Το καλοκαίρι ήρθε και τα θαλασσινά μπάνια άρχισαν. Όμως η θάλασσα, παρά τις χαρές της, κρύβει και κινδύνους Γι’ αυτό πρέπει όλοι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τον πνιγμό: Αν είμαστε άπειροι κολυμβητές ή υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας και βρεθούμε στα βαθιά μπορεί απ’ την κούραση να μην έχουμε κουράγιο να γυρίσουμε πίσω. Ο φόβος και ο πανικός που μας καταλαμβάνει μπορεί να μας παραλύσει ώστε να μην μπορέσουμε καν να φωνάξουμε για βοήθεια. Όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι, έχουμε κάτσει πολύ ώρα στον ήλιο ή έχουμε μόλις φάει και μετά κολυμπήσουμε και πάλι κινδυνεύουμε να πνιγούμε.Προσοχή λοιπόν.
Αν εντοπίσουμε κάποιον που πνίγεται πρέπει να φωνάξουμε κάποιον έμπειρο κολυμβητή ή ακόμα καλύτερα έναν ναυαγοσώστη. Κι’ αυτό γιατί ακόμα κι αν κάποιος ξέρει πως πρέπει να γίνει η διάσωση μπορεί να χάσει την ψυχραιμία του, ενώ ο ναυαγοσώστης ξέρει πώς πρέπει να αντιδράσει σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Ο ήλιος μπορεί να αποδειχτεί μεγάλος εχθρός τώρα το καλοκαίρι. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μάλιστα τις ώρες του μεσημεριού, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα, ηλίαση ή να μας προκληθεί εξάντληση από την υψηλή θερμοκρασία.Το καπέλο και τα αντηλιακά προϊόντα μπορούν να μας προστατεύσουν με την προϋπόθεση όμως ότι δεν πάμε γυρεύοντας .
Μία γενική αρχή είναι ότι αποφεύγουμε το μπάνιο από τις 1 μμ μέχρι 4 μμ ειδικά όταν έχει καύσωνα. Προτιμάμε τις πρωινές και απογευματινές ώρες που ο ήλιος δεν ‘καίει’ τόσο πολύ και έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι δεν είναι όλα τα δέρματα προορισμένα να πάρουν αυτό το ‘βαθύ σοκολατί’ χρώμα που υπόσχονται οι διαφημίσεις αντηλιακών. Ας μη ‘ψηνόμαστε’ λοιπόν με τις ώρες κάτω από τον ήλιο , ιδρώνοντας και υποφέροντας μόνο και μόνο για να μοιάσουμε στους ‘θεούς’ και στις ‘θεές’ των διαφημίσεων. Χρήσιμο είναι επίσης να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της εξάντλησης από υψηλή θερμοκρασία και τι πρέπει να κάνουμε αν μας τύχει. Έτσι λοιπόν αν η θερμοκρασία του σώματος μας είναι 37oC -39oC, το δέρμα χλωμό, ιδρώνουμε πολύ , αισθανθούμε ίλιγγο ή λιποθυμία, κούραση, ναυτία ή τάση για εμετό και πονοκέφαλο μάλλον δεν την γλιτώσαμε αυτή την εξάντληση από υψηλή θερμοκρασία, και επειδή που κουράγιο πλέον για το ‘βαθύ σοκολατί’ που λέγαμε ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε.
Μεταφερόμαστε σε δροσερό μέρος (δωμάτιο ή αυτοκίνητο με κλιματισμό , έστω και σκιά) και ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα πόδια ελαφρώς ανασηκωμένα. Χαλαρώνουμε τα ρούχα και δροσιζόμαστε με βρεγμένα πανιά ή ανεμιστήρα. Σιγοπίνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα 1 κιλό κρύο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μία κουταλιά του γλυκού αλάτι, εκτός και αν αισθανόμαστε τάση για εμετό. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε μία ώρα, πρέπει να καλέσουμε γιατρό οπότε χάνουμε και την απογευματινή βόλτα .
Θερμοκρασία σώματος πάνω από 39oC, δέρμα κόκκινο, έλλειψη ιδρώτα, λιποθυμία, σπασμοί είναι συμπτώματα της θερμοπληξίας, που είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση και απαιτεί αμέσως ιατρική βοήθεια.
Ας μην αγχωνόμαστε. Τίποτα δεν θα συμβεί αν απλά γνωρίζουμε ότι, όπως η θάλασσα, έτσι και ο ήλιος θέτει κι αυτός κάποιους κανόνες. Αρκεί να τους σεβαστούμε, αρκεί να τους τηρήσουμε.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.