28η Οκτωβρίου
Ξεκινώντας να μιλήσουμε για την 28η Οκτωβρίου,παρακολουθήσαμε αρχικά ένα σχετικό βιντεάκι για να εισάγουμε τα παιδιά στο θέμα.
Στη συνέχεια τους παρουσιάσαμε ένα κουτί που είχε μέσα κρυμμένα μυστικά. Το ανοίξαμε με μεγάλη ανυπομονησία και βρήκαμε μέσα παλιές φωτογραφίες από την εποχή του 1940, ένα πίνακα του Πικάσο: “Το Περιστέρι της Ειρήνης”, τρεις σημαίες (Ελληνική, Ιταλική και Γερμανική),έναν φάκελο με κομμάτια από ένα παζλ. Τα βγάλαμε όλα από το κουτί και συζητήσαμε για την Ειρήνη και τον Πόλεμο, για τα χρώματα και τα συναισθήματα που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την Ειρήνη και τον Πόλεμο αντίστοιχα, για τις εικόνες και τα γεγονότα που απεικονίζονταν στις εικόνες.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το παζλ και διαπιστώσαμε ότι τελικά ήταν ένα περιστέρι που έμοιαζε πολύ με “το περιστέρι της Ειρήνης” του Πικάσο, μόνο που αυτό δεν είχε πάνω του χαρούμενα χρώματα όπως αυτό του Πικάσο, αλλά αντίθετα είχε κάποιες στενάχωρες, ασπρόμαυρες εικόνες. Εικόνες πολέμου. Γιατί ο πόλεμος έχει μόνο άσπρο και μαύρο χρώμα. Α, ναι…και κόκκινο, όπως το αίμα.
Παρατηρώντας μια εικόνα με τις Γυναίκες της Πίνδου που μεταφέρουν εφόδια στους στρατιώτες μας, συζητήσαμε για τα ζεστά ρούχα με τα οποία τους προμήθευαν για να τους ζεστάνουν. Αναρωτηθήκαμε με ποια υλικά θα έπρεπε να φτιάξουν αυτά τα ρούχα για να είναι όσο γίνεται πιο ζεστά. Οι ιδέες των παιδιών ήταν πολλές: κορδέλες, γούνα, μαλλί, λάστιχο.
Στη συνέχεια ακούσαμε το παραμύθι ” Ο ραφτάκος των λέξεων”….
….και καταλάβαμε ότι τα πιο ζεστά ρούχα του παραμυθιού ήταν αυτά που έραβε ο ραφτάκος με “ζεστές λέξεις”. Άραγε αν ζούσαμε κι εμείς το 1940 ποιές λέξεις θα χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε ζεστά ρούχα στους φαντάρους μας;
Με τη βοήθεια λοιπόν μιας εφαρμογής (wordart) φτιάξαμε διάφορα ρούχα με λέξεις για τους Έλληνες στρατιώτες:
Οι λέξεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν πράγματι πολύ ζεστές: Αγάπη, αγκαλιά, φιλιά, χάιδεμα,σπίτι, παιδιά, γυναίκα, ήλιος, ζεστό φαγητό, τσάι, ζέστη,χαρά, μπουφάν, κασκόλ, κουβέρτα….
Έτοιμη η μπουγάδα με τα ρούχα που φτιάξαμε:





























































