Το Πάσχα πλησιάζει και η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή στο σχολείο μας! Ετοιμαζόμαστε λοιπόν γι αυτή την μεγάλη χριστιανική γιορτή.
Τι σημαίνει όμως “Πάσχα”;
Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Πεσάχ», η οποία σημαίνει, γενικά, διάβαση, πέρασμα.Οι Χριστιανοί πήραν το Πάσχα από τους Εβραίους που γιόρταζαν το πέρασμά τους μέσα από την Ερυθρά θάλασσα όταν έφυγαν από την Αίγυπτο για να πάνε να βρουν δικιά τους πατρίδα. Σ’ εμάς τους χριστιανούς η λέξη «Πάσχα» σημαίνει, το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή. Λέγεται και «Λαμπρή» από τους αναστάσιμους κανόνες της εκκλησίας, οι οποίοι ονομάζουν «Λαμπροφόρο» την ημέρα του Πάσχα.
Γνωρίσαμε τη ζωή, τα Θαύματα, τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού. Γνωρίσαμε και τον ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) μέσα από τους σχετικούς πίνακες ζωγραφικής του με το θέμα. Έμαθαν τα Πασχαλινά ήθη και έθιμα, τα κάλαντα του Λαζάρου, εκφραστήκαμε εικαστικά, φτιάξαμε καλαθάκια και κοτοπουλάκια , Πασχαλινές κάρτες, Βάψαμε αυγά και τα διακοσμήσαμε, παίξαμε το κυνήγι του Λαγού ……………. Αρχίσαμε με το Σάββατο του Λαζάρου, που είναι το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία γιορτάζει το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου, που ήταν φίλος και πιστός μαθητής του Ιησού. Το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου. Μιλήσαμε για τις “Λαζαρίνες”(κορίτσια), που γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα Κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας στα χέρια τους καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια που είχαν μαζέψει από την προηγούμενη μέρα. Οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά, φαγώσιμα ή και χρήματα. Σήμερα βγαίνουν στο χωριό μας όλα τα παιδιά και λένε τα κάλαντα.
Συνεχίσαμε με τα θαύματα του Χριστού, την Ιστορία Του, Τα Πάθη Του και την Ανάστασή Του, μέσα από την τέχνη. Είδαμε το βίντεο Εδώ
Μάθαμε τα ήθη και τα έθιμα από άλλες περιοχές της Ελλάδας και παρακολουθήσαμε τα σχετικά βίντεο.
Δες: Εδώ και τα έθιμα της Ανάστασης: Εδώ
Πρώτα φτιάξαμε τα ωραία και χαρούμενα καλαθάκια μας
Σειρά είχαν οι κοτούλες μας με τα αυγά και τα κοτοπουλάκια
Τα αυγά τα περιποιηθήκαμε με πολύ αγάπη και τα δώσαμε πασχαλινή λάμψη.
τα ζωγραφίσαμε κιόλας και τα στολίσαμε με γεωμετρικά σχήματα
Μας άρεσαν και τα αυγά που μας έδειξε ο κύριος Octodot της ζωγράφου Yayoi Kusama από το etwinning έργο μας.
Οι πασχαλινές μας κάρτες με την τεχνική του πουαντιγισμού, εμπνευσμένη από τον Γάλλο ζωγράφο Herve Tullet .
Πάσχα χωρίς λαγό δεν γίνεται, γιαυτό φτιάξαμε και τα λαγουδάκια μας.
Δημιουργήσαμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με αυγά, κάρτες, ζάρι και το παίξαμε.
Δεν έλειψαν φυσικά τα πασχαλινά φύλλα εργασίας, με αριθμούς, σχήματα, αντιστοιχήσεις, σειραθετήσεις και λαβυρίνθους.
Στο τέλος της εβδομάδας μας επισκέφτηκε ο πασχαλινός λαγός και έκρυψε διάφορες λιχουδιές στην αυλή μας. Το κυνήγι του θησαυρού άρχισε……
Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε
Καλό Πάσχα!!!!!