Εντυπώσεις από το ταξίδι στη Bουδαπέστη, στα πλαίσια του προγράμματος Comenius,16-03-2014 έως 21-03-2014

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας με τέσσερεις μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και δύο εκπαιδευτικούς πραγματοποίησε το διάστημα 16-03-2014 έως 21-03-2014 το πέμπτο και τελευταίο ταξίδι του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με θέμα «Our voices across Europe». Στη συγκεκριμένη συνάντηση μαθητές από την Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία φιλοξενήθηκαν από μαθητές του Σχολείου Szent – Györgyi Albert της Βουδαπέστης (www.szya.hu).
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους από έξι διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, να εξασκηθούν στη χρήση ξένων γλωσσών, ως μοναδικό μέσο επικοινωνίας, να πάρουν μέρος σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης.
Πιο αναλυτικά μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας αναχώρησαν την Κυριακή 16 Μαρτίου από την Άρτα με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη από όπου ταξίδεψαν αεροπορικώς για Βουδαπέστη μέσω Βιέννης. Στο αεροδρόμιο οι Ούγγροι μαθητές με τις οικογένειες τους υποδέχθηκαν τους Έλληνες φιλοξενούμενούς τους και τους οδήγησαν στα σπίτια τους.
Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου Szent- Györgyi Albert έγινε η έναρξη των εργασιών του προγράμματος. Ο Διευθυντής, οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου καλωσόρισαν τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και μικροί μαθητές παρουσίασαν ένα ολιγόλεπτο μουσικό-χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακά ουγγρικά τραγούδια. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν δύο εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα «Η καλύτερη στιγμή του Comenius» και «Τι είναι για σένα το Comenius» που είχαν επιμεληθεί οι μαθητές από όλες τις χώρες. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα προβολών όπου ένας Ούγγρος μαθητής παρουσίασε την ιστορία του σχολείου και της πόλης. Ακολούθως οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μάθημα της επιλογής τους, ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα στην τραπεζαρία του σχολείου παραβρέθηκαν σε εργαστήριο μουσικής προκειμένου να μάθουν το Ουγγρικό τραγούδι με θέμα την άνοιξη «Tavaszi szél». Στη συνέχεια οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους ξεναγήθηκαν στην πόλη από τους μαθητές που τους φιλοξενούσαν. Όταν επέστρεψαν στο σχολείο αφού ψήφισαν για το διαγωνισμό φωτογραφίας, παρακολούθησαν παραδοσιακό μουσικό-χορευτικό πρόγραμμα από επαγγελματίες καλλιτέχνες και διδάχθηκαν ουγγρικούς χορούς. Στο τέλος της βραδιάς ηχογράφησαν το τραγούδι «Tavaszi szél».
Την Τρίτη 17 Μαρτίου το πρωί οι ομάδες επισκέφθηκαν το Μουσείο Εθνογραφίας όπου μπόρεσαν να θαυμάσουν εκθέματα που σχετίζονταν με την καθημερινή ζωή των Ούγγρων στο πέρασμα των χρόνων και να πάρουν μέρος σε εργαστήριο κατασκευής δερμάτινων ειδών. Ακολούθησε ξενάγηση στο Κάστρο της Βούδας όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα αξιοθέατά της όπως ο ναός του Αγίου Ματίας, η Εθνική Πινακοθήκη και ο λαβύρινθος του Κάστρου. Μπροστά από το ναό του Αγίου Ματίας βρίσκεται ο πύργος των ψαράδων, που ουσιαστικά είναι μια κλιμακωτή κατασκευή με επτά πύργους και πήρε το όνομά του από τη συντεχνία των ψαράδων που ήταν υπεύθυνοι να φυλάσσουν το τμήμα αυτό της πόλης. Η ημέρα για τους μαθητές έκλεισε με μια εντυπωσιακή βόλτα στο Δούναβη με πλοίο. Οι εκπαιδευτικοί, επέστρεψαν στο σχολείο και πραγματοποίησαν την καθιερωμένη συνάντησή τους με σκοπό το συντονισμό του προγράμματος.
Την Τετάρτη 18 Μαρτίου το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, σύμβολο της Βουδαπέστης άνοιξε τις πύλες του στους συμμετέχοντες του προγράμματος. Έκθαμβοι από το επιβλητικό αυτό κτήριο κατευθύνθηκαν προς τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκκλησιαστικά κτήρια της Ουγγαρίας. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από τον Άγιο Στέφανο, ιδρυτή του βασιλείου της Ουγγαρίας. Στο σύντομο ελεύθερο χρόνο που ακολούθησε υπήρχε δυνατότητα για φαγητό και αγορά αναμνηστικών. Στη συνέχεια με μια μικρή στάση στην Πλατεία των Ηρώων, μια πελώρια πλατεία περικυκλωμένη με πολλά αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας και με αγάλματα προς τιμήν των εφτά πολεμάρχων των Ουγγρικών φυλών, οι ομάδες έφτασαν στο ζωολογικό κήπο. Το βράδυ οι μαθητές συμμετείχαν σε χορευτικό εργαστήριο στη σχολή χορού Fonó.
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου το πρωί οι ομάδες συναντήθηκαν στην πλατεία Bakáts προκειμένου να επισκεφθούν το δημαρχείο της περιοχής Ferencváros. Ο δήμαρχος αφού τους καλωσόρισε έκανε μία σύντομη παρουσίαση της περιοχής, πρόσφερε αναμνηστικά και παρέθεσε δεξίωση. Το απόγευμα μαθητές και καθηγητές συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο σχολείο. Πραγματοποιήθηκε μουσικός διαγωνισμός με θέμα «Comenius’ Got Talent» όπου κάθε ομάδα παρουσίασε στη γλώσσα της ένα τραγούδι της δεκαετίας 1990-2000. Μετά το δείπνο, με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των Ούγγρων μαθητών, προσφέρθηκαν σε όλους αναμνηστικά και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού φωτογραφίας και του μουσικού διαγωνισμού.
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας απέσπασαν δύο βραβεία: 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό φωτογραφίας για την φωτογραφία με τίτλο «Friends from all Europe» και 1ο Βραβείο στον μουσικό διαγωνισμό για το τραγούδι «Χίλιες Σιωπές».
Η τελευταία αυτή βραδιά έκλεισε με το πάρτι των μαθητών στο οποίο διασκέδασαν και σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησαν τους φίλους τους.
Την Παρασκευή το πρωί οι μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας αναχώρησαν. Πλουσιότεροι σε εικόνες και εμπειρίες συνεχίζουν πυρετωδώς τις προετοιμασίες για την επόμενη συνάντηση στην Άρτα το διάστημα 5 έως 9 Μαΐου 2014 όπου και θα ολοκληρωθεί η διετής συνεργασία των επτά σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Θεοδοσία Χαβέλα

Συνοδός εκπαιδευτικός στην επίσκεψη στη Βουδαπέστη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *