Καλημέρα, καλημέρα μικρά πονηρούλικα αλεπουδάκια. Πως είστε; Πείτε μας φάγατε παγωτά; Εμείς φάγαμε το πρώτο μας παγωτό πριν λίγες ημέρες.
Σήμερα σας έχουμε ένα υπέροχο νέο. Ένα χρωματιστό νέο. Χθες, εκεί που καθαρίζαμε τα ξερά χόρτα από την αυλή του σχολείου, ώστε να είναι καθαρό, ξαφνικά ακούγεται μια μικρή γλυκιά φωνούλα.
“Κυρία, ε κυρία;”
“Ακούω κάποιον να μας μιλάει;” μου λέει η κυρία Μαρία.
“Μπα, μάλλον ο αέρας θα χορεύει” της απάντησα εγώ.
“Μα κυρία Δώρα εδώ ψηλά. Δε με ακούς;” ακούγεται μια πιο δυνατή φωνή.
Σηκώνω τα μάτια μου στον ουρανό και τι να δω… μια πανέμορφη, χρωματιστή , γεμάτη σχέδια πεταλούδα. Ενθουσιάστηκα.
“Μα πως ξέρεις το όνομά μου;” τη ρώτησα
“Μα δε με θυμάστε; Εγώ είμαι η κάμπια που ερχόμουν κάθε πρωί στα σκαλοπάτια του Νηπιαγωγείου και σας έλεγα καλημέρα” απάντησε εκείνη.
Παιδιά, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Ήταν αλήθεια, όλες αυτές οι κάμπιες που φοβόμασταν να πλησιάσουμε για να μην κοκκινίσει το δέρμα μας και μας πιάσει φαγούρα, είχαν μεταμορφωθεί σε πεταλούδες. Όλες μαζί χορεύουν πετώντας στον ουρανό κάθε ημέρα.
Και πως έγινε αυτό; Είναι καταπληκτικό! Πρώτα πρώτα μια μαμά πεταλούδα γέννησε μικρά, μιικρά αυγουλάκια.
Αφού πέρασε ο καιρός, από αυτά τα αυγουλάκια βγήκαν οι κάμπιες. Οι κάμπιες έφαγαν πολλά πολλά φύλλα και αφού φούσκωσαν καλά καλά οι κοιλίτσες τους, έφτιαξαν με χρυσή κλωστή ένα κουκούλι και κλείστηκε η καθεμιά στο δικό της. Προσοχή!!! Όταν είναι μέσα στο κουκούλι λέγονται χρυσαλλίδες και εκεί μέσα αρχίζουν να βγάζουν φτερά και κεραίες και έξι ποδαράκια. Όταν έχουν μεγαλώσει αρκετά…. βγαίνουν για να πετάξουν στον ουρανό.
Ορίστε ο αγαπημένος μας κύριος Παραμυθάς μας λέει την ιστορία του με μια κάμπια
Τώρα που ακούσαμε αλλά και είδαμε την ιστορία του, ας παίξουμε και ένα παιχνίδι
Αφού παίξατε και μάθατε όλα αυτά τα ωραία πράγματα για τις πεταλούδες, ήρθε η ώρα για αποστολή. Πάρτε τους μαγικούς σας μαρκαδόρους και ζωγράφιστε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας. δηλαδή, όταν είναι αυγό, μετά που είναι κάμπια, έπειτα που είναι χρυσαλλίδα και στο τέλος που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα. Μην ξεχάσετε να γράψετε και τα ονόματά τους. Είμαστε σίγουρες ότι θα τα καταφέρετε. Θα περιμένουμε φωτογραφίες
Καλημέρα, καλημέρα μικρά μας αλεπουδάκια… Μα πόσο υπέροχοι εντομολόγοι είστε. Τι ωραία έντομα αλλά και άλλα ζώα ανακαλύψατε. ΜΠΡΑΒΟ! Είμαστε πολύ περήφανες για εσάς.
Δείτε πρώτα τις πανέμορφες φωτογραφίες σας που θα γίνουν ένα εντομολόγιο- ζωολόγιο
Αφού δημιουργήσαμε αυτές τις υπέροχες πολυγωνικές μέλισσες, φανταστήκαμε τα μέρη που ζουν και ορίστε οι δημιουργίες μας…
Πώς είναι από κοντά το αγαπημένο μας λουλούδι από το πολυγωνικό λιβάδι που φανταστήκαμε; Ας του φτιάξουμε και ένα αστείο ανθοδοχείο από ανακυκλώσιμα υλικά….
Η πρώτη μας εξ αποστάσεως αποστολή αφορούσε τις μέλισσες, μιας και ήταν το αγαπημένο μας θέμα, που επιλέξαμε να ασχοληθούμε μαζί του τις μέρες που έκλεισε το σχολείο. Έτσι οι κυρίες μας έστειλαν ένα τέλειο βίντεο και είδαμε…. ορίστε μπορείτε και εσείς να το παρακολουθήσετε.
Μάγια η Μέλισσα: Επεισόδιο 42 – Η Γέννηση της Μάγια!!! ????????????
Ανατροφοδότηση…..
Κοιτάξτε τις υπέροχες πολυγωνικές μέλισσες που σχεδιάσαμε… και παίξαμε και με τα ονόματά τους…. τριγωνομέλισσα… τετραγωνομέλισσα… εξαγωνομέλισσα…. οχταγωνομέλλισσα και άλλα
Καλημέρα, καλημέρα μικρά πονηρούλικα αλεπουδάκια μας. Τι κάνετε; Πως περνάτε τώρα που ήρθε η ζέστη και μοσχοβολάει ο αέρας από τα λουλούδια;
Τέλεια!!! Ακούστε τι έπαθε χθες η κυρία Δώρα. Εκεί που καθάριζε τα τζάμια του σπιτιού της ξαφνικά μια ακρίδα, με ένα τεράστιο άλμα, τσουπ μπήκε μεσα στο σπίτι της.
“Αχ, κυρία ακρίδα καλως ήρθες, αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να δημιουργήσεις το σπιτικό σου στην αυλή μου και όχι μέσα στο σπίτι μου”, της είπε.
“Μα μου αρέσει το σπιτικό σου”, απάντησε η ακρίδα.
“Χαίρομαι γι’ αυτό αλλά τι θα έλεγες να σε βοηθήσω να βρεις τους υπόλοιπους φίλους σου και να δημιουργήσεις και εσύ το σπίτι σου στην γειτονιά των εντόμων;” . Η ακρίδα ενθουσιάστηκε με την ιδέα και μαζί με την κυρία Δώρα πήγαν στην αυλή του σπιτιού και άρχισαν σαν εντομολόγοι να αναζητούν τα υπόλοιπα έντομα. Μάλιστα βρήκαν μερικά από αυτά . Πρώτα συνάντησαν τον κύριο κουνούπι και άρχισαν να του τραγουδούν ένα αστείο τραγούδι….
Ακούγοντας όλα τα έντομα το τραγούδι , άρχισαν να μαζεύονται σιγά σιγά. Μέλισσες, πεταλούδες, πασχαλίτσες, μυρμηγκάκια, μύγες, σκαθαράκια, λιβελούλες και πόσα άλλα έντομα που τα συναντούσαν για πρώτη φορά.
Έτσι, η ακρίδα άρχισε να τους αφηγείται την ιστορία του φίλου της του κουνούπι.
Ώρα για αποστολή!!! Σήμερα θα γίνουμε εντομολόγοι. Θα πάρουμε τη συσκευή που βγάζουμε φωτογραφίες και θα ψάξουμε για έντομα που μπήκαν μέσα στο σπίτι μας ή ανέβηκαν στο μπαλκόνι μας ή ζουν στην αυλή μας ή τα συναντήσαμε στη βόλτα μας. Θα στείλουμε τις φωτογραφίες στην κυρία και θα μας δημιουργήσει τα πιο αστεία εντομοπαιχνίδια για να παίξουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! αποφεύγουμε να βγαίνουμε το μεσημέρι από το σπίτι γιατί έχει πολλή ζέστη.
Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις εντομοφωτογραφίες σας.
Αγαπητοί γονείς, σας καλωσορίζουμε στο Νηπιαγωγείο Χάρακα. Η παρούσα ενημέρωση αφορά την εγγραφή νηπίων και προνηπίων στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2020-2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 30 Μαΐου 2020, ηλεκτρονικά. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής δηλαδή, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016.
Από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38) και με την υπ’ αρ. πρωτ. 127860/Δ1/13-08-2019 (ΦΕΚ 3233Β) ΚΥΑ, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Στο Νηπιαγωγείο Χάρακα θα φοιτήσουν οι μαθητές που η μόνιμη κατοικία τους είναι στο Χάρακα και την Αγιά Φωτιά, καθώς αυτές οι περιοχές μόνο αφορούν το Νηπιαγωγείο μας.
Για την ηλεκτρονικη εγγραφή θα χρειαστείτε: τους κωδικούς σας στο taxinet, τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και ένα αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που ορίζει επακριβώς την διεύθυνσή σας)
Δικαιολογητικά που θα πρέπει να μας φέρετε στο Νηπιαγωγείο:
Αν συμπληρώσετε την αίτηση για ολοήμερο θα πρέπει να μας φέρετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ( σας τα αναφέρουμε παρακάτω)
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ σας το έχουμε εκτυπώσει για να το συμπληρώσει ο ιατρός. Κάντε την εγγραφή του μαθητή και φέρτε τα απαραίτητα έγγραφα στο νηπιαγωγείο ακόμα και αν δεν έχετε συμπληρώσει το ΑΔΥΜ)
Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια (θα το βγάλουμε εμείς μια φωτοτυπία)
Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα (13:00 – 16:00)
Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:
Μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.
Μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:
Ι) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι.
II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):
Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
οι αλλοδαποί μαθητές/τριες που δε δύνανται να προσκομίσουν το Πιστοποιητικό Γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης. Όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών/τριών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και βοήθεια είμαστε στη διάθεσή σας.
Οι ώρες επικοινωνίας με τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου οι οποίες πρέπει να είναι εκτός διδακτικού ωραρίου, ορίζονται 12:00-13:00μμ από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.
Τα πονηρά αλεπουδάκια και οι κυρίες αλεπούδες του Νηπιαγωγείου Χάρακα λένε χρόνια πολλά στις μανούλες.
Ορίστε και υπέροχες γλυπτές δημιουργίες με τίτλο ” Η μανούλίτσα μου” με συνεργασία μαμάδων – παιδιών
Δώσαμε και τη δική μας συνέχεια στο ποίημα της P. Rounean…
μα τι όμορφες σκέψεις….
Όταν θα γίνω μεγάλος
θα δεις μανούλα
θα σε προσέχω,
θα σου χαρίσω το πιο όμορφο τριαντάφυλλο
και θα είμαι μαζί σου πάντα, για να μην νιώθεις μοναξιά
Όταν θα γίνω μεγάλη
θα δεις μανούλα
θα σε πάω στο λούνα παρκ
και θα σου αγοράσω μαλλί της γριάς και γλειφιτζούρια
Όταν θα γίνω μεγάλος
θα δεις μανούλα
θα σε πηγαίνω βόλτες
παντού με το λεωφορείο
για να είσαι πολύ ευτυχισμένη.
Όταν θα γίνω μεγάλος
θα δεις μανούλα
θα σου μαγειρεύω φαγητά
για να τρώμε μεσημεριανά.
Όταν θα γίνω μεγάλος
θα δεις μανούλα
θα σου κάνω κουβεντούλες
για να σου κάνω παρέα.
Ορίστε και ένα παιχνίδι που φτιάξαμε για εσάς…. Θα γίνουμε εξερευνητές και θα ψάξουμε στοιχεία για τον θησαυρό μας. Το κάθε στοιχείο θα το ανακαλύψουμε πατώντας πάνω στις πινεζούλες, που υπάρχουν στον παρακάτω πίνακα ζωγραφικής. Σε κάθε χρωματιστή πινεζούλα θα παρακολουθήσετε και κάτι… Καλή εξερεύνηση….
