Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας  ανακοινώσουμε ότι το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιείται σε σχολεία που βρίσκονται σε κοινωνικο-οικονομικά ευπαθείς περιοχές από το Ινστιτούτο Prolepsis, με την ευγενική υποστήριξη δωρητών. Ειδικά στο σχολείο μας το Πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική δωρεά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (σχετική απόφαση με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 100211/ΓΔ4/10-08-2022).

 Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ  έχει διττό στόχο:

α) να παρέχει σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα, και

β) να προωθεί την υγιεινή διατροφή τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους, με εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις.

 Διαδικασίες παραλαβής, φύλαξης και συντήρησης των ατομικών γευμάτων

  • Παραλαβή ατομικών γευμάτων: Τα είδη του γεύματος θα παρέχονται από εγκεκριμένους προμηθευτές για το σύνολο των μαθητών του σχολείου. Το κάθε γεύμα θα περιλαμβάνει τρόφιμα, ατομικά συσκευασμένα και έτοιμα για κατανάλωση από τον κάθε μαθητή. Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιούνται 2 παραλαβές την εβδομάδα. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται τα γεύματα των επόμενων ημερών. Κατά την παραλαβή των γευμάτων και τη διαχείρισή τους θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του νέου κορονοϊού.
  • Φύλαξη ατομικών γευμάτων:  Τα ατομικά γεύματα θα περιλαμβάνουν προϊόντα τροφίμων, τα οποία είναι ευπαθή ή περιέχουν επιμέρους συστατικά που είναι ιδιαιτέρως ευπαθή στις αλλοιώσεις εξαιτίας περιβαλλοντικών συνθηκών. Για το λόγο αυτό, μετά την παραλαβή τους όλα τα ατομικά γεύματα θα τοποθετούνται στο ψυγείο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και σωστή φύλαξη και συντήρησή τους έως την κατανάλωσή τους από τους μαθητές (υπογραμμίζεται πως τα γεύματα δεν περιέχουν συντηρητικά). Τα ψυγεία θα είναι τοποθετημένα σε χώρο που να διασφαλίζει τη συνεχή επίβλεψη των γευμάτων και τη μη έκθεσή τους σε περιβαλλοντικές συνθήκες (ηλιακές ακτίνες, υψηλές θερμοκρασίες κλπ. Η θερμοκρασία στα ψυγεία θα είναι εντός του εύρους 0-5oC (κοινές θερμοκρασίες ψύξης, πλησίον των 4oC). Η θερμοκρασία των ψυγείων θα ελέγχεται καθημερινά με κατάλληλο θερμόμετρο και θα τηρείται αρχείο παρακολούθησης θερμοκρασιών σε όλα τα ψυγεία σε καθημερινή βάση.
  • Διαιτολόγιο: Ενημέρωση σχετικά με το διαιτολόγιο θα λαμβάνετε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος σε εβδομαδιαία βάση ώστε να ενημερώνεστε .

 Κάθε μαθητής δικαιούται να λαμβάνει καθημερινά ένα υγιεινό ατομικό γεύμα το οποίο θα περιλαμβάνει:

1) αρτοσκεύασμα ολικής άλεσης (διαφορετικό για κάθε ημέρα της εβδομάδας), όπως: ατομική πίτσα, σάντουιτς με αυγό, κοτόπουλο ή τυρί και λαχανικά, πίτα λαχανικών (π.χ. σπανακοτυρόπιτα, πρασόπιτα) ή άλλο αρτοσκεύασμα (π.χ. μουστοκούλουρο, σταφιδόψωμο, κέικ καρότο)

2) γάλα λευκό ή γιαούρτι λευκό, 2-3 φορές την εβδομάδα, και

3) φρέσκο φρούτο εποχής, καθημερινά.

Κατά την έναρξη του Προγράμματος διανέμεται ερωτηματολόγιο στους γονείς των μαθητών. Ανάλογη ενέργεια θα πραγματοποιηθεί και κατά τη λήξη του Προγράμματος με σκοπό την αξιολόγησή του.