Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα με μια σειρά δραστηριοτήτων:
- Μοτίβο με χάντρες: Μοιράζουμε στα παιδιά εικόνες που απεικονίζουν συγκεκριμένα μοτίβα από χάντρες. Τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν τα μοτίβα και να τα αναπαράγουν με αληθινές χάντρες που τις περνούν σε σχοινάκια.
- Μοτίβο με μήλα: Δημιουργούμε ένα φύλλο εργασίας με ένα συγκεκριμένο μοτίβο, με μήλα διαφορετικού χρώματος. Τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν το συγκεκριμένο μοτίβο και να χρωματίσουν τα μήλα ακολουθώντας τη σωστή διαδοχή των χρωμάτων.
- Μαθαίνω τα σχήματα με την BeeBot: Τα παιδιά μπαίνουν στην εφαρμογή BeeBot online και προγραμματίζουν την BeeBot να επισκεφτεί τα συγκεκριμένα σχήματα και χρώματα που θα τους υποδείξουμε
- Δημιουργούμε κώδικες: Τα παιδιά δημιουργούν κώδικες on line στην εφαρμογή code.org στην κατηγορία”Κλασικός λαβύρινθος”
- Σπάσε τον κώδικα και βρες τη λέξη: Δίνουμε στα παιδιά λέξεις γραμμένες στη γλώσσα του προγραμματισμού και καλούνται να “σπάσουν” τον κώδικα και να γράψουν, αλλά και να διαβάσουν τις λέξεις
- Τάισε την BeeBot: Δημιουργούμε μια μακέτα με εικόνες τροφίμων και τα παιδιά “γεμίζουν” το πιάτο της BeeBot, ακολουθώντας όμως μια συγκεκριμένη πορεία με αλγόριθμους (εικόνες τροφίμων σε συγκεκριμένη σειρά: π.χ θα περάσει πρώτα από το γάλα, μετά από τα ζυμαρικά, μετά από το μπρόκολο…κλπΤα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες. Η μία σκέφτεται τη σωστή ακολουθία εντολών, ώστε να οδηγηθεί η BeeBot στα τρόφιμα με τη σωστή σειρά και τοποθετεί στη σειρά τις κάρτες εντολών.Η δεύτερη ομάδα ακολουθεί τις κάρτες εντολών που βρίσκονται με τη σειρά στο έδαφος και εκτελώντας μια εντολή κάθε φορά οδηγούν τη BeeBot στα τρόφιμα. Στη συνέχεια οι ομάδες αλλάζουν ρόλους.
- Pixel art: Τα παιδιά αναπαριστούν σε ένα πλέγμα μια κρυμμένη εικόνα ακολουθώντας ένα κωδικοποιημένο φύλλο εργασίας που τους δίνεται και πρέπει να το μεταφράσουν για να ανακαλύψουν την εικόνα.
- Βρες το κρυμμένο μήνυμα: Χρησιμοποιούμε τον δυαδικό κώδικα (τα ψηφία 1 και 2) για να κωδικοποιήσουμε την λέξη ΟΧΙ σε ένα πλέγμα (pixel) και δημιουργούμε ένα φύλλο εργασίας με θέμα σχετικό με την 28η Οκτωβρίου.Τα παιδιά καλούνται να σπάσουν τον κώδικα και χρησιμοποιώντας χρώματα (το λευκό αντιστοιχεί στο 1 και το γαλάζιο στο 2) να ανακαλύψουν το κρυμμένο μήνυμα (ΟΧΙ).
Και το πιστοποιητικό συμμετοχής μας:






































