17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 – Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ο Νοέμβριος μας θυμίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973, όταν οι φοιτητές και ο λαός της Αθήνας αντιστάθηκαν στη δικτατορία, ζητώντας ελευθερία και δημοκρατία. Αυτή η μέρα δεν είναι απλώς μια ιστορική αναφορά, αλλά μια ευκαιρία να μάθουμε για τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, που πρέπει να προστατεύονται, να προασπίζονται και να είναι σεβαστές σε κάθε εποχή.

Αρχικά, εστιάσαμε στις έννοιες «δημοκρατία» και «δικτατορία», και πώς η ελευθερία είναι ένα σημαντικό δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, διαβάζοντας το βιβλίο “η κυρά δημοκρατία”.  Στη συνέχεια, επεξεργαστήκαμε εκπαιδευτικά βίντεο και εποπτικό υλικό πλούσιο σε φωτογραφίες από την εξέγερση των φοιτητών,  μιλώντας για το πως το Πολυτεχνείο υπήρξε η φωνή των ανθρώπων που αντιστάθηκαν σε ένα καθεστώς που τους στέρησε τα δικαιώματά τους.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα θέματα, κάναμε διάφορες ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες. Επίσης, επεξεργαστήκαμε τους πίνακες του Γαΐτη και μάθαμε τραγούδια του Θεοδωράκη και του Λοΐζου. 

Ενδεικτικά:

  • Δημοκρατία – Δικτατορία 
  • Εδώ Πολυτεχνείο με αφορμή τα έργα του Γαΐτη
  • Κατασκευές Πολυτεχνείου και συνθήματα

Η γιορτή αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε τις θυσίες που έγιναν για να ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία και να θυμηθούμε ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να ζούμε με αξιοπρέπεια!!

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 

Αυτές τις μέρες στο νηπιαγωγείο μας μάθαμε πολλά για τον κύκλο του νερού, αλλά και για τις τρεις καταστάσεις της ύλης: το στερεό, το υγρό και το αέριο. Μάθαμε ότι το νερό μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις τρεις μορφές και ότι κάθε μία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εξερευνήσαμε την κατάσταση του νερού ως υγρού, όπως το βλέπουμε στα ποτάμια και τις θάλασσες, ως αέριο, όταν εξατμίζεται στον αέρα και μετατρέπεται σε σύννεφα, και ως στερεό, όταν παγώνει και γίνεται πάγος.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις, παρακολουθήσαμε εκπιαδευτικα βίντεο με πειράματα, παίξαμε ένα παιχνίδι  αντιστοίχισης εικόνων με τις καταστάσεις της ύλης και μάθαμε να τις γράφουμε.

Στη συνέχεια, μελετήσαμε τα στάδια του κύκλου του νερού. Μάθαμε πώς το νερό εξατμίζεται από τις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες, πώς ο υδρατμός  μετατρέπεται σε σύννεφο και πώς τελικά, με τη βροχή, το χιόνι ή το χαλάζι επιστρέφει στη γη για να ξεκινήσει ξανά ο κύκλος. Επίσης, μάθαμε τις έννοιες: εξάτμιση, συμπύκνωση, βροχόπτωση, χιονόπτωση, χαλαζόπτωση και συγκέντρωση δημιουργώντας μια ομαδική εργασία για τον κύκλο του νερού και φτιάχνοντας ατομικά στεφανάκια.

Για να εμπεδώσουμε τη διαδικασία αυτή, μάθαμε και το όμορφο ποίημα «Από πού είσαι ποταμάκι;», το οποίο μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις διαφορετικές μορφές του νερού και τις αλλαγές που υφίσταται κατά τη διάρκεια του κύκλου του. Τα παιδιά το απήγγειλαν με χαρά και ενθουσιασμό, ενώ ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τους στίχους με τα στάδια του κύκλου του νερού ζωγραφίζοντάς τους αντίστοιχα.

 

Οι δράσεις μας ολοκληρώθηκαν με την παρακολούθηση της  διαδραστικής  θεατρικής παράστασης «Το μαγικό ρυάκι της Νερένιας» της Αλίκης Κατσαβού.  Μέσα από την παράσταση, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ” καθαρίσουν το ρυάκι και να επαναφέρουν την ισορροπία στη φύση”, γιορτάζοντας την νίκη τους με έναν μαγικό χορό και ανακαλύπτοντας τις τρεις καταστάσεις της ύλης του νερού, μαθαίνοντας με διασκεδαστικό τρόπο για τη σημασία του νερού, της φύσης, την αξία της ανακύκλωσης και τη δύναμη της φιλίας και της ενότητας.

 

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ! 

Το φθινόπωρο είναι μια μαγική εποχή, γεμάτη χρώματα και αλλαγές. Στην τάξη μας, έχουμε αφιερώσει πολλές θεματικές ενότητες μελετώντας τα φύλλα που αλλάζουν χρώματα, τα φρούτα και τα λαχανικά που ωριμάζουν, όπως τα μήλα και τις κολοκύθες, καθώς και τις παραδόσεις που σχετίζονται με το φθινόπωρο.

Επίσης, οργανώσαμε διασκεδαστικά παιχνίδια που σχετίζονται με τη θεματολογία του φθινοπώρου. Παίξαμε παιχνίδια μνήμης με εικόνες φθινοπωρινών φρούτων, παιχνίδια μαθηματικών όπως  σειροθέτηση μεγεθών ζώων και επίλυση φθινοπωρινών παζλ.

Ασχοληθήκαμε και με τον τρύγο. Συγκεκριμένα, μάθαμε για τα σταφύλια, πώς γίνεται η συγκομιδή τους και τι διαδικασίες ακολουθούν για να παρασκευαστεί ο χυμός ή το κρασί. Οι μαθητές μας  έμαθαν για τα χρώματα των σταφυλιών, παίζοντας παιχνίδια με αντίστοιχες εικόνες και δημιουργώντας υπέροχες κατασκευές με χαρτί και χρώματα.

Επίσης, ενημερωθήκαμε για τους σκαντζόχοιρους και τους σκίουρους! Μάθαμε για τη ζωή τους, πού ζουν και πώς προετοιμάζονται για τον χειμώνα. Δημιουργήσαμε όμορφες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, φτιάχνοντας σκαντζόχοιρους και σκίουρους που “συλλέγουν” καρπούς για τον χειμώνα. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα σαλιγκάρια! Μάθαμε για τη ζωή τους, πώς κινούνται, τι τρώνε και πού ζουν.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα περιλαμβάνει τις ομπρέλες! Με τις βροχές του φθινοπώρου, μάθαμε πώς είναι σημαντικό να έχουμε ομπρέλες, δημιουργώντας τις δικές μας και συζητήσαμε για τη βροχή ως καιρικό φαινόμενο δημιουργώντας μια ομαδική εργασία με θέμα τον σουρεαλιστικό πίνακα του Μαγκρίτ “η βροχή των ανθρώπων”.

Το φθινόπωρο είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε για την παράδοση του Halloween. Στο μάθημα των Αγγλικών κάναμε κατασκευές με θέμα τις κολοκύθες και διακοσμήσαμε την τάξη μας, μαθαίνοντας για τους μύθους και τις ιστορίες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη γιορτή.

Τέλος, μιλήσαμε για τη σπορά και κάνοντας αντίστοιχες δραστηριότητες και φτιάξαμε το δικό μας ψωμί που… μοσχομύρισε όλο το σχολείο!!!

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

  • Φθινοπωρινά δεντράκια
  • Ο τρύγος
  • Οι ομπρέλες μας με την τεχνική του Μοντριαν 

 

  • Οι σκαντζόχοιροί μας
  • Σαλιγκάρια
  • Κολοκύθες της Γιαγιοι Κουσάμα
  • Βροχή του Μαγκρίτ

 

  • Αριθμοζωάκια 
  • Παιχνίδια μαθηματικών 

40750fa4 55fb 4d9d 8164 fce8b698e9a1

  • Σπορά 
  • Halloween 

 

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες, το φθινόπωρο γίνεται μια εποχή γεμάτη μάθηση, δημιουργικότητα και διασκέδαση!