Κι όταν γίνεται σεισμός… δε μας πιάνει πανικός

Οι μαθητές/-τριες μας γνώρισαν καλύτερα το φυσικό φαινόμενο του σεισμού μέσα από φωτογραφικό υλικό και σχετικά βίντεο. Διατύπωσαν τα ερωτήματα και τις υποθέσεις τους και βρήκαν απαντήσεις σε αυτά συζητώντας στη βάση όσων παρακολούθησαν.

Πόσο δυνατός μπορεί να είναι ένας σεισμός; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι γίνεται σεισμός; Από τι προκαλείται; Τι είναι τα Ρίχτερ; Τι πρέπει να κάνουμε όταν γίνεται σεισμός; Το τελευταίο αυτό ερώτημα αποτέλεσε την αφορμή για πραγματοποίηση της 2ης άσκησης σεισμού με τις δύο εκπαιδευτικούς του σχολείου και με τα παιδιά. Ακολουθήσαμε τις ενέργειες που προβλέπονται από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΟΑΣΠ). Συγκεκριμένα, οι μαθητές/-τριες πρέπει να:

➢ Διατηρούν την ψυχραιμία τους και παραμένουν στον χώρο που βρίσκονται.
➢ Καλύπτονται αμέσως κάτω από τα θρανία τους κρατώντας με το χέρι τους το πόδι του θρανίου, εάν
την ώρα του σεισμού βρίσκονται μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.
➢ Προφυλάσσονται κατάλληλα ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται την ώρα του σεισμού (πχ
διάδρομο, τουαλέτα), σύμφωνα με την οδηγία: «Μένω στον χώρο που βρίσκομαι, Σκύβω,
Καλύπτομαι, Κρατιέμαι», εάν δεν βρίσκονται σε αίθουσα διδασκαλίας. Εάν στον χώρο που
βρίσκονται δεν υπάρχει γερό, ξύλινο τραπέζι ή γραφείο για να καλυφθούν, γονατίζουν όσο το
δυνατόν μακριά από επικίνδυνα στοιχεία και καλύπτουν το κεφάλι και τον αυχένα με τα χέρια τους.
➢ Παραμένουν προφυλαγμένοι για όσο χρόνο διαρκεί ο σεισμός.
➢ Παραμένουν στον αύλειο χώρο, μακριά από τις όψεις του κτιρίου, εάν βρίσκονται στο προαύλιο
κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Έπειτα, μιλήσαμε για τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης και μέσα από διάφορα υποθετικά σενάρια τα παιδιά κλήθηκαν να καλέσουν για βοήθεια πληκτρολογώντας τον αντίστοιχο αριθμό.

Τέλος, δημιουργήσαμε μια κατασκευή με το βαλιτσάκι του σεισμού, τοποθετώντας μέσα τα απαραίτητα!

 

Ας μιλήσουμε για την κατάσταση της ύλης

Μέσα από την παρατήρηση υλικών της σχολικής μας τάξης ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις καταστάσεις της ύλης: στερεά, υγρά και αέρια. Αξιοποιήσαμε σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο και παρατηρήσαμε εικόνες, προκειμένου τα παιδιά να προσεγγίσουν τις διαφορές ανάμεσα στις τρεις καταστάσεις των μορίων των υλικών σωμάτων.

Έπειτα, τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά τοποθετώντας διάφορα υλικά σώματα (μέσα από εικόνες) στην κατάσταση στην οποία ανήκουν.

viber image 2025 02 11 21 39 19 361

Αργότερα, παρουσίασαν μέσα από ελεύθερο σχέδιο σώματα σε υγρή, στερεά ή αέρια κατάσταση.

viber image 2025 02 11 21 39 19 182

Με αφορμή το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει” (Εκδόσεις Πατάκη) μιλήσαμε για το νερό και τον κύκλο του νερού. Παρατηρήσαμε ότι το νερό μπορεί να βρεθεί και στις τρεις καταστάσεις της ύλης (στερεά, υγρή και αέρια) και ύστερα, τα παιδιά εμπνεύστηκαν από το παραμύθι αποδίδοντας με ζωγραφική την αγαπημένη τους εικόνα από αυτό.

Στην τάξη κάναμε πειράματα με το νερό στις τρεις καταστάσεις. Τοποθετήσαμε νερό σε καλούπια και τα βάλαμε στην κατάψυξη (στερεά μορφή), ενώ χρησιμοποιήσαμε τον βραστήρα, για να παρατηρήσουμε την αέρια μορφή του. Μάλιστα, γνωρίσαμε το νερό ως διαλύτη, διαχωρίζοντας υλικά που διαλύονται ή όχι μέσα σε αυτό. Έκανε εντύπωση στα παιδιά πως το αλάτι και η ζάχαρη δεν χάνουν τις ιδιότητες τους (αλμυρό και γλυκό αντίστοιχα)  παρόλο που δεν μπορούμε να τα δούμε στο νερό. Μάλιστα, πριν από τα πειράματα, τα παιδιά κατέγραψαν τις αρχικές τους υποθέσεις, τις οποίες επιβεβαίωσαν ή όχι, αφού ολοκλήρωσαν την πειραματική διαδικασία.

viber image 2025 02 14 18 43 50 594