εικόνα Viber 2023 12 22 10 07 57 081

Χριστούγεννα 2023

Το σχολείο έβαλε τα καλά του , τα χριστουγεννιάτικά του ! Στολίστηκε!

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 19 034

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 18 954

εικόνα Viber 2023 11 24 20 47 36 829

Με Χριστουγεννιάτικη μουσική μας υποδέχονται οι κυρίες! Υπάρχει όμως ένα πλάσμα στο πατάρι που για κάποιο λόγο δεν συμπαθεί τα Χριστούγεννα. 

Ενώ όλες τις υπόλοιπες μέρες είναι ήσυχο και αθόρυβο,,, με το που μπήκαμε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση άρχισαν οι σκανταλιές . 

Την Παρασκευή στις 24 Νοεμβρίου τα πάντα ήταν στολισμένα! 

Τη Δευτέρα οι παντόφλες μας μπερδεμένς! Ανακατεύτηκαν τα ζευγαράκια και άντε να τα βρεις. Με μια παντόφλα γυρίζαμε όλοι μέσα στο σχολείο μέχρι να βρούμε το ζευγάρι της !

Την Τρίτη ολόκληρη η βιβλιοθήκη μας ήταν άδεια ! Χωρίς κανένα βιβλίο! Ε! Μα και κλέφτης ; Αλλά όχι λίγα λίγα τα βρίσκαμε χωμένα ανάμεσα στα παιχνίδια  μας !Πάλι μας ανακάτεψε αυτό το πλάσμα ! Κάποιο παιδάκι είπε ότι είδε το πράσινο χέρι του! Και αρχίσαμε να θυμώνουμε μαζί του και με τις ανακατωσούρες του ! Σκεφτήκαμε ένα σωρό τρόπους να το πιάσουμε να το δέσουμε και να του δώσουμε ένα γερό μάθημα!

Την Τετάρτη πάμε να σκουπίσουμε τα χέρια μας στις πετσέτες και τι να δούμε! Οι πετσέτες εξαφανισμένες και στη θέση τους …Πασχαλινά αυγά και καρότα!  Όταν βρήκαμε τις πετσέτες μας μέσα στα ντουλάπια του κουκλόσπιτου σκεφτήκαμε πώς αυτό το πλάσμα μας θέλει να μας κάνει πλάκες! Βρε το άτιμο!

Την Πέμπτη πάλι ανακάτεψε τα παιχνίδια του κουκλόσπιτου με του οικοδομικού υλικού! Κουλουβάχατα τα έκανε ! Είμαστε πολύ θυμωμένοι μαζί του! Σκεφτόμαστε να του κάνουμε τρομερά πράγματα ! Παρόλου που  η κυρίες μας λένε ότι μας ακούει και μάλλον θέλει να μας κάνει να γελάσουμε! Αποφασίσαμε να του δώσουμε ένα όνομα για να μη λέμε το πλάσμα! Είπαμε κάποιες ιδέες και μετά ψηφίσαμε ! Το όνομα  Αορατούλης πήρε τους περισσότερους ψήφους!

Την Παρασκευή κάποιοι από εμάς κοντέψαμε να βάλουμε τα κλάματα με την πλάκα του Αορατούλη !  Μας εξαφάνισε το δεκατιανό μας από τις τσάντες μας ! Και μάλιστα την ώρα που η κοιλιές μας είχαν αρχίσει να γουργουρίζουν ! Αυτό δεν ήταν καθόλου σωστό! Ευτυχώς τα βρήκαμε γρήγορα ! Η κυρίες είπαν πως πάλι μας έκανε πλάκα γιατί αν ήθελε να μας κάνει κακό θα τα έτρωγε!

Ευτυχώς τρεις μέρες θα κάτσουμε σπίτια μας και θα ησυχάσουμε από τις αταξίες του Αορατούλη !

Όμως δεν ησυχάσαμε ! Συνέχισε να μας ανακατεύει τα παιχνίδια τις γωνιές μας. Να εξαφανίζει πράγματα . 

Τότε πέρασε από τη σκέψη μας η ιδέα μήπως ο Αορατούλης τα κάνει όλα αυτά γιατί νιώθει μόνος , ή μήπως θέλει να τον προσέξουμε ; Η λέτε να θέλει να έρθει στο νηπιαγωγείο μαζί μας ;

Οι μαθητές μας άρχισαν να δοκιμάζουν τα παπούτσια που δεν είναι δικά τους  και να καταλαβαίνουν πώς μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα άλλων. Οι σκέψεις τους διατυπώθηκαν και καταγράφηκαν σε βίντεο που προβλήθηκε το βράδυ της γιορτής, μαζί με μια μουσικοχορευτική παράσταση που έδωσαν στους καλεσμένους γονείς.

Παρά τις ανακατωσούρες  και γράμμα στον Άγιο Βασίλη γράψαμε και ταχυδρομήσαμε , 

εικόνα Viber 2023 12 22 10 07 57 081

εικόνα Viber 2023 12 22 10 08 03 773

αλλά και σε χριστουγεννιάτικες κατασκευές επιδοθήκαμε !

εικόνα Viber 2023 12 22 10 04 00 966

εικόνα Viber 2023 12 22 10 03 14 921

εικόνα Viber 2023 12 21 11 20 05 941

εικόνα Viber 2023 12 21 10 12 09 209

εικόνα Viber 2023 12 08 08 12 43 054

Μια μέρα λοιπόν πριν κλείσουν τα σχολεία μας περίμενε στην παρεούλα ένα γράμμα! Ήταν από τον Αορατούλη! Δε θα το πιστέψετε !Μας έγραψε  ότι πέρασε μαζί μας πολύ ωραία. Μας  παρακολουθούσε  όταν ψάχναμε τις παντόφλες ή τα φαγητά μας και έπιανε την κοιλιά του από τα γέλια!!!Έλεγε   ότι η φιλία τους είναι πολύ σημαντική για αυτόν επειδή ήταν μόνος και δεν είχε παρέα. Τους υποσχέθηκε ότι θα ξανά έρθει και στο τέλος είπε ότι έκανε μια τελευταία σκανταλιά. Έκρυψε τις απαντήσεις που έστειλε ο Άγιος Βασίλης και αν ήθελαν να βρουν τα γράμματα θα έπρεπε να ψάξουν μέσα στο σχολείο. 

Άντε πάλι σε μπελάδες να ψάχνουμε και να ξεψαχνίζουμε κάθε χωνιά του σχολείου!

Ευτυχώς τα βρήκαμε !

εικόνα Viber 2024 01 16 15 22 50 625

Όσο για τη γιορτή μας ; Έγινε βράδυ σε μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα !  Όλοι το χαρήκαμε μικροί και μεγάλοι! Εμείς τα παιδιά ντυμένα με τους ρόλους μας . Άγγελοι , Βοσκοί, Προβατάκια, Αστεράκια  ! 3 Μάγοι , Ο Ιωσήφ και η Παναγία φυσικά και ο Χριστούλης ! Οι γονείς μας καθίσανε στις θέσεις τους και εμείς προσπαθήσαμε με το χορό μας να τους δώσουμε να καταλάβουν το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων!

IMG 4320

IMG 4340

IMG 4352

IMG 4375 IMG 4405 IMG 4417

IMG 4436 IMG 4473

Ναι! Ήρθε και ο Άγιος Βασίλης! Του τραγουδήσαμε και μας χάρισε από ένα δωράκι , από αυτά που πάντα έχει ο σάκος του!

Και έτσι τελειώσαμε με το 2023 και ευχηθήκαμε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2024!

εικόνα Viber 2023 12 14 11 00 30 647

Έθιμο της Ειρεσιώνης

Σήμερα στις  13 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί το νηπιαγωγείο μας συναντήθηκε με άλλα σχολεία Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Δήμου μας στην κεντρική πλατεία της Ονειρούπολης  όπου και έγινε αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου της Ειρεσιώνης.

ερυη245υ

Χωρίς τίτλοφβγςε5υ2

     Ειρεσιώνη:  προέρχεται από τη λέξη είρος ( έριον = μαλλί ). Σύμφωνα με πολλές αναφορές σε  αρχαία κείμενα ήταν ένα κλαδί αγριελιάς ή και ελιάς που ήταν στολισμένο με λευκές και κόκκινες κορδέλες από μαλλί προβάτου. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο φανταχτερό όσο και το σημερινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι κόκκινες  κορδέλες  λέγεται ότι συμβόλιζαν  το αίμα των ανθρώπων και οι λευκές το αίμα των θεών. Σε αυτό κρεμούσαν τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς όπως  σύκα, καρύδια,  αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά εκτός από μήλα και αχλάδια.  Επίσης κρεμούσαν  και μικρά μπουκαλάκια από λάδι και μέλι.

      Ήταν ένας τρόπος να ευχαριστήσουν το Θεό Απόλλωνα κυρίως αλλά και τον Ήλιο και τις Ώρες  για τη γονιμότητα του έτους που τελείωνε αλλά και να τον παρακαλέσουν ώστε και η επόμενη χρονιά να είναι εξίσου ή και ακόμη περισσότερο παραγωγική.

       Την 7η ημέρα λοιπόν του μήνα Πυανεψίωνα ( ήταν ο μήνας που σηματοδοτούσε το νέο θρησκευτικό έτος και τη σπορά) παιδιά των οποίων ζούσαν και οι δύο γονείς περιέφεραν την  ειρεσιώνη στους δρόμους της Αθήνας και τραγουδούσαν τα κάλαντα (τις καλένδες) από σπίτι σε σπίτι λέγοντας ευχές και παροτρύνοντας το νοικοκύρη του σπιτιού  με παινέματα να  τα φιλέψει με τρόπο γενναιόδωρο. Όπως γίνεται και με τα σημερινά κάλαντα. Έχουν καταγραφεί από τον Όμηρο,  πριν από 3.000 περίπου χρόνια,  τα κάλαντα εκείνα που είναι περίπου στο σημερινό ύφος

      Όταν επέστρεφαν στο σπίτι τους,  σύμφωνα με αναφορές που έχουμε από τον Αριστοφάνη, τοποθετούσαν την ειρεσιώνη έξω από την πόρτα και την άφηναν εκεί μέχρι τον επόμενο χρόνο ωσότου φέρουν την καινούργια ειρεσιώνη οπότε και έκαιγαν την παλιά. 

    Επειδή το έθιμο άρεσε σε πολλούς είχε αρχίσει να απλώνεται και σε άλλες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας μέχρι που στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης το δανείστηκαν οι Ρωμαίοι. Μάλιστα οι Ρωμαίοι το επέκτειναν  βάζοντας το βράδυ στα κλαδιά της ελιάς αναμμένα φαναράκια. Εξ ου  και τα φωτάκια σήμερα. 

      Στα βυζαντινά χρόνια προκειμένου οι αυτοκράτορες να υποστηρίξουν την διάδοση του χριστιανισμού το έθιμο της ειρεσιώνης θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και απαγορεύτηκε η τέλεση του. Όμως οι περιηγητές και οι Έλληνες που ταξίδευαν στις χώρες τη Βόρειας Ευρώπης μετέδωσαν το έθιμο στους λαούς εκεί οι οποίοι αφού δεν είχαν να στολίσουν ελαιόδεντρα στόλιζαν κλαδιά από δέντρα πού φυτρώνουν στις περιοχές τους όπως είναι τα έλατα.

     Στα χρόνια του Όθωνα το Χριστουγεννιάτικο έλατο επιστρέφει σαν αντιδάνειο στη χώρα μας από τον Όθωνα ο οποίος το 1833 στο Ναύπλιο στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

      Η καταγωγή του όμως είναι ουσιαστικά ελληνική!!!

Οι μαθητές μας αφού έμαθαν να τραγουδούν τα αρχαία κάλαντα , έφτιαξαν στολίδια με χαρτόνι και καρπούς όπως φακές , φασόλια , καρύδια σιτάρι , αμύγδαλα , ακολουθώντας τις οδηγίες που μας έστειλε το 2ο Δημοτικό σχολείο που ήταν και ο διοργανωτής της εκδήλωσης!

Χωρίς τίτλοωερη45τ

Το πρωί της Τετάρτης στο δρόμο προς την Ονειρούπολη οι μαθητές στόλιζαν τα δέντρα που συναντούσαν με τέτοια κλαδιά!

IMG 20231213 103948

Στην Κεντρική πλατεία Ονειρούπολης Δράμας παρακολουθήσαμε ένα μικρό Δρώμενο με τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικές με το έθιμο.

  IMG 20231213 110412

Στολίσαμε με τα κλαδιά μας την κεντρική Ειρεσιώνη της Ονειρούπολης και παρακολουθήσαμε τα ταχυδρομικά περιστέρια να ελευθερώνονται συμβολικά για να μεταφέρουν το μήνυμα της Ειρεσιώνης .

εικόνα Viber 2024 02 04 15 09 39 278

Κατά την επιστροφή μας στο σχολείο κάναμε 4 προγραμματισμένες στάσεις σε καταστήματα και στο Δήμο Δράμας. Όπου τραγουδήσαμε τα Κάλαντα και κεραστήκαμε όπως τα αρχαία χρόνια με καρπούς!

εικόνα Viber 2024 02 04 15 09 39 369

IMG 20231213 120102 1

Στο κατάστημα 196°C Coffee Roasters

IMG 20231213 121055

Στο βιβλιοπωλείο Πυξίδας 

IMG 20231213 122759 1

Pet Shop Σαββίδης Σπυρίδων 

IMG 20231213 122216 IMG 20231213 121851

Στο Δήμο Δράμας όπου μας υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Αναστασία Τόλιου.

cropped cropped Νηπιαγωγείο

Καλωσήρθατε

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας το 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

προσκληση

Πιτζάμα Πάρτι

Με απερίγραπτη χαρά μαζευτήκαμε μικροί μεγάλοι το βράδυ της Πέμπτης στο Χριστουγεννιάτικα φωταγωγημένο Νηπιαγωγείο μας φορώντας όλοι πιτζάμες!

 

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 18 954

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 19 345

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 19 034

Κατά την είσοδο στο σχολείο έπρεπε να δώσουμε το εισιτήριό μας!

Παρακολουθήσαμε όλοι την Χριστουγεννιάτικη ταινία :”Ο Γκριντς”

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 17 847

Στο διάλειμμα σερβίραμε   Ζεστή Σοκολάτα! Προσφορά του καταστήματος “196°C Coffee Roasters” το οποίο και ευχαριστούμε! Συνοδεύτηκε με χριστουγεννιάτικο μπισκότο και φυσικά προβολή ταινίας χωρίς Ποπ Κορν δε γίνεται!

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 18 171εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 18 521 1

Ήταν μια βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη ! 

εικόνα Viber 2023 12 09 22 49 17 976

 

εικόνα Viber 2023 12 03 15 38 45 348

Καραβάκια Ευχών 2023

Τα φετινά μας καραβάκια των ευχών για τη Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας που είναι πολιούχος της πόλης μας είναι φτιαγμένα από υλικά της φύσης!

Σύμφωνα με την παράδοση που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ για να ανάψουν το κεράκι τους στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που είναι βυθισμένη στη Λίμνη το τοποθετούσαν πάνω σε μια φλούδα ξύλου.

Με το πέρασμα των χρόνων το ξύλο έγινε καραβάκι που στολίζουν τα παιδιά

και πηγαίνουν κάθε χρόνο στην παραμονή της γιορτής της να το αφήσουν μέσα στη Λίμνη. Εντυπωσιακό είναι το θέαμα των καραβιών τη νύχτα! Όμως η αλήθεια είναι ότι το πλήθος των καραβιών που είναι φτιαγμένα από υλικά όπως (φελιζόλ, πλαστικό, κουτιά, αλουμινόχαρτο ) μολύνουν το νερό και διαταράσσουν τη ζωή όσων αποτελούν το οικοσύστημά της .

Κάθε χρόνο στο νηπιαγωγείο μας τιμούμε το έθιμο φτιάχνοντας καραβάκια!  Από το καλοκαίρι του 2023 το σχολείο μας ανήκει στα Οικολογικά Σχολεία ! Έτσι σκεφτήκαμε να κατασκευάσουμε ένα καράβι που να μην επηρεάζει καθόλου το οικοσύστημα της Λίμνης .

Τα παιδιά έμαθαν να δένουν κομμάτια από κλαδιά σε δύο σημεία έτσι ώστε να σχηματίσουν μια σχεδία ! Για να δέσει και να σταθεροποιηθεί η κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν γλωσσοπίεστρα φελός, καλαμάκια και κλωστή! Αυτή η εργασία έγινε από τις νηπιαγωγούς. Το πανάκι είναι ένα φύλλο Μανόλιας!

 Τώρα δεν μένει παρά να περιμένουμε τα καραβάκια μας να επιπλεύσουν και να δώσουν την ευχή μας στην Αγία Βαρβάρα το Σάββατο στις 3 Δεκεμβρίου !
Εδώ θα δείτε τα καραβάκια μας στη Λίμνη!