3.6 Ομάδα 4η: Κρέας-ψάρι-όσπρια-αυγά

3.6 Ομάδα 4η: Κρέας-ψάρι-όσπρια-αυγά

27 Μαρτίου, 2020 0 Από mkouvela

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2328/Oikiaki-Oikonomia_A-Gymnasiou_html-apli/index3_6.html


1η ώρα: Η σημασία των πρωτεϊνών


ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ – ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!

  • Κύτταρα->ιστοί (μύες) ->όργανα -> σύστημα οργάνων->οργανισμός
  • Ο οργανισμός ανανεώνει τα κύτταρά του καθημερινά.
  • Για να δημιουργήσει νέα κύτταρα χρειάζεται πρωτεΐνες (π.χ. τη μεμβράνη).

 

 

 

Χρειαζόμαστε 1 με 1,5 γρ ανά κιλό σωματικού βάρους

πχ κάποιος που είναι 50 κιλά, χρειάζεται τουλάχιστον 50γρ πρωτεΐνης καθημερινά 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Πίνακας με περιεκτικότητα πρωτεΐνης ανά 100γρ τροφίμου – άσκηση gforms 

Συμπεράσματα:

  • πρωτεΐνη υπάρχει και στα ζωικά και στα φυτικά τρόφιμα, αλλά με διαφορετική βιολογική αξία και σε διαφορετική ποσότητα
  • οι ζωικές τροφές περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

2η ώρα: Πόσο συχνά τρώμε κρέας, ψάρι, αυγά ή όσπρια; Ποια άλλα συστατικά περιέχουν;


ΚΡΕΑΣ – 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο και 1 φορά λευκό κρέας!

Προσοχή:  η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο στο παχύ έντερο. Το κρέας περιέχει κορεσμένα λιπαρά γι’ αυτό αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.


ΨΑΡΙ – 2 φορές την εβδομάδα!

 

 

 

 

Σημαντικό: Το λιπίδια που περιέχουν τα ψάρια είναι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη και δρουν αντιπηκτικά στο αίμα, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.


ΟΣΠΡΙΑ – τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα!

 

 

 

 

Τα όσπρια ανήκουν στην ομάδα του κρέατος-ψαριού, κυρίως γιατί περιέχουν πρωτεΐνη που μοιάζει σε ποιότητα με αυτή των τροφών ζωικής προέλευσης. Είναι πλούσια σε φυτικές ή διαιτητικές ίνες.

tip: το ξύδι και το λεμόνι βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου!


ΑΥΓΑ – 1 καθημερινά για τα παιδιά! …αλλά λιγότερα για τους ενήλικες

Το αβγό περιέχει χοληστερόλη, η οποία όμως δεν ανεβάζει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Η χοληστερόλη ανεβαίνει επικίνδυνα όταν τρώμε συστηματικά πολύ κορεσμένο λίπος, δηλαδή ζωικό λίπος.


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: https://blogs.sch.gr/mkouvela/files/2021/03/ΦΥΛΛΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΚΡΕΑΣ-ΨΑΡΙ-ΟΣΠΡΙΑ.pdf