
Την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας που είναι πολιούχος της πόλης μας συνηθίζεται το έθιμο τα παιδιά να ρίχνουν στο νερό της, αυτοσχέδια καραβάκια με το κεράκι τους. Τα καραβάκια των ευχών, όπως λέγονται, σπρώχνονται για να πάνε προς το εκκλησάκι που πλέον μόνο τα θεμέλια του βρίσκονται στον βυθό της λίμνης.
Τα παιδιά λοιπόν φτιάξανε τα καραβάκια τους με υλικά της φύσης στο νηπιαγωγείο και με τους γονείς τους πήγαν να τα ρίξουν στη λίμνη . Εκεί διαπιστώσανε ότι η στάθμη του νερού είναι τόσο χαμηλή που τα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας βγήκανε στην επιφάνεια .
Τι ακριβώς συνέβη στη λίμνη; Οι μαθητές διερευνούν το θέμα της χαμηλής στάθμης των νερών. Οι ειδικοί λένε πώς φταίει η έλλειψη βροχοπτώσεων. Και η ανομβρία οφείλετε στην κλιματική αλλαγή ! Με αφοημή όλα αυτά μας επισκέφτηκε η νεράιδα Νερένια που ζούσε σε εκείνο το ποταμάκι που ερχόταν από ψηλά! Μας μίλησε για τον παππού του ποταμού δηλαδη το σύννεφο και τη μητέρα του την μπόρα!
Από πού είσαι, ποταμάκι;
– Από εκείνο το βουνό.
– Πώς τον λέγαν τον παππού
σου;
– Σύννεφο στον ουρανό.
– Ποια ‘ναι η μάνα σου;
– Η μπόρα.
– Πώς κατέβηκες στη χώρα;
– Τα χωράφια να ποτίσω και
τους μύλους να γυρίσω.
– Στάσου να σε ιδούμε λίγο,
ποταμάκι μου καλό.
– Βιάζομαι πολύ να φύγω, ν’
ανταμώσω το γιαλό.
Ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου, που ονομάζεται «το ποταμάκι».
Το δραματοποιήσαμε
Μαζί με τη Νερένια εξερευνήσαμε τον κύκλο του νερού, την χρησιμότητά του, τους κινδύνους που το απειλούν, τους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών. Δημιουργήσαμε με όσα είπαμε έναν εννοιολογικό χάρτη.
Κάναμε πειράματα με το νερό: Οι μαθητές μελετούν τα υλικά του πειράματος , κάνουν υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβεί, εκτελούν το πείραμα, παρατηρούν, βγάζουν συμπεράσματα!
Με το βρασμό του νερού γίνεται ατμός, ο οποίος ανεβαίνει προς τα επάνω. Όταν συναντήσει κάτι κρύο, στην συγκεκριμένη περίπτωση το πιάτο, γίνεται υγρό και με τη μορφή σταγόνας πέφτει πάλι προς τα κάτω .
Τοποθετήσαμε κίτρινο και μπλέ χρώμα στα 2 ποτήρια και τα συνδέσαμε με χαρτί κουζίνας με ένα ποτήρι στο κέντρο. Μετά από μερικές ώρες τα παιδιά παρατήρησαν ότι χρωματισμένο νερό μεταφέρθηκε στο κεντρικό ποτήρι όπου έγινε η μίξη και δημιουργήθηκε το πράσινο χρώμα.
Χρωματίσανε με μαρκαδόρους κομάτια από χαρτοπετσέτες, τα πιάσανε σαν λουλούδια με σύρμα πίπας και τα τοποθετήσαμε σε ενα ποτήρι με νερό. Μετά από μερικές ώρες το νερό δια μέσου του σύρματος έφτασε στα χαρτιά.
Τοποθετήσαμε σε ένα ταψί μπλε νερό και ανάψαμε ένα ρεσώ . Στη συνέχεια σκεπάσαμε το ρεσώ με ένα ποτήρι και τα παιδιά παρατήρησαν ότι το κεράκι μετά από λίγο καθώς έσβησε ανέβηκε η στάθμη του νερού μέσα στο ποτήρι.
Αυτό δε μας πέτυχε πολύ στη φωτογραφία , όμως τα παιδιά παρατήρησαν ότι σε παγάκια η ρίψη παγωμένου νερού δημιουργεί ένα βουνό από πάγο!
Σε ένα βάζο με νερό τοποθετήσαμε αφρό ξυρίσματος και από επάνω στάξαμε χρώμα ζαχαροπλαστικής και παρατηρήσαμε το “σύννεφο” να βρέχει.
Μέσα σε ένα βάζο τοποθετήσαμε πρώτα χρώμα μετά νερό και λαδάκι και στη συνέχεια τοποθετήσαμε ταμπλέτες που αναβράζουν και δημιουργήσαμε έναν ανεμοστρόβιλο
Γέμισε το ποτήρι μέχρι το χείλος . Τοποθετήθηκε ένα χαρτί. Αναποδογύρισε το ποτήρι με την παλάμη του χεριού και απομακρύνθηκε η παλάμη σιγά σιγά. Το νερό παρέμεινε στο ποτήρι μαζί με το χαρτί.
Τα βελάκια στο χαρτί δείχνουν προς την ίδια μεριά . Αν όμως βάλουμε ένα ποτήρι με νερό ανάμεσα τους τα βελάκια δείχνουν από την αντίθετη μεριά
Φυσάμε με καλαμάκι μέσα στο νερό και δημιουργούμε μπουρμπουλήθρες
Είδαμε το βίντεο
Διαβάσαμε τα βιβλία ” το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα ” και “Πέφτει πέφτει η σταγόνα ”
Παρέα με τη Νερένια αποτυπώσαμε το κύκλο σε ένα πιάτο με τα 4 στάδια βροχόπτωση -Εξαέρωση- Συμπύκνωση – Συγκέντρωση
Βάλαμε την Bee Bot να ακολουθήσει τη διαδρομή του νερού από τα ίδια στάδια!
Αναφερθήκαμε στις καταστάσεις της ύλης ΥΓΡΟ -ΣΤΕΡΑΙΟ- ΑΕΡΙΟ
Παίξαμε παιχνίδια
Δημιουργήσαμε ταινία και συμπληρώσαμε με animation με την τεχνική stop motion animation . Συνεργαστήκαμε για την ταινία με το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, και το 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου . Τίτλος της ταινία
“Υδάτινη κλωστή δεμένη σ΄ένα… κλίμα τυλιγμένη» και πραγματεύεται τη λειψυδρία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Οι μαθητές κάνουν γνωστή την ιστορία της λίμνης που έπεσε η στάθμη του νερού της λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα προσπαθούν να βρουν λύση στο σημαντικό πρόβλημα.
Μετά από την ενασχόλησή με τα θέμα του νερού έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
“Το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για την ύπαρξη ζωής των ανθρώπων , των ζώων , των φυτών , του πλανήτη !
Πρέπει λοιπόν να αναλάβουμε δράση !
Δημιουργούν τον ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ: Φ.Α.Φ.Ε ” Φυτεύω-Ανακυκλώνω -Φροντίζω -Εξοικονομώ”
Μια μέρα βροχής τα παιδιά παρατηρούν τη βροχή που πέφτει στην αυλή , στο δρόμο και χάνεται. Στη διάρκεια του διαλείμματος παίζουν με τα νερά της και παρατηρούν την πίεση του νερού που τρέχει από το λούκι. Μαζεύουν νερό με τα παιχνίδια τους και μετά από συζήτηση στην ολομέλεια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό αυτό για πότισμα του κήπου. Αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια μικρογραφία της ιδέας τους.
Φτιάχνουν μια μακέτα το σχολείο με τη σκεπή και το λούκι .Με καλαμάκι για σωλήνα που το συνδέουν με ένα μεγάλο βαρέλι . Από εκεί παίρνοντας την ιδέα από ένα βαρελάκι με βρυσάκι που έχουν στην κουζίνα τους καταλήγουν ότι πρέπει να τοποθετηθεί βρύση στο βαρέλι στο κάτω μέρος για να μπορεί όποτε ανοίγει η βρύση να δίνει νερό και ένα λάστιχο που να το φέρνει μέσα στον κήπο.
Ωραία θα ήταν η ιδέα μας να γίνει υλοποιήσιμη. Ετοιμάζουμε ένα γράμμα προς το δήμο.
Το σχολείο μας έχει σκεπή . Έχει λούκια που χρειάζονται καθάρισμα και θα χρειαστεί ένα μεγάλο βαρέλι που θα συγκεντρώνει το νερό . Έναν συλλέκτη βροχής και μια βρύση που θα συνδεθεί με το λάστιχο που θα φτάνει στο σχολικό μας κήπο.