mchouvarda's blog






         Φιλολογικός ιστότοπος

12 Μαΐου 2014

1ο διαγώνισμα προσομοίωσης ιστορίας κατεύθυνσης

Καλημέρα παιδιά! Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις πριν απαντήσετε. Ξεκινάτε στις 9.00. Έχετε στη διάθεσή σας τρεις (3) ώρες. Μην ΑΝΟΙΞΕΤΕ το βιβλίο για να απαντήσετε σε κάποιο ερώτημα. Απαντήστε σε ό,τι γνωρίζετε και μετά την εξέταση ανοίξτε τα να δείτε τι τυχόν δεν θυμάστε. Ελάτε την Τρίτη το πρωί στο σχολείο με τις απαντήσεις σας.

ΟΜΑΔΑ Α

Α. Α. 1. Να προσδιορίσετε περιληπτικά τους παρακάτω όρους:

 

“Κλήριγκ”

Oμάδα των Ιαπώνων

Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντίων

Μονάδες 12

Α.Α.2. Να σημειώσετε την ένδειξη σωστό (Σ) ή λάθος (Λ) στις παρακάτω προτάσεις:

 

1. Από τον ιδιόμορφο δανεισμό της χώρας, χρηματοδοτήθηκε η εκστρατεία
στην Ουκρανία και την Κριμαία καθώς και η πρώτη φάση της στρατιωτικής
εμπλοκής στη Μ. Ασία.

2. Ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε από το 1920 έως το 1928 κατά 20%.

3. Η απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα έγινε στις 10.09.1919.

4. Η υπογραφή της ελληνοτουρκικής Σύμβασης (30.01.1923) βρήκε αντίθετους τους πρόσφυγες, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την εφαρμογή της.

5. Η επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα έγινε το 1908 με το ενωτικό
ψήφισμα των Κρητών.

6. Η εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, Φεντερασιόν, ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας διάδοσης της σοσιαλιστικής ιδεολογίας.

Μονάδες 6

Α.Α.3. Τι γνωρίζετε για το Σύνταγμα του 1864, ποια ήταν η αδυναμία του και με
ποιο τρόπο αντιμετωπίστηκε;

Μονάδες 14

Α.Α.4. Ποιες συμφωνίες – συμβάσεις (απλή αναφορά) ασχολήθηκαν με την ανταλλαγή
των πληθυσμών κατά το διάστημα 1919 – 1930;

Μονάδες 6

Α.Α.5. Ποια ήταν η δραστηριότητα του Κ. Κωνσταντινίδη σχετικά με την ίδρυση
αυτόνομου Ποντιακού Κράτους;

Μονάδες 12

ΟΜΑΔΑ Β

Β. 1. Με βάση το παρακάτω παράθεμα και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις να αναφερθείτε στο μεταρρυθμιστικό έργο της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1910.

Μονάδες 25

 

Με την αναθεώρηση, προστατεύθηκαν αποτελεσματικότερα οι ατομικές ελευθερίες και ιδίως το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Προβλέφθηκε, όμως. για πρώτη φορά και η νόμιμη αναστολή ορισμένων όρθρων με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου (καταστάσεως πολιορκίας) σε περίπτωση πολέμου. Καθιερώθηκε η υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση. Διευκολύνθηκαν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Προβλέφθηκε η εξέλεγξη των
βουλευτικών εκλογών από δικαστήριο (εκλογοδικείο) και όχι πια από την ίδια
τη βουλή. Απλουστεύθηκε η νομοθετική διαδικασία και περιορίστηκαν οι δυνατότητες κωλυσιεργίας. Απαγορεύθηκε στους στρατιωτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους να μετέχουν στην ενεργό πολιτική και να εκλέγονται βουλευτές. Καθιερώθηκαν επίσης ορισμένα ασυμβίβαστα για τους βουλευτές. Καθιερώθηκε συνταγματικά η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η ισοβιότητα των δικαστικών λειτουργιών καθώς και νέες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Προστατεύθηκε συνταγματικά η επίσημη γλώσσα του κράτους. Έγινε, τέλος, πιο απλή η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης για το μέλλον.

Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000, τ. 6ος,
εκδ. Ελληνικά Γράμματα 2003, σελ. 13

 

Β.2. Με βάση το παρακάτω παράθεμα και με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις να εντοπίσετε:

α) τους σκοπούς για τους οποίους συνέταξε η Ηνωμένη Αντιπολίτευση την προκήρυξη καθώς και
β) να αναφέρετε τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύνταξη της προκήρυξης.

Μονάδες 25

 

“Οι υπογεγραμμένοι, αποτελούντες την ηνωμένην εν Κρήτη αντιπολίτευσιν. συνελθόντες εν Χανίοις τη 26η Φεβρουαρίου 1905. αποσκοπούντες εις την εκπλήρωσιν του Εθνικού Προγράμματος, αποφασίζομεν:

α) πρώτον και κύριο μέλημα ημών έστω η επίτευξις του από αιώνων επιδιωκομένου σκοπού της ένωσης της Κρήτης μετά της ελεύθερης Ελλάδος.

β) Αδυνάτου αποβαίνοντος του σκοπού τούτου, θέλομεν επιδιώξει την πολιτική προσέγγιση της πατρίδας προς την ελευθέραν Ελλάδα, μεταβαλλομένης από διεθνούς απόψεως της σημερινής κατάστασης.

γ) Μη εκπληρουμένου μηδέ του σκοπού τούτου θέλωμεν επιδιώξει την αναθεώρηση του ημετέρου συντάγματος κατά το πρότυπο του ελληνικού, όπως απαλλαγή ο τόπος από του δεσποτισμού. Του προγράμματος τούτου την πραγμάτωσιν θέλομεν επιδιώξει και δι’ ενόπλων λάϊκών συναθροίσεων. Εν ταις ενεργείαις ημών δεν θέλομεν επιδιώξει προσωπικήν μεταβολήν, αλλ’ επελθούσης τοιαύτης θέλομεν αποκρούσει παντί σθένει και δια των όπλων έτι πάντα μη Έλληνα κυβερνήτη”.

 

 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

© 2024 mchouvarda's blog   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση