ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (30-05-2020)

Αγαπητά διαδικτυεκτάκια μου,
Σας αναρτώ τα προβλήματα μαθηματικών που θα έχετε για τη Δευτέρα (εδώΕπισημαίνω για πολλοστή φορά, ΜΗΝ προσπαθήσετε να κάνετε οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς να έχετε διαβάσει τη θεωρία. Θα επιλέξετε ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ και με καθαρά και όμορφα γράμματα θα τα γράψετε στο Τετράδιο Μαθηματικών. ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!
Θα σας δω τη Δευτέρα με το καλό!
Η κυρία ΜαρίαEmoji

ΙΣΤΟΡΙΑ (22-05-2020)

Αγαπητά διαδικτυεκτάκια μου,
Στη νέα Ενότητα της Ιστορίας μας, θα δούμε την Ελλάδα στον 20ο αιώνα, τα νέα και σημερινά σύνορά της, αλλά και τις αλλαγές που έγιναν σε πολλούς τομείς του κράτους.
Στο 1ο κεφάλαιο θα έχετε να μάθετε πολύ καλά τις ερωτήσεις που σας δόθηκαν και τις οποίες θα δείτε και σαν μορφή ερωτο-απαντήσεων στον παρακάτω σύνδεσμο.Θα πατάτε την ερώτηση και θα σας εμφανίζει την αντίστοιχη απάντηση κατευθείαν:
Τέλος, σας αναρτώ το παρακάτω βίντεο, στο οποίο θα μπορέσετε να ακούσετε αργά και καθαρά το μάθημα,σε συνδυασμό με εικόνες και σχεδιαγράμματα για να σας είναι πιο εύκολο στην κατανόηση:

Καλή μελέτη!
Η κυρία ΜαρίαEmoji

ΓΛΩΣΣΑ (20-05-2020)

Γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν

Αγαπητά διαδικτυεκτάκια μου,
Στο τρίτο τεύχος της γλώσσας,στη σελίδα 38 και στην καινούρια Ενότητα,συναντάμε τον Τσάρλι Τσάπλιν μέσα από ένα γράμμα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Πρόκειται για μια επιστολή σε ποιητική μορφή προς τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη του βωβού κινηματογράφου, στην οποία ο ποιητής μιλάει για λογαριασμό όλων των φτωχών και κατατρεγμένων του κόσμου. Κεντρικό θέμα του ποιήματος είναι οι ευχαριστίες του ποιητή προς τον Τσάρλι Τσάπλιν για όσα του προσέφεραν οι ταινίες του και η παράκλησή του να συνεχίσει με το έργο του να δίνει κουράγιο στους δυστυχισμένους ανθρώπους.Το ποίημα μπορείτε να το ακούσετε και από την υπέροχη φωνή του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού:

Ο σερ Τσαρλς Σπένσερ “Τσάρλι” Τσάπλιν γνωστός στην Ελλάδα και με το προσωνύμιο «Σαρλό», ήταν Άγγλος ηθοποιόςσκηνοθέτης και συνθέτης, του οποίου η φήμη ανήλθε κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινηματογράφου. Μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.Ταξίδεψε στην Αμερική μόνο μια φορά, το 1972, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Σκηνές από τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν :

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις Κροκεές του νομού Λακωνίας. Ο πατέρας του ήταν φτωχός και παρά τις προσπάθειες του να κερδίσει χρήματα, ποτέ δεν ήταν αρκετά για να συντηρήσει ολόκληρη την οικογένεια του. Έτσι, ο Νικηφόρος μετακόμισε στο σπίτι του θείου του, Νίκου Παντελεάκη, ο οποίος τον στήριξε οικονομικά στις πιο δύσκολες στιγμές του. Τα χρόνια που πέρασε ο Βρεττάκος στο κτήμα, απομονωμένος από τον υλικό πολιτισμό και κοντά στη φύση, έδρασαν καταλυτικά στον χαρακτήρα του αλλά και στην ποίησή του. Τελείωσε το δημοτικό στις Κροκεές το 1923 και γράφτηκε στο γυμνάσιο του Γυθείου. Μαζί με τον Βρεττάκο στο γυμνάσιο φοιτούσε και ο Γιάννης Ρίτσος.Ο Βρεττάκος προτάθηκε τέσσερις φορές για Νόμπελ Λογοτεχνία.Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Βρεττάκος αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία .Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και εγκαταστάθηκε, από εκεί και πέρα, μόνιμα στην Αθήνα. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 4 Αυγούστου 1991 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δημόσια δαπάνη.

.

Ερωτήσεις για την επεξεργασία του κειμένου
 
Τι γνωρίζετε για τη ζωή και το έργο του Τσάρλι Τσάπλιν;
Ποιος είναι ο ποιητής που απευθύνει το γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν; Τι γνωρίζετε για το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα ποιητή;
Πώς αποκαλεί ο ποιητής τον Τσάρλι Τσάπλιν και γιατί; 
Ποια εικόνα περνά από το μυαλό του ποιητή, καθώς θυμάται τον κινηματογράφο του χωριού του; 
Διαβάζοντας το ποίημα αυτό καταλαβαίνετε ότι το γράμμα απευθύνεται στον Τσάρλι Τσάπλιν ή και σε κάποιους άλλους; 
Γιατί ο ποιητής αποφάσισε να γράψει γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν και να τον κάνει ταχυδρόμο του; 
Τι κάνει ο Τσάρλι Τσάπλιν για τους φτωχούς όλου του κόσμου; Τι τους προσφέρει;
Η Ελλάδα συμμετείχε με την Τάνια Τσανακλίδου το 1978 στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι “Τσάρλι Τσάπλιν” σε μουσική Σάκη Τσιλίκη και στίχους Γιάννη Ξανθούλη:

Τέλος,στο ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, να γράψεις και εσύ ένα γράμμα ή μια επιστολή σε μορφή ποιήματος προς τον αγαπημένο σου κινηματογραφικό ήρωα ή κινηματογραφική ηρωίδα.Να του αναφέρεις σημεία που ανέφερε και ο Βρεττάκος στο γράμμα ή ο,τιδήποτε άλλο θα ήθελες να του-της μεταφέρεις και να του-της εκμυστηρευτείς.
Καλή μελέτη!!!
Η κυρία ΜαρίαEmoji

ΙΣΤΟΡΙΑ (19-05-2020)

ΕΚΑΤΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Η σημερινή ημερομηνία, 19 Μαΐου είναι η ημερομηνία που έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη φετινή επέτειο να συμπληρώνει ακριβώς 101 χρόνια από την 19η Μαΐου του 1919, όταν τα στρατεύματα του Κεμάλ έφθασαν στην Σαμψούντα, γεγονός που πυροδότησε τις μετέπειτα τραγικές εξελίξεις, Με τον όρο γενοκτονία των Ποντίων χαρακτηρίζονται τα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ πατάει το πόδι του στη Σαμψούντα και ξεκινάει και τυπικά η τελευταία και πιο άγρια φάση του σχεδίου εξόντωσης.Μέχρι το 1923, η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί, βαμμένη στο αίμα εκατοντάδων χιλιάδων αθώων.

Για τον ακριβή αριθμό θυμάτων η εικόνα παραμένει ασαφής. Με βεβαιότητα ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, ξεπέρασε τις 353.000. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατέφυγε στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους, ενώ σημαντικός αριθμός των Ποντίων βρέθηκαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία.

Η Βουλή των Ελλήνων, κατόπιν εισήγησης του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το 1998, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος». Εκτός από την Ελλάδα, τη Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζουν επίσημα η Κύπρος, η Αρμενία, η Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, η βουλή της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, η Αυστρία, η Ολλανδία, και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.
Ακολουθεί ένα βίντεο με μία σύντομη αναδρομή των γεγονότων:

Να συμπληρωθεί το φύλλο εργασίας με πολλή προσοχή, αφού έχετε διαβάσει προσεκτικά τις παραπάνω πληροφορίες και έχετε παρακολουθήσει το βίντεο (εδώ)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ (18-05-2020)

18 ΜΑΪΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Κάθε χρόνο από το 1977 έχει καθιερωθεί Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου. Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία να θυμόμαστε τη σημασία των Μουσείων στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν στο χθες.Τα μουσεία είναι χώροι που μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.

ΕΙΔΗ  ΜΟΥΣΕΙΩΝ:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Μουσείο Τέχνης
  • Ιστορικό Μουσείο
  • Ναυτικό Μουσείο
  • Στρατιωτικό και Πολεμικό Μουσείο
  • Μουσείο Τεχνολογιών
  • Μουσείο Επιστημών

Τα πρώτα μουσεία ξεκίνησαν ως ιδιωτικές συλλογές των πλούσιων ατόμων, οικογενειών ή ως ιδρύματα της τέχνης και των σπάνιων ή περίεργων φυσικών αντικειμένων και έργων τέχνης. Αυτά ήταν συνήθως εμφανίζονταν στα λεγόμενα δωμάτια των θαυμάτων ή ντουλάπια των αξιοθέατων. Η πρόσβαση του κοινού ήταν συχνά δυνατή  για τους «αξιοσέβαστους», ιδίως σε ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης, αλλά έπρεπε να ανέχονται τα καπρίτσια του ιδιοκτήτη και του προσωπικού του. Το παλαιότερο εν λόγω μουσείο ως αποδεικτικό στοιχείο, είναι το μουσείο Ennigaldi-Nanna , που χρονολογείται από το 530 π.Χ. και περιελάμβανε αρχαιότητες από τη Μεσοποταμία.

Το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα το 1829. Από τότε η αρχαιολογική συλλογή εκτέθηκε σε διάφορα μέρη, μέχρι το 1858 όταν προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την τοποθεσία και το σχέδιο του μουσείου. Η τοποθεσία που βρίσκεται τώρα το μουσείο δωρίθηκε από την Ελένη Τοσίτσα και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1866 και ολοκληρώθηκε το 1889, χρησιμοποιώντας κονδύλια από την ελληνική κυβέρνηση, την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρία και την κοινότητα των Μυκηνών. Μεγάλοι ευεργέτες ήταν επίσης και οι Δημήτριος και Νικόλαος Βερναρδάκης από την Αγία Πετρούπολη οι οποίοι έδωσαν μεγάλο χρηματικό ποσό.
Τώρα, απάντησε στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας (εδώ)
Μπορείτε,να συμπληρώσετε το παρακάτω σταυρόλεξο με τις κατάλληλες λέξεις εδώ. Αν χρειαστεί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το λεξικό σου.
Τέλος, μπορείς να παίξεις μαντεύοντας, ποια είναι, αλλά και πού βρίσκονται τα αγάλματα που θα εμφανίζονται στις εικόνες:
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ!

ΙΣΤΟΡΙΑ (15-05-2020)

Αγαπητά διαδικτυεκτάκια μου,
Την Τρίτη 19 Μαΐου, θα γράψουμε ένα μικρό επαναληπτικό στην Δ΄ΕΝΟΤΗΤΑ.
Θα ετοιμαστείτε πολύ καλά στις ερωτήσεις του κάθε μαθήματος τις οποίες γράφαμε, θα δώσετε μία ιδιαίτερη προσοχή στο φυλλάδιο που σας έχω ετοιμάσει (εδώ) και θα επικεντρωθείτε στις ασκήσεις που επισημάναμε μαζί!Emoji
Θα είστε έτοιμοι και έτοιμες να τα πάτε περίφημα!
Τέλος,για να το ευχαριστηθείτε και με παιχνίδι, μπορείτε να εξασκηθείτε στα παρακάτω σταυρόλεξα εδώ και εδώ. Καλή διασκέδαση, αλλά και καλή μελέτη!Emoji

ΓΛΩΣΣΑ (14-05-2020)

Αγαπητά διαδικτυεκτάκια μου,
Στο γ΄ τεύχος της Γλώσσας, στη σελίδα 19, θα διαβάσετε την αστεία ιστορία με τον Πίκο Απίκο, τον γνωστό δημοσιογράφο της Φρουτοπίας που μπλέκει σε μυστήριες περιπέτειες. Μπορείτε να πατήσετε (εδώ) για να δείτε το κείμενο με τις εικόνες.

Στο ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ θα απαντήσετε στις ερωτήσεις της άσκησης 1, σελίδα 21  με καθαρά και όμορφα γράμματα και στη συνέχεια θα σχηματίσετε προτάσεις με τις λέξεις:

Στο τέλος,μπορείτε να ξαναδείτε και να ξαναθυμηθείτε πώς πετάνε τα αεροπλάνα, παρακολουθώντας το παρακάτω βιντεάκι:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (13-05-2020)

Αγαπητά διαδικτυεκτάκια μου,
Σας αναρτώ τα προβλήματα μαθηματικών που θα έχετε για την επόμενη φορά (εδώ). Επισημαίνω για πολλοστή φορά, ΜΗΝ προσπαθήσετε να κάνετε οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς να έχετε διαβάσει τη θεωρία. Παρακάτω θα δείτε και τις εικόνες για τους τρόπους με τους οποίους λύνουμε προβλήματα με ανάλογα ποσά.
Στο τέλος, σας έχω ένα πρόβλημα-παιχνίδι. Να συμπληρωθεί σωστά και να κερδίσετε περισσότερους πόντους!
Καλή επιτυχία!!
Η κυρία Μαρία!Emoji

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (08-05-2020)

Με αφορμή την ημέρα της μητέρας  ένα μικρό λεξιλογικό αφιέρωμα στις απανταχού μητέρεςμανούλες ή μαμάδες.

 
 
μήτηρμητρός ήταν ο αρχικός λεκτικός τύπος, αν και ο δωρικός ήταν μάτερ. Λέξη τόσο παλιά όσο και ο κόσμος που μας περιβάλλει, μια που χωρίς αυτήν δε θα υπήρχε ούτε κόσμος ούτε φως και ομορφιά. Την συναντάμε ήδη στα ομηρικά κείμενα, για να δηλώσει εκείνην που γεννά ανθρώπους, αλλά και όντα του ζωικού βασιλείου.

Ο χαρακτηρισμός μήτηρ δινόταν και σε πόλεις, ενώ η γη καλούνταν πάντων μήτηρ.

Μήτηρ ήταν η θεά Δημήτηρ, επειδή προστάτευε την καρποφορία που προερχόταν από τη μητέρα γη.

Μήτηρ και η πατρίδα και μητρόπολις, η μητέρα πόλη που έστελνε μια ομάδα ανθρώπων, για να αποικίσουν μια καινούργια περιοχή.

Η σημασία της μητέρας φαίνεται από το πλήθος των λέξεων που υπήρχαν στην αρχαιότητα και έχουν ως βάση τους την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ma-ter. Μα, μα, μα φώναζαν τα παιδιά τις μανούλες ανά τον κόσμο και έτσι προέκυψε η μήτηρ, η μάμμη, ακόμα και η μαμμή, που βοηθά τη γυναίκα να γίνει μητέρα. Η ινδοευρωπαϊκή ρίζα αποτέλεσε τη βάση για τις μαμάδες και άλλων γλωσσών, την mother, mere, Μutter κ.λ.π. Όσο για παράγωγες και σύνθετες λέξεις, αυτές είναι τόσες πολλές, που θα αναφέρουμε μερικές μόνο που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάποιες χρησιμοποιούνται αυτούσιες και στα νέα ελληνικά.

Στην Αττική, όμως, το Μητρώον ήταν αφιερωμένο στην Κυβέλη, βρισκόταν δίπλα στο Βουλευτήριο και εκεί φυλάσσονταν τα έγγραφα της πόλης. Λειτουργούσε συνεπώς ως αρχείο. Γι” αυτό κατέληξε η λέξη μητρώο να δηλώνει το αρχείο.

Ας έλθουμε στα δικά μας, για να πούμε ότι η μητέρα μας κυνηγά σε όλη μας τη ζωή με πολλές εκφράσεις. Αργία μήτηρ πάσης κακίας, όταν τεμπελιάζουμε και αποκτάμε κακές συνήθειες. Η μαμά, όμως, έχει το νου της να διαβάσουμε πολλές φορές το μάθημα, για να είμαστε καλοί μαθητές και μας λέει συχνά επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως. Επειδή εξάλλου είναι περίοδος εξετάσεων, θα διαβάσουν στην Ιστορία μερικοί για μητέρες μαχών, καθοριστικές δηλαδή για την έκβαση των γεγονότων, όπως η μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) ή η μάχη στο Ματζικέρτ (1071).
!!
 Σας παραθέτω συγγενικές,συνώνυμες και σύνθετες λέξεις με τη λέξη μητέρα:

 Συγγενικές λέξεις

Συνώνυμα

Εκφράσεις

  • η γιορτή της μητέρας

Σύνθετα

Να την αγαπάς και να της το λες,γιατί ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ!
Μην ξεχάσετε να της ευχηθείτε και να της προσφέρετε την πιο μεγάλη αγκαλιά!Emoji
Καλό σαββατοκύριακο!
Η κυρία Μαρία!Emoji

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (07-05-2020)

Αγαπητά μου διαδικτυεκτάκια,
Σας αναρτώ τις ασκήσεις Μαθηματικών,τις οποίες θα λύσετε με πολλή πολλή προσοχή στο τετράδιο μαθηματικών, με τον τρόπο που έχουμε δείξει (εδώ)
ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ,ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΝΑΚΑΚΙΑ!
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε λύση, θα διαβάσετε ΤΕΛΕΙΑ τη θεωρία από το σχολικό βιβλίο στις σελίδες 76, 7880 και 82, αλλά και τις εικόνες που θα δείτε παρακάτω, στις οποίες είναι συγκεντρωμένα ΟΛΑ όσα έχουμε πει και στις συνδέσεις μας!
Η κυρία ΜαρίαEmoji