Δημοσιεύθηκε στην Παγκόσμιες Ημέρες

6 Μαρτίου – Ημέρα Κατά Του Σχολικού Εκφοβισμού

Ξύπνα, υπναρά! Ώρα για σχολείο μου λέει η μαμά και φεύγει. Σηκώνομαι με δυσκολία.
Μην ξεχάσεις να ανοίξεις τα παντζούρια! φωνάζει από μακριά.
Στην αρχή το έκανα αμέσως, αλλά τον τελευταίο καιρό φοβάμαι.
Δεν πρέπει να πέρασε ένας μήνας από τότε που δυο λύκοι με τρόμαξαν. Είχαν κρυφτεί, και μόλις άνοιξα τα παντζούρια, πετάχτηκαν μπροστά μου…
Παίρνω μια βαθιά ανάσα! Θα τους αντιμετωπίσω…

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Κουτσιαρή Βασίλη, “Λύκε, Λύκε, είσαι εδώ;”)

 

6 Μαρτίου – Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, της Ενδοσχολικής Βίας, της Θυματοποίησης… Με όποια λέξη και αν χαρακτηρίσουμε αυτή την κατάσταση το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο…

Πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου.

 Πώς να αισθάνεται άραγε ένα παιδί όταν δεν μπορεί να είναι ασφαλές και ήρεμο μέσα στον χώρο του σχολείου; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε;  Η σχολική βία ή school bullying όπως λέγεται, είναι ένα φαινόμενο που δεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε όλο τον πλανήτη. Ανέκαθεν υπήρχε στα σχολεία, ανέκαθεν υπήρχαν οι νταήδες ή οι “εξωσχολικοί” που παρενοχλούσαν παιδιά και εφήβους. Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση στο φαινόμενο αλλά γίνεται και εντατική προσπάθεια για αποτροπή από τέτοιου είδους καταστάσεις, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα δικαιώματα του παιδιού και του εφήβου, αλλά και στις επιδράσεις που αφήνουν οι βίαιες μορφές στις διαπροσωπικές του σχέσεις και γενικότερα στον ψυχικό του κόσμο…

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, ποικίλες δράσεις  με χρήση κατάλληλου εποπτικού υλικού όπως κατασκευές, διαδραστικά παιχνίδια, δραματοποιήσεις, τραγούδια, θεματικές προβολές βίντεο, παραμύθια και αφηγηματικές ιστορίες που σκοπό είχαν να αφυπνίσουν και να ενημερώσουν όλους τους μαθητές.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Αντιδήμαρχου Παιδείας κου Σωτηρόπουλου Δημήτρη ο οποίος επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας προκειμένου να πληροφορήσει τα παιδιά με προσοχή και ευαισθησία αλλά και να ακούσει τη γνώμη και τις σκέψεις τους για αυτό το καίριο και σημαντικό φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού. Τα νήπια άκουσαν με ενδιαφέρον το παραμύθι που τους διάβασε, κατανόησαν τις επιπτώσεις που επιφέρει μια βίαιη συμπεριφορά και προβληματίστηκαν με τους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενων δύσκολων καταστάσεων. 

Στο τέλος όλοι μαζί συνεργαστήκαμε ώστε να δημιουργήσουμε μία αφίσα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Το τελικό μήνυμα ήταν πως η Διαφορετικότητα του καθενός είναι μοναδική Αξία, και πως η Κατανόηση, η Αποδοχή, η Συλλογικότητα και η Φιλία, κερδίζουν τον φόβο, την απομόνωση, τον θυμό και την βία. 

 

 

 

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.