Αυτό το γλυπτό βρίσκεται σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος, έχουμε πει πάρα πολλές φορές το όνομά της στην τάξη. Ορίστε, θυμηθείτε και στον χαρτη που βρίσκεται.
Είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα και οι κάτοικοί της μιλούν την ίδια γλώσσα με εμάς.
Ας συνεχίσουμε όμως με το γλυπτό. Το όνομά του είναι γραμμένο κάτω από τη φωτογραφία του και λέγεται «Μάνα με οκτάδυμα». Ελάτε να μετρήσουμε όλοι μαζί πόσα παιδάκια φαίνονται στη φωτογραφία.
-Αχ! Έχετε δίκιο δε φαίνονται όλα τα παιδάκια.
-Που νομίζεται ότι είναι τα υπόλοιπα;
-Πάρα πολύ ωραία ιδέα!
– Και από ποιο υλικό νομίζετε ότι είναι κατασκευασμένο αυτό το γλυπτό;
-Πολύ ωραιά!
Ήρθε η ώρα να κάνουμε δύο ζουζουνιές- αλεπουδιές:
1Η)
Θα μεταμορφωθούμε σε γλύπτες και θα δημιουργήσουμε σε γλυπτό τη δική μας μανούλα. Θα σας κάνουμε ένα μαγικό ξόρκι και έτοιμοι για δράση.
«Άμπρα κατάμπρα,
ζύμη και καμβάς,
πηλός και τραχανάς,
γίνε γλύπτης μονομιάς»
Αφού γίναμε γλύπτες, χρειαζόμαστε και το υλικό με το οποίο θα φτιάξουμε το γλυπτό μας. Εδώ θα κάνουμε άλλη μια πονηριά. Θα φτιάξουμε τον δικό μας πηλό που μοιάζει με πλαστελίνη. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα εξής:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα αλάτι
1 ½ κούπα νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ξυνό
Όσο περισσότερο πλάσουμε με τα δυνατά μας χεράκια, τόσο καλύτερος θα γίνει ο πηλός μας.
Και ξεκινήστε με υπομονή και ηρεμία το γλυπτό σας. Μπορεί και η μαμά σας αν θέλει να φτιάξει εσάς σε γλυπτό.
Μόλις τελειώσετε τα γλυπτά σας βγάλτε τα μια φωτογραφία και πείτε στην μαμά να μας το στείλει. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία. Βάλτε το γλυπτό σας κάπου για να ξεραθεί και να μην σπάει.
2η)
Θα διαβάσουμε ένα ποίημα, που έγραψε η κυρία P. Rounean….
Όταν θα γίνω μεγάλος/η θα δεις μανούλα θα σου αγοράσω τ’αστέρια κι ένα μεγάλο καράβι με μεταξωτά πανιά.
Όταν θα γίνω μεγάλος/η θα δεις μανούλα θα σου αγοράσω λιχουδιές και θα πάμε στο πανηγύρι.
Όταν θα γίνω μεγάλος/η θα δεις μανούλα θα σε πιάσω απ’ το χέρι για να περάσουμε το δρόμο μαζί.
Ελάτε να συνεχίσουμε το ποίημα. Σκεφτείτε, όταν θα μεγαλώσετε εσείς τι θα κάνετε για τη μανούλα σας.
Όταν θα γίνω μεγάλος/η
θα δεις μανούλα
θα σου/σε …………………………………………………
και θα / για να …………………………………………….
Μπορείτε να ζωγραφίσετε αυτό που θα κάνετε για τη μανούλα σας και έπειτα να της πείτε να γράψει πάνω στη ζωγραφιά αυτό που θα κάνετε.
Βγάλτε φωτογραφία τη ζωγραφιά σας και πείτε στη μανούλα σας να μας τη στείλει. Και εμείς θα μεγαλώσουμε το ποίημα με τις ιδέες όλης της ομάδας. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή