“Το σχολείο που ονειρεύομαι” – Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2019-’20, εφαρμόζουμε στην τάξη μας το εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα αγωγής υγείας με τίτλο “Το σχολείο που ονειρεύομαι”.

Το “σχολείο που ονειρεύομαι” στηρίζεται σε σύγχρονες θεωρήσεις του κλάδου της ψυχολογίας, σύμφωνα με τις οποίες ο άνθρωπος δεν πρέπει να επικεντρώνεται στις “αποτυχίες”, αλλά να εστιάζει στις “επιτυχίες” του και να αναγνωρίζει τις προσωπικές του αξίες και δυνάμεις. Το εν λόγω πρόγραμμα συμβάλει στο να νιώσει το άτομο εκτίμηση στον εαυτό του, αποδοχή της προσωπικότητάς του και αναγνώριση των ικανοτήτων του, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει το περιβάλλον του με αισιοδοξία και να πορευτεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Άλλωστε, κάθε άνθρωπος έχει ποικίλα κρυμμένα θετικά στοιχεία!

Ευχή μας να επιστρέψουμε σύντομα στις τάξεις μας, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μαζί με τα παιδιά. Μέχρι τότε, επισυνάπτω το ήλιο που δημιουργήσαμε για την δραστηριότητα “Καλημέρα πέρα για πέρα”, στον οποίο φαίνονται οι αξίες που προέκυψαν από τις ζωγραφιές των παιδιών

αλλά και το “συμβόλαιο” της τάξης μας, ο κήπος με τα λουλούδια της καρδιάς μας!

Παιδιά μου αγαπημένα! Μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι, μην ξεχνάτε να φροντίζετε τα λουλούδια της καρδιάς σας, ώστε να μην μαραθεί ο κήπος μας!!!

Πασχαλινές δραστηριότητες (προτάσεις για γονείς)

  • Βγείτε μια βόλτα στην εξοχή και μαζέψτε παπαρούνες. Βγάλτε τα πέταλά τους, τα οποία περιέχουν έντονη χρωστική ουσία, και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ζωγραφίσετε με αυτά! (εικαστικά και φυσικό περιβάλλον)

Polly's Poppies

Παπαρούνα, το λουλούδι που είναι συνδεδεμένο με το Πάσχα και το αίμα του Χριστού. Λέγεται πως αρχικά ήταν άσπρο. Όμως όταν ο Χριστός σταυρώθηκε, το αίμα Του έβαψε κόκκινες τις παπαρούνες που βρίσκονταν στη βάση του Σταυρού.

  • Πασχαλινά καλαθάκια με ανακυκλώσιμα υλικά (εικαστικά και περιβάλλον-ανακύκλωση)

Παιδιά, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και άχρηστα ανακυκλώσιμα υλικά που πλέον δεν χρειάζεστε, για να κάνετε την βάση για το καλαθάκι. Γυάλινα βάζα μαρμελάδας, χρησιμοποιημένα ποτηράκια μιας χρήσης, κομμένα πλαστικά μπουκάλια, κεσεδάκια γιαουρτιού, παλιά γλαστράκια. Χρωματίστε ή και διακοσμήστε τα με κορδέλες, σύρμα πίπας, λουλουδάκια, κουμπιά ή όποιο άλλο υλικό χειροτεχνίας έχετε σπίτι.

Ακόμα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε κοτούλες, κουνελάκια, πασχαλίτσες. Αρκεί να τους ζωγραφίσετε ματάκια, να κόψετε και να τους κολλήσετε χάρτινα αυτάκια, χεράκια, ουρίτσες, φτερά κι ό,τι άλλο θέλετε!

Τα παρακάτω κουνελάκια έγιναν από κομμένα πλαστικά μπουκάλια, που είναι καλυμμένα με γκοφρέ χαρτί

  • Αυγοθήκες με ρολά (εικαστικά και περιβάλλον-ανακύκλωση)

Χρησιμοποιήστε τα άδεια ρολά από χαρτί υγείας και μεταμορφώστε τα σε κουνελάκια, κοτούλες, κλωσσόπουλα, πασχαλίτσες. Πάνω του, μπορείτε να στερεώσετε το πασχαλινό σας αβγό! Ή και στο εσωτερικό του αν είναι μεγαλύτερο, αρκεί να του κολλήσετε κάποια βάση από χαρτί ή χαρτόνι στην μία μεριά του ρολού. Μία ακόμα καλή λύση θα ήταν η βάση να είναι τα “ποδαράκια” από το ζωάκι που διαλέξατε, όπως η παρακάτω κοτούλα.

  • Βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή “Το κόκκινο κοτοπουλάκι” (γλώσσα-λογοτεχνία)

(κάνετε δεξί κλικ πάνω στον τίτλο και επιλέγετε: Άνοιγμα σε νέα καρτέλα)

https://www.ebooks4greeks.gr/to-kokkino-kotopoulaki-paramythi

 

  • Πασχαλινή τρίλιζα (μαθηματική σκέψη)

Διαλέξτε δύο πασχαλινά θέματα που προτιμάτε (πασχαλίτσες, αβγά, κοτοπουλάκια, κουνελάκια, παπαρούνες, ..) και ζωγραφίστε 5 από το καθένα (κατά προτίμηση ίδιου χρώματος και να μοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται σε μέγεθος και σχέδιο). Κόψτε τα γύρω γύρω (αν έχετε εκτυπωτή, μπορείτε να αναζητήσετε έτοιμα σχέδια στο διαδίκτυο και να τα εκτυπώστε τα). Στη συνέχεια, πάρτε ένα λευκό χαρτί και σχηματίστε την βάση της τρίλιζας, που αποτελείται από 9 πλαίσια (3 x 3). Η δική μου έχει και το πρόσωπο μίας κοτούλας

Η τρίλιζα παίζεται με 2 άτομα. Κάθε παίκτης διαλέγει ένα από τα δύο πασχαλινά θέματα που ζωγραφίσατε. Παίζεται εναλλάξ, μέχρι να καλυφθούν και τα 9 πλαίσια. Κερδίζει εκείνος που έχει σχηματίσει μία ίσια γραμμή με 3 ίδια σχέδια. Χρησιμοποιήστε έναν μεγάλο χάρακα, ένα καλαμάκι ή ένα ξυλάκι, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν καλύτερα τις ίσιες γραμμές των ίδιων σχημάτων που κερδίζουν.

  • Σιγά τα αβγά! (μαθηματικά)

Σχεδιάστε μερικά μεγαλούτσικα αβγά σε χαρτί και κόψτε τα γύρω γύρω. Στο κάτω μέρος του αβγού γράψτε έναν αριθμό και στο πάνω μέρος βάλτε τον ίδιο αριθμό από βουλίτσες. Κόψτε τα αβγά στην μέση, έτσι ώστε να μοιάζουν σαν “σπασμένα”.

Μπερδέψτε τα κομμάτια των αβγών και ενώστε τα πάλι σωστά.

  • Συνταγή για Λαζαράκια (μαθηματική σκέψη και ανθρωπογενές περιβάλλον-παράδοση)

https://www.iefimerida.gr/news/103322/t%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE

Μπορείτε να μάθετε και τα κάλαντα του Λαζάρου:

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια
ήρθ’ η Κύριακή που τρων τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την Πόλη.
Σου’ φερε χαρτί και κομπολόι.
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε
δώστε μας κι εμάς να τα χαρούμε.
  • Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο των ανθρώπων με ΑΓΑΠΗ (γλώσσα και ανθρωπογενές περιβάλλον-θρησκευτικά)

Αν συζητήσετε με τα παιδιά για το Πάσχα και τα Πάθη του Χριστού, πείτε τους ότι όλα τα έκανε και τα υπόμεινε από αγάπη. Το παιδί μπορεί να κάνει μία ζωγραφιά με πασχαλινό θέμα και να γράψει όπως μπορεί την λέξη ΑΓΑΠΗ.

 

  • Την Μεγάλη Πέμπτη, προτού η μαμά ή η γιαγιά βάψει τα βρασμένα της αβγά, διαλέξτε αυτό που θέλετε και ζωγραφίστε το με διάφορες κηρομπογιές! Στη συνέχεια, η μαμά μπορεί να το προσθέσει κανονικά μέσα στην βαφή με τα υπόλοιπα αβγά. Το αβγό σας θα γίνει το καλύτερο!

Πρωταπριλιά – Πινόκιο (προτάσεις για γονείς)

•        Οι περισσότεροι έχουμε στα σπίτια μας το παραμύθι του Πινόκιο. Ξεκινήστε διαβάζοντάς το. Σε περίπτωση που δεν το έχετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο youtube  το παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=S_A6wTFd_QA

•        Συζητήστε για να ψέματα.

•        Εκτυπώστε ή ζωγραφίστε μία εικόνα με το πρόσωπο του Πινόκιο. Καθίστε να παίξετε, λέγοντας ψέματα. Για κάθε ψέμα που θα λέει κάποιος, βάζετε και ένα τουβλάκι στη μύτη ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Πόσο μεγάλη μπορείτε να την κάνετε;;;
Στη συνέχεια και για να «εξαφανιστεί» η μεγάλη μύτη του ψεύτη Πινόκιο, λέμε αλήθειες. Για κάθε αλήθεια, αφαιρείτε ένα τουβλάκι.

•        Αν έχετε, πάρτε ένα ζάρι κι ένα χαρτί. Το παιδί ρίχνει και τυχαίνει πχ τον αριθμό 5. Βάζει στην μύτη του Πινόκιο τόσα τουβλάκια και σημειώνει τον αριθμό «5» σε χαρτί. Ξαναρίχνει το ζάρι και τυχαίνει πχ τον αριθμό 3. Βάζει ακόμα 3 τουβλάκια στην μύτη. Σημειώνει στο χαρτί ότι έβαλε στη μύτη «3» τουβλάκια. Ας μετρήσουμε πόσα τουβλάκια είναι τώρα στην μύτη του Πινόκιο! Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι ο πύργος μας να καταρρεύσει!

•        Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τον Πινόκιο σε ένα χαρτί ή στο μπλοκ ζωγραφικής σας, και αν θέλουν να γράψουν το όνομά του Πινόκιο όπως μπορούν.

•        Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε με τα παιδιά το χωριό του δημιουργού του Πινόκιο στη Ιταλία. Διαβάστε το κείμενο, δείτε τις εικόνες και αναζητήστε σε χάρτη την Ιταλία και το χωριό του δημιουργού.

http://www.pathfinder.gr/stories/4270770/mehri-thn-italia-gia-enan-pseftrako/

•        Κινητικό παιχνίδι «Μαριονέτα».
Το παιδί γίνεται μια «ξύλινη μαριονέτα» και ο γονιός είναι εκείνος που την παίζει! Σηκώνετε το φανταστικό «σκοινάκι» από το χέρι του παιδιού, οπότε το παιδί σηκώνει το χέρι του. Μετά σηκώνετε το φανταστικό «σκοινάκι» από το άλλο χέρι, οπότε το παιδί σηκώνει εκείνο το χέρι. Μετά του “σηκώνετε” και τα δύο χέρια! Πάνω! Κάτω! Τώρα το πόδι! Και το κεφάλι! Δεξιά! Και αριστερά! Ξανά από την αρχή!Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!!

•        Μπορείτε να διαβάσετε και τον «Ψεύτη βοσκό» του Αισώπου, ώστε να θυμηθούν και το «ΑΙ» του Αισώπου που είχαμε μάθει τις τελευταίες ημέρες. Σε περίπτωση που δεν το έχετε σε βιβλίο, ακολουθεί ένα link με την ιστορία και ένα με το κινούμενο σχέδιο.

https://fairytalesbysapaidousi.blogspot.com/2017/12/blog-post_66.html

https://www.youtube.com/watch?v=prJFhM95i6k