Δημοσιεύθηκε στην # Μένουμε Σπίτι

# Υγιεινή διατροφή. Δευτέρα 25/5.

“Είμαστε ό,τι τρώμε. Και αυτό που τρώμε καθορίζει τις σκέψεις, τη ζωή μας, το παρόν, το μέλλον και το πεπρωμένο μας”

(Αλέξης Καρέλ, γιατρός βιολόγος, βραβείο Νόμπελ Ιατρικής)

1η Δραστηριότητα (κα Μαρίζα Μανωλάκη) : Η κότα έκανε το αυγό…;

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ευεξία της ζωής μας. Οι τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε υπάρχουν παντού γύρω μας. Στα δέντρα, στην θάλασσα, στη γη, στα ζώα. Για να φτάσουν οι τροφές στο ψυγείο και στο τραπέζι μας, από την παραγωγή δηλαδή ως την κατανάλωση, χρειάζεται μία διαδικασία  για την οποία φροντίζουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες.

Από που προέρχονται όμως οι τροφές; Μήπως γνωρίζεις ή μπορείς να μαντέψεις;

Παρατήρησε παραπάνω ορισμένες ενδεικτικές πηγές τροφίμων και σκέψου ποια τρόφιμα παράγονται σε κάθε περίπτωση. Έπειτα διάλεξε μία ή περισσότερες εικόνες και γράψε από τον πίνακα αναφοράς ποια κατηγορία  διάλεξες και την τροφή που μας προσφέρει. 

Όταν ολοκληρώσεις την ζωγραφιά σου μπορείς να παρακολουθήσεις εδώ την διαδικασία παραγωγής από το σιτάρι στο ψωμί, όπως γινόταν τα παλαιότερα χρόνια. 

 

2η Δραστηριότητα (κα Ανθή Καλιακούδα) : Τρέφομαι υγιεινά

Παρακάτω βλέπεις την πυραμίδα της διατροφής. Στη βάση της πυραμίδας υπάρχουν τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε πιο συχνά ενώ στην κορυφή οι τροφές τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνουμε σπανιότερα.

Μπορείς να φτιάξεις και εσύ με ζωγραφική ή κολλάζ τη δική σου πυραμίδα διατροφής και να τη μοιραστείς με τους συμμαθητές σου στην πλατφόρμα!

 

3η Δραστηριότητα (κα Μαίρη Τουφεγγοπούλου) : Φρουτο-συνταγές

Τα φρούτα αποτελούν θρεπτικούς, ζουμερούς συμμάχους για την υγεία μας, γευστικές ασπίδες ενάντια σε λοιμώξεις. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να τα καταναλώνουμε καθημερινά, σκέτα, σε φρουτοσαλάτες ή χυμούς.

Μπορείτε να φτιάξετε λαχταριστές φρουτοσαλάτες, ζουμερούς φρουτοχυμούς  ακόμα και φρουτοσουβλάκια! Διαλέξτε τα αγαπημένα σας φρούτα, ζητήστε από κάποιον μεγάλο να σας τα καθαρίσει και να τα κόψει σε μικρά κομμάτια και φρουτοδημιουργήστε! Αν θέλετε φρουτοσουβλάκια περάστε προσεχτικά τα κομμάτια φρούτων σε καλαμάκια από σουβλάκι. 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

4η Δραστηριότητα (κα Ευαγγελία Σαριγιάννη) : Φρούτα και λαχανικά

Αφού κάνεις μια επίσκεψη στο κοντινό μανάβικο της γειτονιάς σου ή στο σούπερ μάρκετ, παρατήρησε ποια λαχανικά και ποια φρούτα γνωρίζεις. Ποια από αυτά τρως στα γεύματά σου;

Κατόπιν σε ένα φύλλο γράψε ή ζωγράφισε αυτά που γνωρίζεις: π.χ

ΦΡΟΥΤΑ                               ΛΑΧΑΝΙΚΑ

μήλο                                    λάχανο

Για να τελειώσει όμορφα η γνωριμία με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορείς να ακούσεις δυο αγαπημένα τραγούδια που τα λέγαμε στο σχολείο μας, το παραδοσιακό μήλο μου κόκκινο και το χονδρό μπιζέλι από τη λιλιπούπολη. 

https://www.youtube.com/watch?v=W939JvWxoMM

https://www.youtube.com/watch?v=PoBzBl3Oa_c

Αν θέλεις και δεν κουράστηκες μπορείς να μας ζωγραφίσεις κάτι που σου άρεσε από τα δύο τραγούδια.

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.