«

»

Σεπ 01

Εκτύπωσέ το Άρθρο

«Άθληση για όλους»,  επιτακτική η επαναφορά και αναβάθμιση του προγράμματος

                        Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) κοινοποίησε στους Δήμους της χώρας την απόφασή της να μη συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» για την περίοδο 2021 – 2022,  λόγω επανασχεδιασμού των προγραμμάτων. Μολονότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα  η συγκεκριμένη  απόφαση  υπονομεύσει  το κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού όλων των ηλικιών του πληθυσμού, οικογενειών, κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων, σε μια δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα λόγω  της πανδημίας. Μια απόφαση  που σηματοδοτεί όχι μόνο τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, αλλά και ένα επιπλέον χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών  Φυσικής Αγωγής  που εργάζονται στα προγράμματα αυτά.

                                Το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» υποστηρίζεται επιστημονικά από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής και είναι διαφοροποιημένα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές απαιτήσεις, τις ικανότητες και τις ηλικίες των συμμετεχόντων. Απευθύνονται  στον γενικό πληθυσμό,  στα  άτομα τρίτης ηλικίας, στους  εργαζομένους, στα  άτομα με χρόνιες παθήσεις-αποκατάσταση, στα  παιδιά, στα  άτομα με ειδικές ανάγκες, στις ειδικές κατηγορίες ατόμων (όπως τα  εξαρτημένα άτομα). Ιδιαίτερα, ένα  τέτοιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να κινητοποίηση ομάδες του πληθυσμού που φαίνεται να έχουν πραγματικά πρόβλημα, όπως η συμμετοχή των ενηλίκων ανδρών. γυναικών και  ΑΜΕΑ.

                           Ο μαζικός αθλητισμός («Άθληση για Όλους») σημαίνει άσκηση και διασκέδαση και συντελεί στην βελτίωση της υγείας των ατόμων, στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην κοινωνικοποίησή τους. Η  άσκηση με τη συστηματική καθοδήγηση   αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση  δεδομένου ότι  συμβάλλει στην πρόληψη εκφυλιστικών τάσεων,  στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και δημιουργεί μια καλύτερη και πιο φιλική σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Επιπλέον, μέσω τέτοιων αθλητικών προγραμμάτων γίνεται μια επένδυση στην προληπτική υγεία.  Το  όποιο κόστος, μικρό ή μεγάλος,  αποτελεί επένδυση στο μέλλον μέσω των μειωμένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

                 Κλείνοντας,  είναι επιβεβλημένο  ένα  εθνικό σχέδιο με την συνδρομή των υπουργείων Αθλητισμού, Υγείας, Παιδείας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης  για την  προαγωγή της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στη χώρα. Η πανδημία της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και του σακχαρώδη διαβήτη  έρχεται  να προστεθεί στη μάστιγα των καρδιοπαθειών  και των άλλων νοσημάτων  που πλήττουν την υγεία του πληθυσμού.    Το  μήνυμα είναι ένα: Άσκηση, Αναψυχή και χώροι Άθλησης, εδώ και τώρα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2021/09/01/athlisi-gia-oloys-epitaktiki-i-epanafora-kai-anavathmisi-toy-programmatos/

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων