Αλάτι και Πιπέρι/Sel et poivre
Η σχολική χρονιά ξεκινά με ένα νέο e twinning έργο και ιδρυτή για άλλη μια φορά το Νηπιαγωγείο Χάρακα. “Αλάτι και πιπέρι” ο τίτλος του και η ομάδα μας ονομάζεται pop corn και υπόσχεται γέλιο, διασκέδαση, συνεργασία και μάθηση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι.
Το πρόγραμμα “Αλάτι και Πιπέρι / Sel et poivre” αποτελεί μια διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ σχολείων Ελλάδας και Γαλλίας, με στόχο την προώθηση της πολιτισμικής ανταλλαγής και της εκπαίδευσης μέσω της γαστρονομίας. Αποτελείται από 11 βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνται στο εστιατόριο της δεσποινίς Μαρί και προωθούν τη φαντασία και τη διασκέδαση των παιδιών και των εκπαιδευτικών, τη γνωριμία και την εξερεύνηση των γαστρονομικών γεύσεων των δύο χωρών, την ανακάλυψη κοινών πολιτισμικών στοιχείων, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα αλλά και το σεβασμό και την αλληλοβοήθεια. Η ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας, απαιτεί την ισότιμη συμμετοχή όλων των σχολικών ομάδων, την μεταξύ τους επικοινωνία και την τελική αξιολόγηση.
Στόχοι του Προγράμματος
Μέσα από ευκαιρίες δημιουργικής μάθησης, επιδιώκεται τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την ιστορία, τις περιοχές και τις παραδόσεις των δύο χωρών και να αναπτύξουν γλωσσικές, συναισθηματικές αλλά και κοινωνικές δεξιότητες. Να εξερευνήσουν, να προβληματιστούν, να θέτουν ερωτήσεις και να συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας κοινούς στόχους. Ταυτοχρόνως, να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικούς τρόπους ζωής, να γνωρίσουν, να συγκρίνουν, να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις πολιτισμικές διαφορές και ομοιότητες,. Ως μέλη μια ευρύτερης ευρωπαϊκής ομάδας/δικτύου που προωθεί τις δημοκρατικές αξίες και προωθεί τη διαφορετικότητα, να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, να αναπτύξουν κίνητρα συμμετοχής και αλληλεπίδρασης, να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την πολιτιστική ευαισθητοποίηση τους, να εμπλακούν σε καταστάσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να μάθουν να ακούν και να κατανοούν την οπτική γωνία των άλλων, αναπτύσσοντας παράλληλα (όταν πρέπει) διαφορετικές απόψεις και συμπεριφορές. Μέσα από ένα συνδυασμό παραδοσιακών και νέων τεχνολογιών, να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και στρατηγικές για την ολοκλήρωση του έργου, να οικοδομήσουν σχέσεις και να αποκτήσουν αίσθημα ευθύνης για την εργασία που έχουν αναλάβει.
Οκτώβριος
1η δραστηριότητα
Η δεσποινίς Μαρί αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της εστιατόριο. Θα είναι ένα εστιατόριο με ελληνικές και γαλλικές παραδοσιακές συνταγές. Ωστόσο, χρειάζεται βοήθεια από μικρούς λιλιπούτειους σεφ από τις δύο χώρες. Έτσι, τους προσκαλεί να συνεργαστούν μαζί της και να πραγματοποιήσουν ένα πεντανόστιμο γαστρονομικό ταξίδι.
το βίντεο με την Δεσποινίδα Μαρί : https://drive.google.com/file/d/1N2TgLkipgmkbRjOS2Uzg-p11Txs7XVpJ/view?usp=sharing
Ορίστε και το βίντεο που παρουσιάζουμε την ομάδα μας…
2η δραστηριότητα
Δημιουργία και ψηφοφορία για επιλογή λογότυπου για το εστιατόριο της δεσποινίς Μαρί
το βίντεο με την Δεσποινίδα Μαρί: https://drive.google.com/file/d/1CF_IdHgeJ_bJ9Fz7lWx6nt2Uc10KbjDM/view?usp=sharing
Η πρόταση της ομάδας Ποπ Κόρν

