ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΦΤΑΣΕ

Το καλοκαίρι έφτασε αγαπημένα μου παιδάκια.Όλοι μικροί και μεγάλοι αγαπούν το καλοκαίρι γιατί αρχίζουν οι διακοπές , τα μπάνια στη θάλασσα ,τα παιχνίδια στις παραλίες και τα σχολεία κλείνουν. (περισσότερα…)

“Πάμε πίσω στα σχολεία με ασφάλεια και υγεία”

Αγαπημένα μας παιδιά,η επιστροφή στο σχολείο θα είναι κάπως διαφορετική από τις άλλες φορές.. θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικά, να τηρείτε τις αποστάσεις από τους φίλους και τις δασκάλες, να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας, να μην μοιράζεστε τα ίδια παιχνίδια και τους μαρκαδόρους καθώς και μια σειρά οδηγιών που θα τις μάθουμε αναλυτικά στο σχολείο…Με σύνθημα «Τα πιο κάτω ακολουθάμε και τον κορωνοϊό νικάμε»θα επιστρέψουμε στο σχολείο μας με ασφάλεια και υγεία…Καλή μας αντάμωση..!!!

Πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=DzYy5TM9Usw

Πάμε ανακύκλωση!!!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να λιγοστέψουν τα σκουπίδια μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον;

Τι είναι όμως η ανακύκλωση;Ο Πέρι το περιβάλλον και η Άννα η Ανακύκλωση, θα μας μάθουν χρήσιμα πράγματα και  θα μας δείξουν τον τρόπο για να σώσουμε τον πλανήτη μας…

Ποια υλικά μπορούμε να ανακυκλώσουμε;Αντιστοιχίστε τις εικόνες με τις λέξεις…

Και σε ποιους κάδους θα πάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά;Φτιάξτε το πάζλ για να τους δείτε…!!!

Ο μπλε κάδος :Δεν πετάμε πια…Ανακυκλώνουμε!!!                                                                                                                                                          

Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν ποτέ τη λέξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ…Είναι πολύ χρήσιμη!!!

Πέτα κι εσύ…πετώ κι εγώ,κάνουμε όλοι μας καλό..!!!

Η Πέππα πάει ανακύκλωση..Τι λέτε πάμε κι εμείς;

Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-καρέτα!!!

Η θαλάσσια χελώνα είναι από τα ζώα του πλανήτη που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση…Στην Ελλάδα οι πιο γωστές χελώνες είναι οι Καρέτα-Καρέτα..!!Η Καρέτα-Καρέτα είναι μία μεγάλη θαλάσσια χελώνα με καβούκι που αποτελείται από κεράτινες πλάκες καφεκόκκινου χρώματος. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο!!Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα με ιδιαίτερη προτίμησή στις τσούχτρες. 

Ζει στη θάλασσα, αλλά η διαιώνισή της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια-, και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή… Υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα!!Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει μια οργάνωση που αποτελείται από εθελοντές,ο “Αρχέλων”…Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας τάξη πατώντας εδώ για να γνωρίσετε τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα,τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή της και το έργο του Αρχέλωνα…

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Η ιστορία των μεταφορών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής.Ο πρωτόγωνος άνθρωπος μετακινιόταν με τα πόδια του.Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι δεν είχε μεγάλες φυσικές αντοχές για να διανύει μεγάλες αποστάσεις αλλά και δεν μπορούσε να μεταφέρει βαριά αντικείμενα.

(περισσότερα…)

Επανάληψη στους αριθμούς και τις φωνούλες!!!

 

Για όσο διάστημα είμαστε ακόμη κλειστά,μπορούμε να ξαναθυμηθούμε τους αριθμούς και τις φωνούλες μέσα από δωρεάν εφαρμογές,χωρίς εγγραφή…Πατήστε εδώ για παιχνίδια με τους αριθμούς..

Και εδώ για να δείτε από την εκπαιδευτική τηλεόραση όλες τις σειρές:”Ένα γράμμα μια ιστορία”

Τα 23 παραμύθια της μάγισσας Σουμουτού!!!

 

Η μάγισσα Σουμουτού,επειδή έμαθε ότι μας αρέσουν πολύ τα παραμύθια,αποφάσισε να μας  δανείσει για λίγο καιρό τα δικά της…Εμείς πρέπει να πάμε στη βιβλιοθήκη της πατώντας εδώ και να ψάξουμε να βρούμε τα 23 παραμύθια που έχουν φωνή…Όταν ο κέρσορας γίνει χεράκι,τότε έχουμε βρει κι ένα παραμυθάκι…Η βιβλιοθήκη της θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι να επιστρέψουμε στο σχολείο και να χαρούμε και πάλι τη δική μας…Κι επειδή είναι τόσο καλή μαζί μας,τι λέτε να κάνουμε και μια ζωγραφιά για κάθε παραμύθι που ακούμε και να της τη στείλουμε όταν ξαναβρεθούμε στο σχολείο μας;Θα χαρεί πολύ!!! Καλές αναγνώσεις!!!!

20 Μαίου:Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας!!!

 

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στις μέλισσες αφού κάθε χρόνο η 20η Μαίου γιορτάζεται με απόφαση του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας!!Η συνεισφορά των μελισσών στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη… Το 1965, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε συνέντευξή του σε γαλλικό επιστημονικό περιοδικό για τον ρόλο των μελισσών στον πλανήτη είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν από προσώπου γης, ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτήν μόλις για 4 χρόνια».

Ύστερα από την διαδικτυακή μας πρόσκληση,με αφορμή τη σημερινή μέρα,φτιάξαμε ένα βίντεο με τις ζωγραφιές που μας στείλατε  για να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα για την προστασία της μέλισσας...

 

Για να γνωρίσετε καλύτερα τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας,σας ετοιμάσαμε μια διαδραστική αφίσα εδώ

Και ένα πολύ όμορφο λαiκό παραμύθι

Μια φορά και έναν καιρό σ’ έναν τόπο μακρινό ζούσε μια μητέρα με τέσσερα παιδιά, έναν γιο και τρεις κόρες. Τον γιο τον λέγανε Σκατζόχοιρο και τις κόρες Χελώνα, Αράχνη και Μέλισσα. Ήταν πολύ αγαπημένοι και με το πέρασμα των χρόνων μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και φύγανε μακριά από την μαμά τους.
Πέρασαν πολλά χρόνια και όταν η μητέρα τους αρρώστησε και έφτασε στα τελευταία της φώναξε τη γειτόνισσα να ειδοποιήσει τα παιδιά της να τα δει λίγο πριν πεθάνει.
“Κυρία γειτόνισσα σε παρακάλω ενημέρωσε τα παιδιά μου πως είμαι βαρά άρρωστη και πως θέλω να τα δω”, είπε η μητέρα με τρεμάμενη φωνή.
Έτσι και έγινε η γειτόνισσα ταξίδεψε μακριά και πήγε να βρει τον γιο, τον κ.Σκατζόχοιρο.
“Σκατζόχοιρε τρέξε η μαμά σου είναι βαριά άρρωστη και σε χρειάζεται κοντά της.”
Ο Σκατζόχοιρος εκείνη την ώρα έφραζε το χωράφι του και ούτε που έδωσε σημασία στη γειτόνισσα.
“Δεν μπορώ κυρία γειτόνισσα, δε βλέπεις που έχω πολλή δουλειά; Σε παρακαλώ πήγαινε στην ευχή της Παναγίας”.
Η γειτόνισσα πήρε τον δρόμο της επιστροφής και είδε τη μητέρα που περίμενε με αγωνία να δει τον γιο της. Μετέφερε τα λόγια του και με πικρή καρδιά η μητέρα είπε: “Τα παλούκια που φράζει να μπουν όλα στην πλάτη του.”
Και από τότε ο γιος της, Σκατζόχοιρος μεταμορφώθηκε στο ζωάκι μας τον σκατζόχοιρο, με τα αγκάθια στην πλάτη.
Την επόμενη μέρα η γειτόνισσα πήγε να βρει την κόρη, την Χελώνα. Η Χελώνα ήταν μητέρα πολλών παιδιών και την ώρα που τη βρήκε η γειτόνισσα έπλενε σε μια μεγάλη ξύλινη σκάφη τα ρούχα τους.
“Χελώνα μου, ήρθα ως εδώ να σ’ενημερώσω πως η μαμά σου είναι βαριά άρρωστη και θέλει να σε δει”,είπε η γειτόνισσα.
“Δεν μπορώ να ‘ρθω κυρία γειτόνισσα, έχω μπουγάδα”, απάντησε.
Η γειτόνισσα μετέφερε τα λόγια της Χελώνας στην μητέρα και εκείνη στενοχωρημένη απάντησε:
“Να γυρίσει η σκάφη στην πλάτη της, αφού δεν ήρθε να με δει”.
Έτσι έγινε το γνωστό σε όλους μας ζωάκι η χελώνα.
Πήγε και στη δεύτερη κόρη, την Αράχνη και της είπε πόσο ανάγκη είχε να τη δει η μητέρα της, αφού ήταν βαριά άρρωστη. Η Αράχνη ύφαινε ένα μεγάλο μάλλινο χαλί εκείνη την ώρα. Αφοσιωμένη στον αργαλειό της δεν σήκωσε καν το πρόσωπό της να δει τη γειτόνισσα και απάντησε βιαστικά: “Κυρία γειτόνισσα, βλέπεις πόση δουλειά έχω.Θέλω να τελειώσω το υφαντό μου, δεν έχω χρόνο”.
Η γειτόνισσα έδωσε την απάντηση της Αράχνης στην μητέρα. Η μητέρα στενοχωρήθηκε πολύ, απογοητεύτηκε που τα παιδιά της δε θέλανε να τη δουν και με δάκρια στα μάτια είπε: “Να υφαίνει, να υφαίνει και ποτέ να μην τελειώνει”. Και από τότε η αράχνη υφαίνει τον ιστό της και ποτέ δεν τελειώνει.
Την επόμενη μέρα η γειτόνισσα πήγε να βρει και την τελευταία κόρη, την Μέλισσα. Η Μέλισσα, μητέρα πολλών παιδιών κι εκείνη ζύμωνε στη σκάφη ψωμί για τα παιδιά της.
“Τρέξε Μελισσά μου, η μαμά σου είναι βαριά άρρωστη και θέλει να σε δει”, είπε η γειτόνισσα.
Η Μέλισσα ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα, χωρίς καν να πλύνει τα χέρια της από το ζυμάρι έτρεξε με λαχτάρα, όσο πιο γρήγορα μπορούσε κοντά στην μητέρα της.
Η μητέρα ευχαρηστήθηκε που η Μέλισσα έτρεξε αμέσως κοντά της και της έδωσε την ευχή της:
“Να είσαι ευλογημένη, κόρη μου, από τον Θεό και ότι πιάνεις μέλι να γίνεται.”.
Από τότε η γνωστή σε όλους μας μέλισσα θεωρείται ευλογημένη. Από τη μέλισσα παίρνουμε το μέλι, αυτό το χρυσαφένιο, εύγεστο, θεραπευτικό και με αντισηπτικές ιδιότητες προϊόν και κάνουμε και τα φυσικά κεριά με κερί μέλισσας για την ευχαριστία μας προς τον Θεό.
Διαβάζω το παραπάνω παραμύθι , ζωγραφίζω ότι μου αρέσει και το στέλνω στο mail του νηπιαγωγείου

Παρακολουθήστε ένα εκπαιδευτικό video για τη μέλισσα εδώ 

Ζωγραφίζουμε,κόβουμε και κολλάμε τη μελισσούλα

Επανάληψη στα σχήματα!!!

“Είναι κύκλος και κυλάει,τρίγωνο και μας τσιμπάει…Το τετράγωνο άραγε τι κοιτάει;Το ορθογώνιο,παραθύρι στης ζωής το πανηγύρι..”Ναι,καλά καταλάβατε…σήμερα θα ξαναθυμηθούμε τα σχήματα..!!!

Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας τάξη πατώντας ΕΔΩ για να βρείτε διασκεδαστικές δραστηριότητες με τα σχήματα..!!!

18 ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 

Μικροί φίλοι,κάθε χρόνο από το 1977 έχει καθιερωθεί Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου. Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία να θυμόμαστε τη σημασία των Μουσείων στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Με τον όρο Μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».

Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαφοροποιήσει σαφώς τον ρυθμό της αλλαγής του κόσμου μας και σε ένα βαθμό έχει συνδέσει πλέον το τοπικό, εθνικό στοιχείο με το παγκόσμιο. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο τα μουσεία είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών. Εν ολίγοις, μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.

ΕΙΔΗ  ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 

Ευκαιρία να πάρουμε κάποιες γνώσεις για τα μουσεία διασκεδάζοντας μέσα από ένα διαδραστική αφίσα που σας ετοιμάσαμε

ΔΙΑΔΡΑΣΤΚΗ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ-εδώ

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