάποιες καταστάσεις παρακολουθώντας τις απαντήσεις τους στα συναισθήματα των χαρακτήρων. Για παράδειγμα, πώς το παιδί αποκρίνεται στο χαρακτήρα της ιστορίας που αισθάνεται λυπημένος ή φοβισμένος;

Τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού εισάγοντας νέες ιδέες για τον κόσμο, για διαφορετικά χρονικά σημεία και επινοημένους χαρακτήρες. Τα ενθαρρύνει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν και πρέπει να φανταστούν οτιδήποτε θέλουν.

Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε την ανάγνωση πολλών παιδικών βιβλίων.

Μετάβαση στο padlet.com

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 20-11-2020

 

 

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, προσπαθήσαμε μέσα από ένα παραμύθι, την “ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ” να προσεγγίσουμε την έννοια της δημοκρατίας , της ισοτιμίας και της ελευθερίας! Βέβαια, όπως  κάθε θεματική ενότητα έτσι και αυτήν την προσεγγίσαμε διαθεματικά δηλαδή μέσα από  γλώσσα ( συζήτηση για τα χαρακτηριστικά του κάθε ήρωα), τα μαθηματικά (τι σχήμα έχει το κάθε ντενεκεδάκι;) , τη μουσική ( τα τραγουδάκια της Ντενεκεδούπολης) αλλά και τις εικαστικές τέχνες ( ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε τους δικούς μας ντενεκεδένιους ήρωες).

 

 

Παρακάτω είναι ένα φύλλο εργασίας το οποίο μπορούν με τη βοήθεια της σχεδίασης τα παιδιά να κυκλώσουν τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης.



Λήψη αρχείου

Το ίδιο μπορούν να κάνουν και στο παρακάτω:



Λήψη αρχείου

Ακολουθούν κάποια φύλλα παρατηρητικότητας στα οποία τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τα όποια χαρακτηριστικά λείπουν από τους ντενεκεδένιους φίλους τους!



Λήψη αρχείου

Tέλος, προσπαθήσαμε να εκφράσουμε μέσα από τη τέχνη της ζωγραφικής τη κυρία Δημοκρατία και τη κυρία Δικτατορία!!

 

 

Η ελιά και το λάδι!

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 13-11-2020

Ήρθε ο Νοέμβριος, ο τρίτος μήνας του φθινοπώρου όπου ξεκινάει το λιομάζωμα! Έτσι λοιπόν και εμείς ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την θεματική ενότητα “ΕΛΙΑ – ΛΑΔΙ” την οποία προσεγγίσαμε διαθεματικά πραγματοποιώντας δραστηριότητες γλώσσας, μαθηματικών αλλά και φυσικής επιστήμης! Από την αρχική ιδεοθύελλα φάνηκε πως το θέμα ήταν οικείο στα παιδιά και είχαν αρκετές γνώσεις.

https://www.thinglink.com/scene/1382437721288474626?editor-closed

 

Συζητήσαμε τη διαδικασία που ακολουθείται ώστε από την ελιά να πάρουμε το λάδι και αναφέραμε σχετικές έννοιες όπως ελαιοτριβείο, ελαιόλαδο, λιομάζωμα κ.α.

Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία  στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=FQ0LvDt6lZA

 

Μυθολογία

Είπαμε το μύθο της θεάς Αθηνάς και του θεού Ποσειδώνα και τους ζωγραφίσαμε!

 

Ακόμα αναφερθήκαμε στο στεφάνι ελιάς το οποίο φορούσαν οι νικητές στους ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα. Με αφορμή λοιπόν αυτό, κάναμε και εμείς τους δικούς μας αγώνες και στεφθήκαμε σαν πραγματικοί νικητές.

 

Μικροί επιστήμονες για μεγάλα πειράματα

Σε ένα βάζο βάλαμε νερό και λάδι και αρχίσαμε να κάνουμε υποθέσεις για το τι θα συμβεί αν τα ανακατέψουμε. Παρατηρήσαμε ότι δεν αναμειγνυόταν τα δύο υλικά αλλά το λάδι παρέμενε στην επιφάνεια γιατί ήταν πιο ελαφρύ.

 

Συνεχίσαμε το πείραμα προσθέτοντας ακόμα ένα υλικό, το μέλι. Αυτό που συμπεράναμε ήταν το λάδι πάλι ανέβηκε στην επιφάνεια του νερού ενώ το μέλι έπεσε στο πάτο του γυάλινου βάζου γιατί ήταν βαρύ.

 

Μάλιστα, ο καθένας ζωγράφισε τη δική του ελιά στολίζοντας τη τάξη μας και κάνοντας την να μοιάζει με πραγματικό ελαιώνα!

Ρομποτική

Εισάγαμε και τη ρομποτική! Σχεδιάσαμε τη σωστή πορεία, προγραμματίσαμε και δώσαμε εντολές στη μελισσούλα- ρομπότ ώστε να φτάσει στην ελιά και να φορτώσει στο καροτσάκι της τους καρπούς!

 

 

 

 

Ο κύκλος του νερού

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Ελεώνα | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 09-11-2020

 

Το φθινόπωρο έχουμε μία καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε το θέμα του “Κύκλου του νερού”. Το σχέδιο μαθήματος μπορεί να συμπεριλάβει δραστηριότητες που αγγίζουν τα πεδία της γλώσσας, των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών, της εικαστικής τέχνης, αλλά και τις κοινωνικές προεκτάσεις που εμπεριέχονται ( χρησιμότητα και ορθή χρήση του νερού, έλλειψη νερού σε κάποιες χώρες, φαινόμενο του θερμοκηπίου και κλιματικές αλλαγές ).
Είναι πάντα ωφέλιμο να διερευνούμε τις αρχικές αντιλήψεις των παιδιών καθώς και το τί θα τα ενδιέφερε να μάθουν.

https://www.thinglink.com/scene/1382086798573830147

 

 

Ώρα για πειράματα

Πρώτο πείραμα

Σε ένα διάφανο ποτήρι με νερό ρίχνουμε αφρό ξυρίσματος. Στη συνέχεια ρίχνουμε σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής και παρατηρούμε τι συμβαίνει: ο αφρός επιπλέει γιατί έχει σύσταση αραιότερη από το νερό ενώ το χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι πυκνότερο. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο της βροχής!

Δεύτερο πείραμα

Δημιουργία σταγόνων από τους υδρατμούς

 

Δημιουργήσαμε τον κύκλο του νερού και στον διαδραστικό πίνακα

Με θέμα τη βροχή φτιάξαμε παζλ

Φτιάξαμε μακέτα

Μετά τη βροχή εμφανίζεται το ουράνιο τόξο….πώς δημιουργείται; Τι σχήμα έχει; Tι χρώματα; Πατήστε στο παρακάτω link και θα μάθετε πολλά για το αγαπημένο μας ουράνιο τόξο….

 

https://www.youtube.com/watch?v=H-RF3OsvfVc

Φτιάξαμε και το δικό μας ουράνιο τόξο….

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση