Μέσα από την παρατήρηση υλικών της σχολικής μας τάξης ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις καταστάσεις της ύλης: στερεά, υγρά και αέρια. Αξιοποιήσαμε σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο και παρατηρήσαμε εικόνες, προκειμένου τα παιδιά να προσεγγίσουν τις διαφορές ανάμεσα στις τρεις καταστάσεις των μορίων των υλικών σωμάτων.
Έπειτα, τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά τοποθετώντας διάφορα υλικά σώματα (μέσα από εικόνες) στην κατάσταση στην οποία ανήκουν.
Αργότερα, παρουσίασαν μέσα από ελεύθερο σχέδιο σώματα σε υγρή, στερεά ή αέρια κατάσταση.
Με αφορμή το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει” (Εκδόσεις Πατάκη) μιλήσαμε για το νερό και τον κύκλο του νερού. Παρατηρήσαμε ότι το νερό μπορεί να βρεθεί και στις τρεις καταστάσεις της ύλης (στερεά, υγρή και αέρια) και ύστερα, τα παιδιά εμπνεύστηκαν από το παραμύθι αποδίδοντας με ζωγραφική την αγαπημένη τους εικόνα από αυτό.
Στην τάξη κάναμε πειράματα με το νερό στις τρεις καταστάσεις. Τοποθετήσαμε νερό σε καλούπια και τα βάλαμε στην κατάψυξη (στερεά μορφή), ενώ χρησιμοποιήσαμε τον βραστήρα, για να παρατηρήσουμε την αέρια μορφή του. Μάλιστα, γνωρίσαμε το νερό ως διαλύτη, διαχωρίζοντας υλικά που διαλύονται ή όχι μέσα σε αυτό. Έκανε εντύπωση στα παιδιά πως το αλάτι και η ζάχαρη δεν χάνουν τις ιδιότητες τους (αλμυρό και γλυκό αντίστοιχα) παρόλο που δεν μπορούμε να τα δούμε στο νερό. Μάλιστα, πριν από τα πειράματα, τα παιδιά κατέγραψαν τις αρχικές τους υποθέσεις, τις οποίες επιβεβαίωσαν ή όχι, αφού ολοκλήρωσαν την πειραματική διαδικασία.