ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ηλείας Χολέβας Νίκος και Αλεξόπουλος Δημήτρης, στην εκπομπή Περί Παιδείας, αναφέρθηκαν σε θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως για τις επιβλαβές συμπεριφορές, την αποξένωση, τον εκφοβισμό, το ακατάλληλο περιεχόμενο, την υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων και για την τελική εκδήλωση των σχολείων στο Διοικητήριο του Πύργου.

Αποσπάσματα ομιλιών από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς: Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μπορούμε να αναφέρουμε είναι: «…….σήμερα   με αφορμή την ημέρα ασφαλούς  διαδικτύου διοργανώσαμε στο σχολείο μας μία εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν όλες οι τάξεις του δημοτικού. Αφού ενημερώσαμε τους μαθητές για το σκοπό της σημερινής μέρας και αρκετοί από αυτούς  είπαν τις δικές τους σκέψεις και εμπειρίες πάνω στο  θέμα της ασφαλούς πλοήγησης  παρακολουθήσαμε όλοι τα απολαυστικά  βίντεο των  sheeplive cartoons από την e Slovensko  όπου  με  έναν πολύ ευχάριστο  τρόπο  ενημερώνουν τους μαθητές των μικρών ηλικιών για  πολλά θέματα για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο. Κάθε  βίντεο  είχε διάρκεια  3  λεπτά και μετά οι μαθητές συζητούσαν  ευχάριστα  για τα “διαδικτυακά παθήματα” αλλά  και  μαθήματα – για όλους – του Γιάννη του βοσκού και των προβάτων του. Στο τέλος  ενημερώσαμε τα παιδιά ότι στη βιβλιοθήκη  κάθε τάξης  υπάρχει  ενημερωτικό  φυλλάδιο  για το διαδίκτυο  το οποίο  κάθε μαθητής μπορεί να δανείζεται για 2 μέρες και να το μελετά….», «….σήμερα η Στ΄ τάξη του Σχολείου μας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με το Σχολικό Δίκτυο, με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είναι η 3η φορά που συμμετέχει το Σχολείο μας σε τέτοια ενημερωτική τηλεδιάσκεψη. Την προηγούμενη φορά, μάλιστα, είχαμε τη δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων και λήψης απαντήσεων σε πραγματικό χρόνο. Τα παιδιά, ενημερώθηκαν από εξειδικευμένους αξιωματικούς, τόσο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη πλοήγησή τους σε αυτό. Οι οδηγίες για ασφαλές σερφάρισμα είναι πλέον γνωστές, άσχετα αν δεν τις ακολουθούν πάντα τα παιδιά, όπως τα ίδια ανέφεραν….», «…..Στη σημερινή αναγκαία τροποποίηση του προγράμματος, λόγω συμμετοχής κάποιων τάξεων του σχολείου μας στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου, ξεκινήσαμε με τους μαθητές της Ε και Στ τάξης, κάπως ανορθόδοξα, δουλεύοντας με στατιστική. Θέμα μας “Ασφάλεια στο διαδίκτυο”. Ενδιαφέροντα σημεία από τη στατιστική μας για προβληματισμό: Ταύτιση του διαδικτύου με το facebook κατά πλειοψηφία Η πλειοψηφία των μαθητών ενώ έχει ακούσει στο σχολείο και στην τηλεόραση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εν τούτοις την εστιάζουν στο facebook. Τρείς οι ‘χρυσοί κανόνες‘ Δε δέχομαι αιτήματα φιλίας από αγνώστους/ Δε μιλάω με αγνώστους/ Δεν ανεβάζω φωτογραφίες μου. Στην ουσία, η πλειοψηφία δεν γνωρίζει τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Κι άλλα ενδιαφέροντα έχουμε… αλλά αυτά σε πρώτη φάση για προβληματισμό. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλα τα παιδιά παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο είτε on line είτε αφού τα κατεβάσουν, αλλά τα θεωρούν ασφαλή κι ότι δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο. Ενδιαφέρουσες δε, είναι και οι επιλογές των παιχνιδιών. Ειδικά τα κορίτσια παίζουν σχεδόν το ίδιο διαδικτυακό παιχνίδι, ενώ τα αγόρια επιλέγουν σε μία σχετικά μικρή γκάμα με αναμενόμενα χαρακτηριστικά (βία, ταχύτητα, επιβολή, υπεροχή, εξουσία)…».

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

1

Α) Ζω Καλύτερα - Ευ Ζην, Β) Φροντίζω το Περιβάλλον, Γ) Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, Δ) Δημιουργώ και Καινοτομώ - Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

2

Ιστότοπος Χολέβα Νικολάου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
European Radio Logo

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ

Flag Counter

Σαν σήμερα

28/6/1919: Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίζεται ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη, η Γερμανία.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων