“Φωτόδεντρο” μια πηγή γνώσης: τα LOMs του Ψηφιακού Σχολείου…

Η λέξη Φωτόδεντρο” μας παραπέμπει καταρχήν στο ομώνυμο έργο του Οδυσσέα Ελύτη “Tο Φωτόδεντρο και η Δέκατη Tέταρτη Oμορφιά” (Ίκαρος 1971). Έχει χρησιμοποιηθεί ως λέξη ποικιλοτρόπως,  αλλά τελευταία σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στο Ψηφιακό Σχολείο: Το Πανελλήνιο Ψηφιακό ΑποθετήριοΜαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει κεντρικό σημείο πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Με την εισροή στο διαδίκτυο αμέτρητου πλήθους ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (κυρίως κατά την web 2.0 εποχή του), ήταν πλέον σημαντική ανάγκη, το υλικό αυτό να κατηγοριοποιηθεί και να χαρακτηρισθεί με μεταδεδομένα (αυτό σημαίνει και LOM:Learning Object Metadata), ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Ένα αρχικό ελληνικό έργο προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν και το: E-LAND: Ένα Ολοκληρωμένο Εικονικό Περιβάλλον Υποστήριξης Μαθησιακών Κοινοτήτων στο Διαδίκτυο, κατά το οποίο συγκεντρώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν το 2004 πάνω από 3.000 μαθησιακά αντικείμενα από το ΙΠΕΤ, το ΙΠΤΗΛ, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τοΚολλέγιο Αθηνών και την Conceptum.

Αξίζει εδώ να δώσουμε ένα παράδειγμα στο “Φωτόδεντρο“… Ας υποθέσουμε ότι έχουμε εντοπίσει μέσα στα Εμπλουτισμένα Βιβλία της Γεωγραφίας Β’ Γυμνασίου, την εφαρμογή “Εγκάρσια τομή στην επιφάνεια της Γης” (με 5 “κλικ”, ξεκινώντας από την επιλογή “Β’ Γυμνασίου” του Ψηφιακού Σχολείου, για να φτάσουμε στη “Διαμόρφωση του αναγλύφου στην Ευρώπη“, κεφ. 7). Η ίδια εφαρμογή, με λέξεις κλειδιά:“υψόμετρο”, εμφανίζεται άμεσα στην αναζήτηση του “Φωτόδεντρου”, χωρίς πλοήγηση στην πληθώρα των σελίδων που υπάρχουν στα Εμπλουτισμένα Βιβλία!

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό υπάρχουν στο “Φωτόδεντρο” 1008 μαθησιακά αντικείμενα (25/2/2013), από διάφορα γνωστικά αντικείμενα, ΤΠΕ, Γεωγραφία, Χημεία, Θρησκευτικά, Αισθητική Αγωγή κλπ., τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται, οπότε προβλέπεται μέχρι τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 5.000. Καλή πλοήγηση…

ΠΗΓΗ:psifiakesergasies.wordpress.com

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Επιστημονικά. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση