10o ΓΕΛ Ηρακλείου: 2/11/2023: “Ημέρα Υπαίθριων και όχι μόνο…δράσεων”

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 02-11-2023

Στο πλαίσιο της “Ημέρας υπαίθριων δράσεων” στο σχολείο μας υλοποιήθηκαν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις (περιποίηση του βοτανόκηπου στην αυλή του σχολείου, καθαρισμός του πάρκου, αξιοποίηση του κομποστοποιητή, προώθηση της υγιεινής διατροφής και καλλωπισμός των αιθουσών.

Συγκεκριμένα:Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 02 185943

  1. Η περιβαλλοντική ομάδα του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου τίμησε την ημέρα Περιβάλλοντος, καλλωπίζοντας τον κήπο του σχολείου φυτεύοντας λουλούδια και βότανα! Χρώματα κι αρώματα γέμισε ο αύλειος χώρος του σχολείου και κυρίως χαρά από την επαφή των μαθητών με τη φύση! Η δράση έγινε στο πλαίσιο του διασχολικού περιβαλλοντικού προγράμματος: “Πράσινα σχολεία: γεωπονικές δράσεις σε σχολικούς χώρους – Συνεργασία 10ου ΓΕΛ και γεωπονικού τομέα 6ου ΕΠΑΛ”! Παράλληλα οι μαθητές τοποθέτησαν ταμπέλες με πληροφορίες για τα θεραπευτικά και αρωματικά φυτά του βοτανόκηπού μας!

     

  2. Το τμήμα Β2 ανέλαβε να καθαρίσει το παρκάκι της περιοχής. Τα παιδιά μάζεψαν τα απορρίμματα, τα ξερά φύλλα που είχαν πέσει στο χώρο του πάρκου δίπλα από το σχολείο και άδειασαν τους κάδους.
  3. Από την υπηρεσία του ΕΣΔΑΚ επισκέφτηκε το σχολείο μας χημικός μηχανικός που εξήγησε στους μαθητές τη χρήση του κομποστοποιητή για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων στον χώρο του σχολείου.
  4. Η ομάδα “Ταπερίστας” του σχολείου παρουσίασε στους μαθητές τη σημασία του σπιτικού δεκατιανού, ενώ παράλληλα διοργανώθηκε μπουφές με υγιεινά σνακ, που θα μπορούσαν οι μαθητές να καταναλώνουν για το σχολικό τους γεύμα. Επίσης ομάδα μαθητών παρασκεύασε μια κρητική παραλλαγή του γλυκού cheesecake, αξιοποιώντας τοπικά προϊόντα.
  5. Τέλος, ομάδα μαθητών με ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική φιλοτέχνησε διάφορα σχέδια από ταινίες κινουμένων σχεδιών στους τοίχους της αίθουσάς τους, ενώ παράλληλα φρόντισε για την καθαριότητα της αίθουσας.

Περιβαλλοντικές δράσεις και Πρόγραμμα “Ταπερίστας”, με μαθητές από Πορτογαλία που φιλοξενήθηκαν στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 14-05-2023

 

 Μαθητές από το Πόρτο της Πορτογαλίας φιλοξενήθηκαν στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 “Enough theory! Let’s take action for efficient learning and sustainable living!”, το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου φιλοξένησε 6 μαθητές και 2 καθηγητές από τo Πόρτο της Πορτογαλίας το διάστημα από 6 έως 11 Μαΐου 2023.

εικόνα Viber 2023 05 14 10 39 02 487

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στο φρούριο Κούλε και τα Ενετικά τείχη. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Ρέθυμνο, στο φρούριο Φορτέτσα και στο χωριό Φόδελε, όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Παράλληλα γνώρισαν την κρητική φύση, την κρητική παράδοση (μουσική και χορούς της Κρήτης) και γεύτηκαν παραδοσιακές γεύσεις.

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 52 027

Πέραν των εκπαιδευτικών επισκέψεων στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις στον χώρο του σχολείου, που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών. Συγκεκριμένα οργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια, όπου οι μαθητές των εταιρικών σχολείων, κατασκεύασαν έργα τέχνης, όπως ζωγραφική σε βότσαλα και σε ξύλο, ζωγραφική σε χαρτί από χαρτοπολτό που οι ίδιοι οι μαθητές έφτιαξαν από χαρτί ανακύκλωσης, επιτραπέζια παιχνίδια από παλιά υφάσματα και χειροτεχνίες με Origami. Επίσης, φύτεψαν αρωματικά βότανα στον κήπο του σχολείου κι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Ταπερίστας», που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο κι αποσκοπεί στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και του σπιτικού σχολικού γεύματος με τοπικά προϊόντα. Στο τέλος της παρουσίασης του παραπάνω προγράμματος πήραν μέρος στην εκδήλωση για την  «Ημέρα του κρητικού δεκατιανού», και μαζί με τους μαθητές μας παρασκεύασαν υγιεινά σνακ (cheesecake με συρωτό γιαούρτι και γαλομυζήθρα, μέλι και φρούτα), ενώ δοκίμασαν και το τσάι του βουνού (μαλοτήρα).

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 51 219

Αρωγός στην όλη προσπάθεια υπήρξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συνεισέφερε σημαντικά στη φιλοξενία των εταίρων μας, αλλά κι η Διεύθυνση κι ο Σύλλογος Διδασκόντων, ενώ η σπουδαιότερη συνεισφορά ήταν αυτή των μαθητών, που με το ήθος τους και την προθυμία τους έκαναν του εταίρους μας να εκτιμήσουν και να  βιώσουν την Κρητική φιλοξενία.

εικόνα Viber 2023 05 14 10 22 41 323

Το πρόγραμμα ικανοποίησε πλήρως τους στόχους του, δηλαδή  την ανταλλαγή απόψεων για τη βιωσιμότητα και την καλλιέργεια την περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, καλλιεργώντας παράλληλα την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και ενισχύοντας το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

 

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 52 251

Ομιλία από διατροφολόγο στους “ταπερίστες” του 10ου ΓΕΛ για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 11-04-2023

Την Τρίτη 28-3-2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης η διατροφολόγος Ειρήνη Ζουρίδη παρουσίασε στους μαθητές του τμήματος Β3 τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία ειδικά των εφήβων. Συγκεκριμένα τους εξήγησε τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή και πώς αυτή σχετίζεται με την Κρητική δίαιτα και στη συνέχεια κατέρριψε αρκετούς μύθους που υπάρχουν γύρω από τη διατροφή.

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 18 811

 

Στο τέλος της ομιλίας πρότεινε στους μαθητές έξυπνες ιδέες για υγιεινό σχολικό γεύμα με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρασκευή κάποιων από αυτές τις συνταγές, καθώς οι μαθητές είχαν προνοήσει κι έφεραν τις πρώτες ύλες (ταχίνι, μέλι, φυστικοβούτυρο, φρούτα, λαχανικά,  γιαούρτι, ανθότυρο, μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, μπισκότα ολικής άλεσης και τορτίγιες).

 

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 18 950

 

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 19 013

Έτσι οι “ταπερίστες” του σχολείου με την καθοδήγηση της διατροφολόγου έφτιαξαν ένα υγιεινό cheesecake, τορτίγιες αλμυρές και γλυκές με λαχανικά και φρούτα αντίστοιχα και πήραν ιδέες για σπιτικά σνακ που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγεία τους.

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 18 885

“Ο Οικοκώδικας του σχολείου μας”.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 14-01-2023

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο και διερευνήθηκαν οι ανάγκες του στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, συντάχθηκε ο παρακάτω οικοκώδικας, για την τήρηση του οποίου δεσμεύτηκαν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

.png

“Επίσκεψη στο ΚΠΕ Βάμου για το κρητικό ελαιόλαδο…”

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 14-01-2023

Την Παρασκευή 13-1-2023  30 μαθητές από τα τμήματα Β2 και Β3 του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου, που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα: «Ενεργώ τώρα για να έχω αύριο» και «Ταπερίστας»  επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Βάμου, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα : «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη».

Viber 2023 01 14 10 32 49 954

Ξεναγηθήκαν στον χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου, όπου τα τελευταία χρόνια στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στο χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου, παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία του ελαιολάδου, τη διατροφική του αξία και τον ρόλο του στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά, ενώ τέθηκαν προβληματισμοί  που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, (απόβλητα ελαιοτριβείων, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων). Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν την παραδοσιακή πέτρινη φάμπρικα, σε κλίμακα, κατασκευασμένη ειδικά  για τις ανάγκες του προγράμματος.

Viber 2023 01 14 10 32 50 216

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, όπου έφτιαξαν αρωματικό ελαιόλαδο με την προσθήκη αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών (λεβάντα, δενδρολίβανο, μπαχάρι, φλούδες λεμονιού, κορίανδρο κ.α. Επίσης, παρασκεύασαν κηραλοιφές από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αιθέρια έλαια και κερί μέλισσας, ενώ ασχολήθηκαν και με τη συσκευασία των παραπάνω προϊόντων, φιλοτεχνώντας όμορφες ετικέτες για την προώθησή τους.

 


Viber 2023 01 14 10 32 50 509

Έτσι οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν  και άλλες χρήσεις του ελαιόλαδου πέρα από τις γνωστές και αποκόμισαν σπουδαίες γνώσεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις.

 

 

Viber 2023 01 14 10 32 50 381

Διδακτική Επίσκεψη στο Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 11-12-2022

Την Παρασκευή 9-12-2022  οι μαθητές από τα τμήματα Β1 και Β3 του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου, που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα: “Τα φυτά στη μυθολογία, στην τέχνη και στην ίαση” και στο πρόγραμμα “Ταπερίστας”  επισκέφτηκαν το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου ενημερώθηκαν για τη φαρμακευτική χρήση των θεραπευτικών φυτών, για τη σχέση τους με την τέχνη και τη μυθολογία και για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.

102

Ξεναγηθήκαν στον χώρο του Μουσείου, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ για τους Ηρακλειώτες ευεργέτες και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια. Στο ένα έφτιαξαν ιάματα από βότανα με τον καταποτιοκόπτη και στο άλλο ζωγράφισαν μινωικά μοτίβα θεραπευτικών φυτών πάνω σε κεραμικά, τα έκαναν καρφίτσες, έφτιαξαν σε γύψο αποτυπώματα φυτών και κατασκεύασαν λουλούδια κρόκου με φίλτρα από καφέ!

4

Στο τέλος  της επίσκεψης οι μαθητές φύτεψαν αρωματικά βότανα στον κήπο της Ιατρικής Σχολής και αποκόμισαν σπουδαίες γνώσεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις.

123

Έρευνα για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης για το δίκτυο Eco Schools.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 20-11-2022

Με το παρακάτω ερωτηματολόγιο θα διερευνηθούν οι διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών μας και με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας θα διαμορφωθεί το σχέδιο δράσης για τη συμμετοχή του σχολείου μας στο δίκτυο Eco Schools.

Δείτε εδώ το on line ερωτηματολόγιο.

 

78h

 

 

“Ταπερίστες εν δράσει…”: Δράσεις καλλωπισμού αιθουσών και παρασκευή υγιεινών σνακ για το σχολικό γεύμα.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 19-11-2022

Συνεχίζονται οι δράσεις του σχολείου μας με το φετινό πρόγραμμα: Ταπερίστες εν δράσει”

Το τμήμα Β3 του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου, συνεχίζοντας το περυσινό πρόγραμμα: “Ταπερίστας”,  υλοποίησε νέες δραστηριότητες στο σχολείο, με αφορμή την ημέρα περιβαλλοντικών δράσεων στις 3/11/2022, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βάμου.

432

Συγκεκριμένα οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και φύτεψαν καλλωπιστικά φυτά για τη διακόσμηση της αίθουσας, καθάρισαν τα θρανία τους και έβαψαν τους τοίχους της αίθουσας, σχεδιάζοντάς τους με σχέδια της επιλογής τους και στη συνέχεια παρασκεύασαν υγιεινά σνακ για το σχολικό τους γεύμα, χρησιμοποιώντας, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, γιαούρτι και μέλι.

 

3       44 

11         22

33

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μαθητές επιδεικνύουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ κάθε εβδομάδα προτείνουν διαφορετικές ιδέες, προκειμένου να κάνουν το εν λόγω πρόγραμμα πιο βιωματικό, και με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους συνήθειες που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και προάγουν την υγεία!

Παρουσίαση της δράσης “Ταπερίστας” σε Ισπανούς συναδέλφους στο πλαίσιο Job shadowing του προγράμματος Erasmus.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 03-10-2022

Στο σχολείο μας έγινε παρουσίαση της δράσης “Ταπερίστας” σε Ισπανούς συναδέλφους, που μας επισκέφτηκαν για Job Shadowing στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Συγκεκριμένα στις 3-10-2022 δύο καθηγήτριες από τη Βαλένθια της Ισπανίας επισκέφτηκαν το σχολείο μας, όπου θα παραμείνουν για μια εβδομάδα και θα παρακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας της σχολικής μονάδας, θα παρακολουθήσουν διδασκαλίες, όπου θα αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία και πολυμέσα και θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και ιδέες για μελλοντική συνεργασία και ανταλλαγή μαθητών.

20221003 094130 resized

Στο πλαίσιο της παραπάνω κινητικότητας οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 παρουσίασαν τη δράση “Ταπερίστας” και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής και στη συνέχεια οργάνωσαν μπουφέ με παραδοσιακά προϊόντα, ενώ επέδειξαν τον τρόπο παρασκευής του κρητικού ντάκου (Video με παραδοσιακή συνταγή) κι εξήγησαν τα θρεπτικά του συστατικά. Μετά το πέρας της παρουσίασης οι μαθητές μας δώρισαν στους εταίρους μας κρητικά βότανα και σελιδοδείκτες με κρητικές παραδοσιακές συνταγές και οι φιλοξενούμενοι  έμειναν ενθουσιασμένοι από την προθυμία και τον ζήλο των μαθητών μας.

                                          3

20221003 094147 resized

Δημιουργία Σελιδοδεικτών “Ταπερίστας”

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 16-04-2022

Οι μαθητές του Προγράμματος “Ταπερίστας” δημιούργησαν σελιδοδείκτες με το λογότυπο του προγράμματος, που περιείχαν συνταγές και ιδέες για υγιεινά σνακ για το σχολείο. Τους μοίρασαν στους συμμαθητές τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στο χώρο του σχολείου για τη Φιλαναγνωσία και τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Viber 2022 04 16 18 34 46 675Λήψη αρχείου

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση