Το «ταξίδι της τροφής» στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.
Την Πέμπτη 28-11-2024 στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το ταξίδι της τροφής». Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση μαζί με βιωματικές δράσεις στους μαθητές της Β΄ τάξης που συμμετέχουν στο εθνικό δίκτυο «Ταπερίστας» και είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της υγιεινής διατροφής.
Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο σχολείο στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής – Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας» του Υπουργείου Υγείας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη UNICEF και την οργάνωση «Μπορούμε». Σκοπός του προγράμματος είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών για τα παιδιά.
Αρχικά οι συντονίστριες του προγράμματος, κυρίες Δανδουλάκη Μαρία (συντονίστρια της δράσης για την Περιφέρεια Κρήτης) και Κυριακοπούλου Κατερίνα (συντονίστρια της οργάνωσης «Μπορούμε») παρουσίασαν στους μαθητές το ταξίδι των τροφίμων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση και δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι το 1/3 των παραγόμενων προϊόντων καταλήγουν στα σκουπίδια για διάφορους λόγους (λάθος εκτίμηση της ποσότητας κατά την αγορά τους από τους καταναλωτές, υπολείμματα στις λαϊκές αγορές, υπερκατανάλωση τροφίμων στα ξενοδοχεία και στις μονάδες εστίασης) , τη στιγμή που πολλοί συνάνθρωποί μας στερούνται της βασικής τροφής για την επιβίωσή τους. Μάλιστα, συζήτησαν με τους μαθητές τρόπους για την αξιοποίηση αυτών των τροφίμων, καθώς και τον ρόλο του εθελοντισμού για την διανομή τους στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ηρακλείου.
Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί επίσκεψη μαθητών στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, όπου θα εξοικειωθούν με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν αδιάθετα φρούτα και λαχανικά από τους πάγκους των παραγωγών, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι συμμετέχοντες θα ευαισθητοποιηθούν μέσω της βιωματικής μάθησης σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καλλιεργώντας παράλληλα την αξία του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη.