Γνωρίζω την Αλφείουσα και όλο τον κόσμο

Στα πλαίσια του  προγράμματος «teachers for Europe» που εκπονούμε κατά τη φετινή χρονιά στο νηπιαγωγείο μας, έχουμε ξεκινήσει ένα ταξίδι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που οδηγοί μας κάθε φορά είναι οι ζωγράφοι από τις χώρες από τις οποίες κατάγονται.

pizap.com14560880020951Δε μπορούμε να μιλάμε όμως για Ευρώπη αν δε γνωρίδουμε πρώτα τον τόπο μας, το όμορφο χωριό μας την Αλφειούσα ή αλλιώς Βολάντζα.

Μετά  την ενασχόλησή μας με τον Ολλανδό ζωγράφο Piet Modrian (μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ) προσπαθούμε να εντοπίσουμε το χωριό μας από ψηλά με τη βοήθεια του google mapsDSCN5888και διαπιστώνουμε ότι μοιάζει κάπως έτσι…

Screenshot_100

και αμέσως αυτό γίνεται φύλλο εργασίας για το πως νομίζουν ότι τους μοιάζει το χωριό.
 DSCN5904Οι ζωγραφιές τους μιλάνε από μόνες τους….
pizap.com14557458060651 pizap.com14557454489991 pizap.com14557455904181Στη συνέχεια εντοπίσαμε τα σπίτια μας στο χάρτη που είχαμε ζωγραφίσει από τον πίνακαDSCN5887Περισσότερα όμως για την όλη διαδικασία που ακολουθήσαμε θα σας την παρουσιάσουμε παρακάτω γιατί τα λόγια είναι περιττά.
Και αφού γνωρίσαμε και φτιάξαμε το χωριό μας, ήταν η κατάλληλη στιγμή, να καταλάβουν τα νήπια και τη θέση του τόπου τους στην Ευρώπη αλλά και στη γη.
Και πάλι το google maps αποδείχτηκε πολύ βοηθητικό για να εισαγάγει τα παιδιά στο νόημα της έννοιας «Κόσμος – Γη – Ευρώπη – Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ν.Ηλείας – Αλφειούσα»
ΑΛΦΕΙΟΥΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗΠεράσαμε και στην πράξη και φτιάξαμε μια κατασκευή (ιδέα από εδώ) για να αντιληφθούν καλύτερα την έννοια του τόπου τους στο χάρτη.
Η ΑΛΦΕΙΟΥΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ
Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να μας περιγράψουν τον ατομικό τους χάρτη ξεκινώντας από το σπίτι τους (κάνοντας ανάκληση των όσων μάθαμε στη μακέτα, που βρίσκεται δηλαδή σε σχέση με τα κέντρα  ενδιαφέροντος), την Αλφειούσα, το νομό τους κλπ. Πραγματικά τα κατάφεραν περίφημα…
ΠΑΙΔΙΑΠάντως ένα είναι σίγουρο…..
Είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη…..!!!!!

2 thoughts on “Γνωρίζω την Αλφείουσα και όλο τον κόσμο

Αφήστε μια απάντηση