Βήματα για τη ζωή

Μάι 202016

Βήματα για τη ζωή: Πρόγραμμα ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για το νηπιαγωγείο.

Το σύγγραμμα αυτό αφιερώνεται στα παιδιά όλου του κόσμου. Γράφτηκε γι΄αυτά, με βαθιά αγάπη, αληθινό ενδιαφέρον για τις αγωνίες και τα προβλήματα τους, με στόχο να τα βοηθήσει να γίνουν ικανά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της καθημερινής  ζωής.

Κανόνες :

Τα παιδιά έμαθαν πως οι κανόνες μάς  εξηγούν τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο σχολείο.

Τα νήπια βάλανε ( είπαν και ζωγράφισαν)  τους δικούς τους κανόνες για την τάξη, την αυλή και τις κυρίες.

Η νεράιδα Ευγενία μας μαθαίνει να είμαστε ευγενικοί. Γι’ αυτό έκλεισε μέσα στο μπαλόνι λέξεις που μας στεναχωρούν και άφησε ελεύθερες τις λέξεις που μας κάνουν χαρούμενους.

Ο Βοηθός

Ο Βοηθός είναι μια σημαντική θέση και δουλειά για το κάθε παιδί. Κάθε βδομάδα τα ίδια τα παιδιά κλήρωναν τον επόμενο βοηθό και η μαμά παρουσίαζε το παιδί της με θετικά χαρακτηριστικά στη ολομέλεια( παρεούλα).Όλη αυτή η διαδικασία, είχε ως αποτέλεσμα να κάνει κάθε παιδί χαρούμενο και περήφανο.

Καθένας μας έχει και διαφορετικούς στόχους

…και διαφορετικά όνειρα!!!

Τα συναισθήματα είναι ένα θέμα που το δουλεύουμε όλη τη χρονιά μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από κάθε συναίσθημα και να μάθουμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας.

Η ανακάλυψη, η κατανόηση και η διαχείριση των συναισθημάτων, θα βοηθήσει τα παιδιά

στην αντίληψη τόσο του εαυτού τους, όσο και των άλλων, γιατί η συναισθηματική αγωγή είναι σημαντικός ενισχυτής της αυτοεκτίμησής τους.

-Μιλήσαμε  γενικά  για τα συναισθήματα (θετικά και αρνητικά) και τα παιδιά, μέσα από εικόνες προσώπων και πίνακες διάσημων ζωγράφων  ,προσπάθησαν να αναγνωρίσουν κάποια από αυτά .

-Καταγράψαμε τις απόψεις των παιδιών ,κάθε φορά που αναφερόμασταν σε κάποια από τα παρακάτω συναισθήματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας( 6 Μαρτίου),

αναφερθήκαμε στην φιλία και όλοι μαζί δημιουργήσαμε τη συνταγή της. Κάθε παιδί  ζωγράφισε  στο τέλος ένα καδράκι  του καλλιτέχνη Κιθ Χάρινγκ με τίτλο:

«Best buddies »

Υ.Γ. Και κάπου εδώ έκλεισε έτσι βιαστικά το τόσο ενδιαφέρον αυτό θέμα για τα παιδιά και συνεχίζουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας μέσα από το σπίτι…

από κάτω από: Παίζω και μαθαίνω, Τα νέα μας, Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βήματα για τη ζωή    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων