- Χρησιμοποιώντας, σχετικό για την 25η Μαρτίου, sway αναφερθήκαμε σε στιγμές του 1821 , συζητήσαμε για την Ελληνική Επανάσταση και μάθαμε για τον ηρωισμό των Ελλήνων και τους Ήρωες του 1821.
- Μάθαμε για τη Διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Παρατηρήσαμε και αναλύσαμε σχετικές εικόνες και τις αναλύσαμε.
- Μιλήσαμε αναλυτικά για τον Ευαγγελισμό, τι έγινε, τα σύμβολά του, αναλύσαμε την ίδια τη λέξη.
- Ακούσαμε το τραγούδι “Τα Κλεφτόπουλα” και τον “Θούριο του Ρήγα” και συζητήσαμε για τους Κλέφτες και τους Αρματολούς,για τους ανθρώπους που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας, αλλά και γι΄αυτούς που βοήθησαν στην Ελληνική Επανάσταση με τον δικό τους τρόπο (τραγούδια, χρήματα, Φιλική Εταιρία κλπ)
- Παρατηρήσαμε στον Υπολογιστή , πίνακες ζωγραφικής με στιγμές του 1821, συζητήσαμε γι’ αυτές, αναφερθήκαμε στο “Κρυφό Σχολειό”, τους Ήρωες, τις μάχες των Ελλήνων σε στεριά και θάλασσα, τις Σουλιώτισσες και το χορό του Ζαλόγγου κ.α. Τέλος, γίναμε μικροί ζωγράφοι και φτιάξαμε το δικό μας πίνακα ζωγραφικής με στιγμές του 1821.
- Παίξαμε με τον αριθμό “1821”, αναγνωρίσαμε τους αριθμούς, τους βάλαμε στη σωστή σειρά για να σχηματίσουμε τη χρονολογία, αντιστοιχίσαμε ποσότητες με αριθμούς.
- Διαβάσαμε το βιβλίο “Τα Ελληνάκια”, συζητήσαμε γι’ αυτό, αναφερθήκαμε στα συναισθήματα των Ελλήνων την περίοδο της σκλαβιάς, για το θάρρος και την ανδρεία τους να πολεμήσουν τους Τούρκους.
- Με αφορμή το βιβλίο , αναφερθήκαμε στην παράδοση των Ελλήνων και την τέχνη των υφαντών και του κεντήματος. Χρησιμοποιήσαμε ένα μικρό ξύλινο αργαλειό του Νηπιαγωγείου μας και με νήματα φτιάξαμε τα δικά μας υφαντά. Τέλος, προσπαθήσαμε με βελόνα και κλωστή να κεντήσουμε μικρά σχέδια στο ύφασμα.
- Δημιουργήσαμε τη δική μας χάρτινη “πάντα” δωματίου, χρωματίζοντας με μαρκαδόρους τις “βελονιές” ενός παραδοσιακού σχεδίου και βάζοντας στις άκρες του νήματα.
- Παίξαμε παιχνίδι διπλής εισόδου με κάρτες σχετικές με την 25η Μαρτίου 1821
- Γνωρίσαμε την Ελληνική Σημαία και αντιστοιχίσαμε τις γραμμές της με τη φράση “Ελευθερία ή Θάνατος”.
- Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής του Θεόφιλου και συζητήσαμε για την παραδοσιακή ενδυμασία των Ελλήνων.
- Μιλήσαμε για τα γεγονότα που έχουν σχέση με την επανάσταση του 1821
- Διαβάσαμε βιβλία σχετικά με την επανάσταση των Ελλήνων
- Βρήκαμε την ίδια εικόνα σε διαφορετικά βιβλία
- Αντιστοιχήσαμε τους ήρωες του 1821
- Είδαμε πίνακες ζωγραφικής που έχουν σχέση με το 1821
- Μάθαμε για τις φορεσιές των τσολιάδων,των βρακάδων ,των σαμιωτών και των μικρασιατών
- Χορέψαμε παραδοσιακά τραγούδια
- Ανασυνθέσαμε τη λέξη “Τσολιάς”
- Φτιάξαμε τσολιαδάκια και “Αμαλίες” από χαρτόνι
- Παίξαμε με τους αριθμούς της χρονολογία 1821
- Μιλήσαμε για τον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
- Αναπαραστήσαμε τη σκηνή του Ευαγγελισμού
- Φτιάξαμε ομαδικές κατασκευές
- Δημιουργήσαμε υφαντά για να στολίσουμε τα σπίτια μας
- Παλαιώσαμε χαρτιά με την τεχνική του καφέ και “βρήκαμε” τα μηνύματα που μας ειχαν στείλει οι ήρωες του 1821
- Διαβάσαμε και αναλύσαμε ποιήματα και για τις δύο γιορτές
- Τραγουδήσαμε τον Εθνικό μας ύμνο και τραγούδια της γιορτής
- Οι εορταστικές δραστηριότητες κορυφώθηκαν στη γιορτή που κάναμε εν είδη βιωματικού εργαστηρίου με την εκπαιδευτική προσέγγιση της αλληλοδιδακτικής, δλδ τα παιδιά δίδαξαν τους συμμαθητές τους, έγιναν δάσκαλοι μέσα από διάφορες πηγές και οδούς: εικαστικά, με βιβλία, με λογοτεχνία, με δια ζώσης παρουσιάσεις κ.ά. Ζήσαμε πραγματικά συγκινητικές στιγμές.
- Τα εικαστικά έργα και οι παρουσιάσεις των παιδιών αναρτήθηκαν στο κάτω κτίριο να στολίζουν το χώρο για την επικείμενη κατάθεση στεφάνων.
Και του χρόνου!