Πως γράφουμε μια εργασία για το blog μας

Τίτλοι, λέξεις, παράγραφοι, κενά, στοίχιση (bold και μέγ. κεφαλίδας 3)

Σε κάθε άρθρο μετά από το πρώτο τμήμα (1-2) παράγραφοι προσθέστε ένα “Περισσότερα…”. Βρίσκεται δίπλα από το πλήκτρο με τα δύο ΑΑ.

Όταν ξεκινάμε να γράφουμε το άρθρο μας το αποθηκεύουμε άμεσα ως “προσχέδιο”. Μόνο όταν το τελειώσουμε και δεν έχουμε άλλες αλλαγές να κάνουμε το αποθηκεύουμε “για έλεγχο”. Σημαντικό!!

Κάθε ενότητα πρέπει να έχει έναν τίτλο bold και μεγέθους κεφαλίδας 3. Γράφουμε το κείμενο της πρώτης παραγράφου. Μετά από κάθε τελεία αφήνουμε ένα κενό (πατάμε μια φορά το spacebar). Όταν βάζουμε κόμμα πρέπει να είναι κολλητά στη λέξη που μπαίνει.

Παράδειγμα, σωστής χρήσης.

Παράδειγμα , λανθασμένης χρήσης.

Όλες οι λέξεις πρέπει να είναι τονισμένες.

Το κείμενο της κάθε παραγράφου πρέπει να είναι σε μορφή “παράγραφος” και δεν πρέπει να είναι ολόκληρο ούτε έντονης γραφής (bold), ούτε πλάγιας. Κάποιες λέξεις μπορώ να τις χρωματίσω ή να τις κάνω έντονες ή με πλάγια γράμματα.

Η κάθε παράγραφος πρέπει να είναι σε πλήρη στοίχιση, δηλαδή αφού την επιλέξουμε πατάμε από τα τέσσερα πλήκτρα με γραμμές το τελευταίο δες παρακάτω εικόνα :πλήκτρα στοίχισης

Τα κενά ανάμεσα σε εικόνες και κείμενα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από ένα enter. Επίσης τα κενά ανάμεσα σε παραγράφουςδεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από ένα enter.

Τέλος για κείμενο που θέλουμε να αντιγράψουμε από μια σελίδα ενεργούμε ως εξής.
Έστω από αυτή τη σελίδα θέλουμε να αντιγράψουμε το κείμενο των πρώτων σειρών:
“Σε κάθε άρθρο μετά από το πρώτο τμήμα (1-2) παράγραφοι προσθέστε ένα «Περισσότερα…». Βρίσκεται δίπλα από το πλήκτρο με τα δύο ΑΑ”.

Για να το κάνουμε αυτό επιλέγουμε το κείμενο, πατάμε control+C και μετά μέσα στον κειμενογράφο του blog τοποθετούμε τον κέρσορα εκεί που θέλουμε και πατάμε control+V. Έτσι κρατάμε μόνο το κείμενο και όχι τη μορφοποίηση του:

Κενά ανάμεσα σε ενότητες πρέπει νάναι 2 enter.

 

Εικόνες, video, παρουσιάσεις (bold και μέγ. κεφαλίδας 3)

  • Οι εικόνες πρέπει όλες να εμφανίζονται. Να μην φαίνονται τα links τους μέσα στο κείμενο. Να είναι με στοίχιση στο κέντρο. Η πρώτη τους διάσταση που είναι το φάρδος να μην είναι πάνω από 500px. Η λεζάντα γράφεται κάτω από την εικόνα και αυτή όπως και η εικόνα πρέπει να έχει στοίχιση στο κέντρο, με πλάγια γράμματα όπως φαίνεται παρακάτω με αρίθμηση της εικόνας. Εικόνα 1 για την πρώτη , Εικόνα 2 για τη δεύτερη κ.ο.κ..

Ανάσταση

Εικόνα 1: Η Ανάσταση του Κυρίου (Πλάγια γράμματα με στοίχιση στο κέντρο)

  • Tα ίδια ισχύουν για τα video:

  • Tα ίδια ισχύουν για τις παρουσιάσεις:

Δείτε το στο slideshare.net

  • Στο τέλος του κειμένου της εργασίας αν υπάρχουν πολλοί συντελεστές πρέπει να φαίνονται τα ονοματεπώνυμα τους με αλφαβητική σειρά.

 

Κατηγορίες, ετικέτες (bold και μέγ. κεφαλίδας 3)

Επίσης επιλέγουμε δύο κατηγορίες για την εργασία μας. Η μία είναι  “Εργασίες Μαθητών” και η άλλη η ειδική κατηγορία ανάλογα με το μάθημα, π.χ. “ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ”. Τέλος πληκτρολογούμε τις ετικέτες που θα συνοδεύουν το άρθρο μας. Αυτές δεν μπορεί νάναι πάνω από τέσσερις. Προτιμούμε ως ετικέτες λέξεις και όχι φράσεις. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και φράσεις όπως “Ρύπανση του Περιβάλλοντος”.

 

Βιβλιογραφία,  links (bold και μέγ. κεφαλίδας 3)

Στο τέλος της εργασίας θα υπάρχει η βιβλιογραφία. Καλό είναι να έχουμε τουλάχιστον τρεις έγκυρες πηγές (wikipedia, οργανισμοί, εφημερίδες, περιοδικά, υπουργεία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κλπ) και με την παρακάτω μορφή:

  1. Wikipedia
  2. Οδηγός συγγραφής
  3. Το δικό μας άρθρο

 

Τελικός έλεγχος

Αφού κάνουμε όλες τις διορθώσεις ελέγχουμε με το πλήκτρο προεπισκόπηση.

Όταν ξεκινάμε να γράφουμε το άρθρο μας το αποθηκεύουμε άμεσα ως “προσχέδιο”. Μόνο όταν το τελειώσουμε και δεν έχουμε άλλες αλλαγές να κάνουμε το αποθηκεύουμε “για έλεγχο”. Σημαντικό!!

 

Αφήστε μια απάντηση