1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Υπεύθυνα παιδιά-Υπερασπιστές των ζώων
1ο Εργαστήριο: Εισαγωγή στο θέμα
Το εργαστήριο δεξιοτήτων ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου ,την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Τα παιδιά εισάγονται στο θέμα μέσα από ένα τραγούδι «Η γιαγιά μας η καλή». Το τραγούδι προσφέρεται για χορό και παιχνίδια δραματοποίησης.
Με αφορμή το τραγούδι συζητάμε για τα αγαπημένα τους ζώα π.χ. εάν η δική τους γιαγιά έχει ζώα/ εάν έχουν τα ίδια και φροντίζουν κάποιο ζώο στο σπίτι τους/ για ποιο λόγο έχουν αυτά τα ζώα κ.α.
Τέλος, σε ομάδες εκφράζουν και αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους για το θέμα μέσω της ζωγραφικής και τα έργα τους παρουσιάζονται στην ομάδα.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Άνθρωποι και ζώα μία σχέση αλληλεξάρτησης
Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη (ανίχνευση προτέρων γνώσεων) που αφορούσε στο ερώτημα:
Ζώα που μας προσφέρουν τροφή / Τι προσφέρει ο άνθρωπος στα ζώα και καταγράφονται όλες οι απαντήσεις των παιδιών.
Οι μαθητές αναζητούν και παρατηρούν εικόνες με τα ζώα και τα παράγωγά τους στο διαδίκτυο
Δημιουργούν κολλάζ με τα ζώα και τα παράγωγά τους
3ο Εργαστήριο: Η σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και ζώων μέσα από πίνακες ζωγραφικής
Τα παιδιά παρατηρούν τους πίνακες ζωγραφικής των:
Marc Chagall Εγώ και το χωριό
Leo Malempre «Αρμέγοντας την κατσίκα»
Frederick Morgan « Ταΐζοντας κουνελάκια»
Περιέγραψαν τους πίνακες και εντόπισαν σημεία που αναδεικνύουν την στενή σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα.
Αναπαρέστησαν τον πίνακα του F.Morgan με ακινησία, τεχνική της παγωμένης εικόνας.
Aν ο πίνακας μάς έλεγε μια μικρή ιστορία ποιά θα μπορούσε να ήταν; Έτσι, τα παιδιά έκαναν υποθέσεις τι μπορεί να είχε συμβεί πριν την σκηνή που απεικονίζεται και τι μετά (π.χ. πώς βρέθηκαν τα κουνελάκια εκεί και το κορίτσι κ.α.) και έτσι δημιούργησαν μία ιστορία. Υπήρχε διαφωνία ως προς το όνομα που θα είχε η ηρωίδα της ιστορίας, έτσι κατέγραψαν τις προτιμήσεις τους σε πίνακα διπλής εισόδου και σύμφωνα με την καταμέτρηση των προτιμήσεων αποφασίστηκε το όνομα της ηρωίδας.
Τα παιδιά γίνονται και τα ίδια ζωγράφοι. Δημιουργώντας το δικό τους πίνακα ζωγραφικής στέλνουν το μήνυμα της σχέσης αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Τέλος, παρουσιάζουν τα έργα τους στην ομάδα.
4ο Εργαστήριο: Σέβομαι τα δικαιώματα των ζώων-Δεν τα εκμεταλλεύομαι
Τα παιδιά παρακολουθούν μία παρουσίαση με ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον και ζώα σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής. Μέσα από ενδεικτικές ερωτήσεις , καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάποια ζώα που απεικονίζονται στις εικόνες τα εκτρέφει ο άνθρωπος στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ κάποια άλλα τα εκτρέφει σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ζώων. Συγκρίνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Αν τα ζώα είχαν φωνή τι θα έλεγαν;
Τα παιδιά γνωρίζουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων
και απεικονίζουν με μια ζωγραφιά κάποιο δικαίωμα, με τις οποίες δημιουργείται ένα ψηφιακό βιβλίο με την εφαρμογή StoryJumper. Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να δείτε το βιβλίο: https://www.storyjumper.com/book/read/165648641/65665c403470a
5ο Εργαστήριο: Αναλαμβάνουμε δράση
Με αφορμή τα Δικαιώματα των ζώων, διαβάζουμε, σχολιάζουμε και δραματοποιούμε το γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκρίμ « Οι μουσικοί της Βρέμης», το οποίο αναφέρεται στην κακομεταχείριση και την εκμετάλλευση των ζώων από των άνθρωπο.
Τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση για να υπερασπισθούν τα δικαιώματα των ζώων. Δημιουργείται ένα padlet στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου, όπου σε αυτόν τον διαδικτυακό πίνακα ανακοινώσεων τα παιδιά από το σπίτι με την βοήθεια των γονέων τους βάζουν το δικό τους ηχητικό μήνυμα για την εκμετάλλευση των ζώων και τα δικαιώματα τους.
https://padlet.com/katiakarraa/padlet-f9j0hego92foxwdv
Με αφορμή το συγκεκριμένο εργαστήριο, τα παιδιά γνώρισαν διάφορα σχετικά τραγούδια, ιστορίες και παιχνίδια. Ενδεικτικά παρουσιάζονται κάποια:
Λάχανα και Χάχανα – Η Μπαμπαλού https://www.youtube.com/watch?v=iwlcs9C6Aso
Η Φιλεναδίτσα https://www.youtube.com/watch?v=WBDszgFy-zQ