Στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Φύση, φύση σ’ αγαπώ! Θα μειώσω το οικολογικό αποτύπωμά μου, για σένα, εγώ!», την Τετάρτη 28/5/2025, πραγματοποιήσαμε μία δράση στα γρασίδια της Ανάπλασης. Μας τράβηξαν την προσοχή τα έντομα που δραστηριοποιούνταν ακούραστα στο πράσινο χορτάρι. Μετά απολαύσαμε το τρέξιμο χωρίς παπούτσια στο παχύ γρασίδι και ξαπλώσαμε κλείνοντας τα μάτια μας με στόχο την αισθητηριακή και συγκινησιακή προσέγγιση της φύσης.



Στη συνέχεια, δραματοποιήσαμε την ιστορία της Φωτοσύνθεσης με στόχο την βιωματική σύνδεσή μας με την φύση. Από την αρχή της Δημιουργίας του κόσμου, η κ. Χλωροφύλλη έχει την αποστολή να ταΐζει τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Με τι υλικά μαγειρεύει; Με νερό, αέρα και ήλιο! Μια ομάδα παιδιών, ήταν οι ρίζες που ρουφούσαν νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά από το χώμα (ΡΟΥΦ ΡΟΥΦ). Η δεύτερη ομάδα σχημάτισε τον κορμό που ανέβασε το νερό στα φύλλα (ΑΠ). Στα φύλλα τα παρέλαβε η κ. Χλωροφύλλη, που πρόσθεσε διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και με την ενέργεια του ήλιου μαγείρεψε το φαγητό και παρήγαγε την γλυκόζη (C6H12O6). Όση γλυκόζη της περίσσεψε την αποθήκευσε στους καρπούς! Εμείς γίναμε τα παιδάκια της κ. Χλωροφύλλης που την βοηθήσαμε να ταΐσει όλα τα ζωντανά πλάσματα !

Με αυτήν την βιωματική μας δράση, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά μας, που διήρκησε όλη την χρονιά και περιλάμβανε:
1. Βιωματική σύνδεση με την φύση (αέρα, γη, νερό, ζώα, φυτά) με δραστηριότητες για την μέλισσα, τον κύκλο του νερού, τα ζώα, τα φύλλα, τα λουλούδια, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και υπαίθριες βιωματικές δράσεις με τις ελιές της αυλής μας και το λάδι μας στο ελαιοτριβείο, τα κατσικάκια στην φάρμα της γαλακτοβιομηχανίας «Μενοίκιο», τα δέντρα της γειτονιάς μας στις 4 εποχές, την κερασιά έξω από την πόρτα της τάξης μας, δημιουργία και φροντίδα του κήπου της αυλής μας, παρατήρηση και land art με φυσικά υλικά στην πίσω αυλή μας και δράση στα γρασίδια της Ανάπλασης. Αισθητηριακή και συγκινησιακή προσέγγιση της φύσης, για να υπάρξει επιθυμία για γνώση (η φύση συνδιδάσκουσα), ανακάλυψη βιοποικιλότητας. ανακάλυψη του μυστηρίου του κόσμου, με θαυμασμό (παρεμβαίνουσα μη-κατευθυντικότητα), δημιουργία σχέσης με την άγρια φύση, στρέφοντας την προσοχή στο άγριο, που υπάρχει παντού, ακόμα και στα αστικά περιβάλλοντα (άγριες παιδαγωγικές), οικολογικός γραμματισμός (αναγνώριση των άλλων πλασμάτων, ως συγκατοίκων μας στον κόσμο, με δικαιώματα στην ύπαρξη και δεδομένη την εγγενή αξία. Ο εαυτός μας, ως μέρος του όλου (βαθιά οικολογία)
2. Ανακύκλωση (χαρτιού, πλαστικού, μπαταρίας, τηγανέλαιων), κομποστοποίηση και κατασκευή αμυγδαλιάς με ανακυκλώσιμα υλικά, με στόχο να προβληματιστούμε για την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην φύση και να ευαισθητοποιηθούμε ώστε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.