Ιδρυμα Ευγενίδου: Νέα σειρά δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες

Επίδειξη πειραμάτων και διαδραστικές εκθέσεις περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μία επιστημονική ματιά στα σενάρια καταστροφής του κόσμου ρίχνει η  Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας που θα λειτουργεί στο Ιδρυμα Ευγενίδου κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 3 Νοεμβρίου ως τις 16 Δεκεμβρίου.

Στην ενότητα αυτή θα περιλμβάνεται το τι πιστεύουν οι επιστήμονες  για την πρόσκρουση μετεωριτών στη Γη, τα ακραία φυσικά φαινόμενα και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στην επίδειξη πειραμάτων οι συμμετέχοντες μεταφέρονται στο μέλλον με όχημα τη φαντασία, προσπαθώντας να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «τι θα αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι σε μία ενδεχόμενη καταστροφή; Πώς επηρεάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, τον πλανήτη Γη; »

Στη συνέχεια, στο διαδραστικό εργαστήρι, γίνεται ενημέρωση για την καταστροφή των δασών , ενώ κατασκευάζεται ανακυκλωμένο χαρτί. Το απόγευμα, μέσα από μία διαδραστική αφήγηση, το βλέμμα στρέφεται στο παρελθόν, σε αρχαίες προφητείες που προέβλεπαν την καταστροφή του κόσμου και γίνεται σύγκριση με τις επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον.

Αναλυτικά σύμφωνα  με σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Ώρα 13:30 – 14:10 Επίδειξη Πειραμάτων

(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Μεταφερόμαστε στο έτος 2262 μ.Χ. μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο. Ένας μετεωρίτης έπεσε στη Γη. Εκτεταμένες πυρκαγιές καίνε μεγάλο μέρος των δασών, ενώ πυκνοί καπνοί τυλίγουν την περιοχή κοντά στον κρατήρα, σε ακτίνα 11.500 χιλιομέτρων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιζήσαντες είναι πάρα πολλά…

Στην επίδειξη πειραμάτων, μεταξύ άλλων, θα ανακαλύψουμε τι θα σήμαινε για τη Γη μία τέτοια πρόσκρουση. Επίσης, θα ασχοληθούμε με τα φυτά και τη σημασία που έχουν για τον πλανήτη μας, καθώς και τον ρόλο του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στους ζωντανούς οργανισμούς. Παράλληλα, θα ανακαλύψουμε πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλά και πώς μπορούμε να παράγουμε ενέργεια χωρίς να το επιβαρύνουμε.

Ώρα 15:00 – 16:30 Διαδραστικό Εργαστήρι: Ανακύκλωση τώρα!

(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη εξαντλούνται. Το γεγονός αυτό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε μία οικολογική καταστροφή. Στη δραστηριότητα αυτή οι επισκέπτες ενημερώνονται για την αποψίλωση των δασών και τη σημασία της ανακύκλωσης, ενώ φτιάχνουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί!

Ώρα 17:30 – 18:30 Διαδραστική Αφήγηση: Αρχαίες προφητείες και η καταστροφή του κόσμου

(προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες)

Πώς ερμήνευαν παλαιότεροι πολιτισμοί τις φυσικές καταστροφές; Τι γράφουν γι΄ αυτές αλλά και για τη συντέλεια του κόσμου αρχαία μυθολογικά και θεολογικά κείμενα; Τι προέβλεπαν οι Μάγια, οι Αρχαίοι Σκανδιναβοί και ο Νοστράδαμος για το τέλος του κόσμου; Πόσο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον πλανήτη μας σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη; Ένα ταξίδι στον χρόνο από τις προφητείες του παρελθόντος μέχρι τις επιστημονικές προβλέψεις του μέλλοντος. Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η πρόταση του μήνα: Συνδυάστε τις δραστηριότητες της ενότητας «Επιστήμη ή σενάρια καταστροφής;» που πραγματοποιούνται στη Διαδραστική Έκθεση με την πλανηταριακή προβολή «Το Μυστήριο της Ζωής», η οποία πραγματεύεται το πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη, πού οφείλεται η εντυπωσιακή ποικιλομορφία των έμβιων οργανισμών της, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τη θεωρία του Δαρβίνου για την καταγωγή των ειδών! (Σημ.: όταν αγοράζετε ταυτόχρονα εισιτήριο για τη Διαδραστική Έκθεση και για μία προβολή στο Πλανητάριο έχετε έκπτωση).

Τους μήνες που ακολουθούν η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα παρουσιάσει τις εξής θεματικές ενότητες (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινώνονται για κάθε ενότητα ξεχωριστά):

Τεχνολογία: Από τη μηχανή του Ήρωνα στα διαστημικά ταξίδια

(Δεκέμβριος 2012-Ιανουάριος 2013)

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στο πέρασμα του χρόνου, γνωστοί και άγνωστοι σταθμοί στο ταξίδι από την εφεύρεση του μοχλού μέχρι τις πτήσεις στο διάστημα. Ποια ήταν ο ρόλος της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων; Ποιες επιστημονικές αρχές κρύβονται πίσω από σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα;

Η Εξερεύνηση του Διαστήματος

(Φεβρουάριος 2013-Μάρτιος 2013)

Από την Κοσμογονία του Ησιόδου και την Κοσμολογία του Δημόκριτου, την κατασκευή των πρώτων τηλεσκοπίων και την εκτόξευση του Σπούτνικ 1, μέχρι τις μελανές οπές και τη διαστολή του Σύμπαντος. Ένα ταξίδι στην εξερεύνηση των ουρανών και των ουράνιων σωμάτων.

Η ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες

(Απρίλιος 2013-Μάιος 2013)

Στην προσπάθεια να λύσει κάποια από τα μυστήρια της ζωής, ο άνθρωπος στρέφει συχνά το βλέμμα του πέρα από τη Γη! Ποια είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο εδώ και αιώνες; Ποιες ανακαλύψεις και εφευρέσεις άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τους ζωντανούς οργανισμούς γύρω μας; Πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη και τι πιστεύουμε ότι συμβαίνει σε άλλους πλανήτες; Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Αστροβιολογίας. Τελικά είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;

Κοσμικές Αρμονίες

(Ιούνιος-Ιούλιος)

Στο κοσμικό ταξίδι του ανθρώπου, οι αισθήσεις του αποδεικνύονται συχνά ανεπαρκείς και ο ίδιος μοιάζει απομονωμένος στο αχανές Σύμπαν. Με τη βοήθεια όμως της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι αισθήσεις μας διαρκώς διευρύνονται και το Σύμπαν μάς αποκαλύπτει ένα-ένα τα μυστικά του. Το κοσμικό ταξίδι μετατρέπεται σε μία μαγική και πολύχρωμη περιπλάνηση και το Σύμπαν θυμίζει έργο τέχνης πέρα από κάθε φαντασία.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούν στην  ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Επιστημονικά, Ψυχαγωγία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση