Γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου

“Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.”

Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ποιήματα για την ελληνική επάνασταση του 1821.

Ο Ρήγας το έγραψε το 1797, και το τραγούδησε σε συγκεντρώσεις, για να ξεσηκώσει τους Έλληνες ενάντια των Τούρκων Κατακτητών. 

Οι μαθητές μας έφτιαξαν τους ήρωες της επανάστασης, τους τσολιάδες και τραγούδησαν τον Θούριο.

Το μαγικό μας φίλτρο

Ήρθε η στιγμή να κανουμε όλοι μαζι τη συνταγή για το μαγικό μας φίλτρο!! Αμπρα καταμπρα Τούμπα τουλούμπα κάνε μια Τούμπα και μια κολοτουμπα!
Οι μικροί μας μαθητές μπηκαν σε ρολους μάγου κ μάγισσας και έκαναν τα μαγικά τους!!🧙‍♀️🧙‍♂️🪄

20240306 130335 20240306 130003

 

Το Υπουργείο Παιδείας εχει καθιερωσει την 6η Μαρτιου ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

20240308 121153

Οι πίνακες με τα σκίτσα του Keith Haring ηταν η έμπνευση για να ασχοληθούμε στο σχολείο μας, με την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας.

Το σύνθημά μας:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ!!

 

Η Unesco μέσα από το βίντεο που ακολουθεί παρουσιαζει τις ιστορίες τριών νεαρών θυμάτων εκφοβισμού απ’ όλον τον κόσμο,  σκιαγραφόντας τις αρνητικές επιδράσεις του εκφοβισμού στην εκπαιδευτική πορεία αλλα και στην ευημερία των μαθητών.

 

 

 

Ο Καραγκιόζης στο σχολείο μας

IMG c2eadaad0d41cb73ddec9e0febabba89 V

IMG aa865f4998d14866461f401e6804bfb6 V

Στιγμιότυπα από τη σημερινή παράσταση του Καραγκιοζη στο σχολειο μας.

Και τώρα λίγα λόγια για τη δημιουργία του Καραγκιόζη…

Η γέννηση του πασίγνωστου λαϊκού μας ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών , του αγαπημένου μας Καραγκιόζη, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό. Η ιστορία της δημιουργίας του, βασίζεται σε προφορικές παραδόσεις από τις οποίες η πιο διαδεδομένη αναφέρεται στο γνωστό θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. «Ο Χατζηαβάτης, ήταν εργολάβος οικοδομών και είχε αναλάβει να χτίσει το σαράι του πασά της Προύσας. Πήρε στο γιαπί εργάτες και αρχιμάστορα έβαλε τον Καραγκιόζη που ήταν μαραγκός, μα είχε μυαλό πρωτομάστορα. Ο πασάς είδε ότι το σαράι  αργούσε να τελειώσει  κι φοβέρισε τον Χατζηαβάτη πως θα τον θανατώσει. Ο Χατζηαβάτης φοβήθηκε και φανέρωσε στον πασά ότι φταίχτης ήταν ο Καραγκιόζης που έλεγε αστεία στους μαστόρους και γελούσαν. Ο πασάς φοβέρισε και τον Καραγκιόζη αλλά εκείνος εξακολούθησε να αστειεύεται. Έτσι, ο πασάς τον θανάτωσε. Όλοι αγανάχτησαν με τον άδικο σκοτωμό του Καραγκιόζη κι ο πασάς για να ημερέψει το λαό έχτισε ένα ωραίο μνημείο στην Προύσα κι έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη με μεγάλες τιμές. Η αδικία όμως αυτή κόστισε πολύ στον πασά κι αρρώστησε βαριά. Οι άλλοι αγάδες, για να διασκεδάσουν τον πασά έφεραν τον Χατζηαβάτη στο σαράι  να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη. Μια μέρα, ο Χατζηαβάτης έκοψε έναν χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε ένα πανί που το φώτισε κι έδωσε παράσταση Καραγκιόζη. Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο, που του έδωσε άδεια να  παίζει παραστάσεις όπου θέλει.  Λέγεται, λοιπόν, πως έτσι δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης» .

(Σωτήρης Σπαθάρης – Απομνημονεύματα)

Απόσπασμα από Σπαθαρειο θέατρο σκιών:

https://karagiozismuseum.gr/i-gennisi-tou-karagkiozi/