ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: “Η επικοινωνία στην οικογένεια και ο υποστηρικτικός ρόλος του σχολείου”

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012: Η εκπομπή “Κοινωνικά & Παιδαγωγικά Θέματα”, που επιμελείται η κα. Μικελοπούλου Μάχη, προσκάλεσε τον κ. Νικόλαο Χολέβα, Σχολικό Σύμβουλο 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ηλείας με θέμα: Η επικοινωνία στην οικογένεια και ο υποστηρικτικός ρόλος του σχολείου (Μέρος Α’)

Σήμερα που η κυρίαρχη κουλτούρα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας έχει επικρατήσει παντού, η κρίση της οικογένειας και η αύξηση του αριθμού των διαζυγίων σε όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι μια νέα πραγματικότητα.
Νέα σχήματα οικογένειας προκύπτουν, που παλιότερα ήταν άγνωστα, όπως η μονογονεϊκή οικογένεια, η οικογένεια μωσαϊκό κ.ά., κι αν πριν από λίγα χρόνια κάτι τέτοιο αποτελούσε φαινόμενο «προβληματικό», σήμερα όλο και περισσότερο τείνει να καταρριφθεί η αντίληψη
αυτή.
Κάθε εποχή είχε και το δικό της πρότυπο οικογένειας. Έτσι από το πρότυπο της μεγάλης εκτεταμένης οικογένειας με τον πατέρα να διαθέτει απόλυτη εξουσία πάνω στη γυναίκα και στα παιδιά, περάσαμε στην οικογένεια που περιορίστηκε στον πατέρα, στη μητέρα και στα παιδιά η
οποία ήταν συγκροτημένη με βάση ηθικές αξίες (τεκνοποίηση – απογόνους) και καθορισμένους ρόλους.
Στις μέρες μας η μορφή της οικογένειας έχει αλλάξει σε σχέση με αυτή των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Βασικός σκοπός είναι η ψυχολογική επιβίωση, η επικοινωνία και η δημιουργία σχέσης.
Κατά πόσο όμως ο σημερινός νέος που φέρνει μέσα του γνωστικά σχήματα από τρεις γενιές έχει ξεκαθαρίσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργεί οικογένεια;
Η έλλειψη σαφούς προσανατολισμού και ξεκάθαρων στόχων δημιουργεί σύγχυση, απογοήτευση, αμφιβολία, ενδοπροσωπικές και διαπροσωπικές συγκρούσεις.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν στο ζευγάρι υπάρχουν παιδιά και η ύπαρξη μιας προβληματικής κατάστασης δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις στην εξέλιξή τους σε όλους τους τομείς.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

1

Α) Ζω Καλύτερα - Ευ Ζην, Β) Φροντίζω το Περιβάλλον, Γ) Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, Δ) Δημιουργώ και Καινοτομώ - Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

2

Ιστότοπος Χολέβα Νικολάου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
European Radio Logo

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ

Flag Counter

Σαν σήμερα

28/6/1919: Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίζεται ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη, η Γερμανία.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων