Δράσεις “Ταπερίστας” για το σχολ. έτος 2024-25: “Δια-τροφή για σκέψη…”

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 23-11-2024

 

Την Παρασκευή 22-11-2024  22 μαθητές από τη Β΄ και Γ΄τάξη  και δύο εκπαιδευτικοί του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου, που συμμετέχουν στo  εθνικό δίκτυο «Ταπερίστας»  επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Βάμου, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα : «Δια-τροφή για σκέψη…».εικόνα Viber 2024 11 23 12 39 39 131

Αρχικά, ξεναγηθήκαν στον χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου, όπου τα τελευταία χρόνια στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στο χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου και συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο για την αλληλογνωριμία των μελών της ομάδας.

εικόνα Viber 2024 11 22 20 59 33 892

Έπειτα, παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την υγιεινή διατροφή, τη σπουδαιότητα προτίμησης των τοπικών προϊόντων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη βιολογική καλλιέργεια και την εποχικότητα των προϊόντων, ενώ τέθηκαν προβληματισμοί  που σχετίζονται με την σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων, τα τροφικά απόβλητα και τη χρήση φυτοφαρμάκων στη συμβατική καλλιέργεια

εικόνα Viber 2024 11 22 20 59 33 986

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, όπου έφτιαξαν αρωματικό ελαιόλαδο με την προσθήκη αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών (λεβάντα, δενδρολίβανο, μπαχάρι, φλούδες λεμονιού, κανέλα,  κορίανδρο κ.α). Επίσης, ασχολήθηκαν και με τη συσκευασία των παραπάνω προϊόντων, φιλοτεχνώντας όμορφες ετικέτες για την προώθησή τους, παίρνοντας έτσι μαθήματα νεανικής επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, προτάθηκε στους μαθητές να δημιουργήσουν αρωματικά έλαια και κηραλοιφές, να τα συσκευάσουν με όμορφες ετικέτες και να διοργανώσουν παζάρι στον χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις εκπαιδευτικές τους εκδρομές.

εικόνα Viber 2024 11 22 20 59 34 633

 

Έτσι οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν  και άλλες χρήσεις του ελαιόλαδου πέρα από τις γνωστές και αποκόμισαν σπουδαίες γνώσεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις.

Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον είχε η φιλοξενία των μαθητών μας από την προηγούμενη ημέρα (21-11-2024) στον ξενώνα του ΚΠΕ Βάμου , στο παλιό Παρθεναγωγείο του χωριού, ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα , που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την φοίτηση των δασκάλων και στη συνέχεια, ύστερα από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης του κτιρίου, αναπαλαιώθηκε και πλέον χρησιμοποιείται ως ξενώνας για τη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών, που επισκέπτονται το ΚΠΕ Βάμου για την συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις.

εικόνα Viber 2024 11 22 20 59 35 592

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γευτούν για δεκατιανό, παραδοσιακά σνακ με κρίθινο παξιμάδι, χανιώτικη γαλομυζήθρα, βιολογικά ντοματίνια και αρωματική ρίγανη με ελαιόλαδο και ενθουσιάστηκαν με το γευστικό αποτέλεσμα, ενώ πολλοί μαθητές σκέφτηκαν να εντάξουν τον κρητικό ντάκο στο καθημερινό τους σχολικό γεύμα. Επίσης δοκίμασαν αφεψήματα από κρητικά βότανα, όπως μαλοτήρα, δίκταμο, χαμομήλι, λουίζα κ.ά.

εικόνα Viber 2024 11 22 20 59 34 290

 

Η όλη δράση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και ήταν μια ολοκληρωμένη εμπειρία με αρώματα κρητικών προϊόντων και κυρίως κρητικής φιλοξενίας…

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υπευθύνους του ΚΠΕ Βάμου, κ.κ  Ποντικάκη,  Μπάσιου και Παπαδογιαννάκη για την υπέροχη διοργάνωση του προγράμματος και τη ζεστή φιλοξενία τους, όπως επίσης και τον αντιδήμαρχο κ. Παϊζη, για την υποδοχή μας στον παραδοσιακό ξενώνα του χωριού.

εικόνα Viber 2024 11 22 20 59 35 189

 

Οι «Ταπερίστες» του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου πήραν το πρώτο βραβείο για τη δημιουργία του πιο υγιεινού και αξιοζήλευτου δεκατιανού, αναδεικνύοντας τα κρητικά προϊόντα…

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 23-04-2024

To 10o ΓΕΛ Ηρακλείου από το σχολ. έτος 2021-2022 και για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο  Σχολικό Δίκτυο Δράσης “Ταπερίστας”, που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας και στόχο έχει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και συγκεκριμένα τις σωστές επιλογές για το σχολικό γεύμα των μαθητών (δεκατιανό).

Στο πλαίσιο λοιπόν του παραπάνω προγράμματος στις 15-4-2024 το σχολείο συμμετείχε στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το ΚΠΕ Αρναίας σχετικά με το πιο υγιεινό και αξιοζήλευτο σχολικό δεκατιανό. Η ομάδα «Ταπερίστας» του σχολείου  παρασκεύασε ζωντανά σε διαδικτυακή εκδήλωση (με WebEx) ένα κρητικό… cheesecake, στο οποίο φρόντισε να συμπεριλάβει υγιεινά, μη επεξεργασμένα και τοπικά προϊόντα (κρίθινο παξιμάδι, γιαούρτι, ανθότυρο, μέλι, γλυκό κουταλιού σταφύλι και μπανάνες Άρβης) που να καλύπτουν συγχρόνως τις διατροφικές ανάγκες των εφήβων.

εικόνα Viber 2024 04 15 21 35 51 691

Από την ψηφοφορία που ακολούθησε οι «Ταπερίστες» του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου βραβεύτηκαν κι έλαβαν την πρώτη θέση μεταξύ των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν πανελλαδικά στον διαγωνισμό και είναι μέλη του εθνικού δικτύου.

εικόνα Viber 2024 04 22 21 29 36 094

 

 

συνταγή

Στη συνέχεια, ακολούθησε εκδήλωση στο προαύλιο του σχολείου για την «Ημέρα του δεκατιανού» με τη συμμετοχή όλων, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να φέρουν σπιτικό υγιεινό δεκατιανό και πήραν μέρος σε κλήρωση, για να κερδίσουν πλούσια δώρα που μας εξασφάλισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κος Κανακαράκης από τα Σούπερ Μάρκετ «Κρητικός».

 

εικόνα Viber 2024 04 22 17 52 28 053

Παράλληλα ομάδες μαθητών από τη Β’ τάξη, συμμετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια, παρασκεύασαν στο προαύλιο του σχολείου  κάποιες συνταγές με υγιεινά σνακ, όπως το κρητικό cheesecake (το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε στον πανελλαδικό διαγωνισμό), γιαούρτι με μέλι και καρύδια, γλυκό κουταλιού σταφύλι με ξηρούς καρπούς, φρουτοσαλάτα, κρητικό ντάκο με ντομάτα και φέτα, σπιτική λεμονάδα και τσάι του βουνού (μαλοτήρα). Στη συνέχεια τα προσέφεραν σε μπουφέ  στους συμμαθητές τους, δίνοντάς τους ιδέες για υγιεινά σνακ στο σχολείο, που να αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα και να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Breakfast Time Instagram Healthy diet post Made with PosterMyWall

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ζήλο στις παραπάνω βιωματικές δράσεις και τους αξίζουν συγχαρητήρια, όπως επίσης στον Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που στέκεται πάντα αρωγός σε όλες τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο.

 

 

Συμμετοχή εκπαιδευτικών 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου σε βιωματικό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή και Κρητική Δίαιτα.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 09-04-2024

Τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας δήλωσαν συμμετοχή κι επελέγησαν από το ΚΠΕ Ιεράπετρας, στο θεματικό δίκτυο του οποίου είναι μέλη, να παρακολουθήσουν το βιωματικό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή και την Κρητική δίαιτα, που  διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας και το Γεωπάρκο Σητείας.εικόνα Viber 2024 04 09 14 00 45 668

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε 3μερο επιμορφωτικό, βιωματικό σεμινάριο, 19 ωρών, δια ζώσης, σε εκπαιδευτικούς, με τίτλο: «Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην εκπαίδευση» στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, στη Σητεία, στις 29, 30 & 31 Μαρτίου 2024.

 

εικόνα Viber 2024 04 09 14 00 45 571

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων/ουσών για τις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και τα πρόσφατα, επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Οι εκπαιδευτικοί με τρόπο βιωματικό διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ Διατροφή- Περιβάλλοντος και Υγείας, ενημερώθηκαν για τα θρεπτικά συστατικά των τοπικών προϊόντων (ελαιόλαδο, μέλι. εδώδιμα αυτοφυή χόρτα της Κρήτης, σητειακό ξύγαλο κ.α), ενώ επισκέφτηκαν μονάδα επεξεργασίας μελιού και ελαιολάδου.

Η τελευταία ημέρα μάλιστα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,καθώς οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το χωριό Χαμέζι και συμμετείχαν στη συγκομιδή άγριων χόρτων και τη παρασκευή παραδοσιακών μεζέδων με τη συνεισφορά των μελών του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής.

 

εικόνα Viber 2024 04 09 14 00 45 496εικόνα Viber 2024 04 09 14 00 45 246

εικόνα Viber 2024 04 09 14 00 45 418

Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο του σεμιναρίου ανιχνεύσαν τον ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής από το παρελθόν μέχρι το σήμερα, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, με σκοπό την ανάπτυξη διατροφικών δεξιοτήτων που να προάγουν μια διατροφή βιώσιμη για το περιβάλλον.

Η αξιοποίηση των δεξιοτήτων αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και η σύνδεσή τους με την εκπαίδευση για την αειφορία θεωρείται ουσιαστική προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν τον μεσογειακό τρόπο Διατροφής.

Οι “Ταπερίστες” του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου παρακολούθησαν το διαδικτυακό σεμινάριο για τα επεξεργασμένα τρόφιμα από το ΚΠΕ Αρναίας.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 29-02-2024

Την Πέμπτη 29-2-2024 οι μαθητές – “ταπερίστες” του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου παρακολούθησαν το διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Αρναίας με θέμα: «Η ταυτότητα των επεξεργασμένων τροφίμων».
Λίγες μέρες νωρίτερα οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα του εργαστηρίου κι έφεραν μαζί τους  από μία συσκευασία (άδεια) από κάποιο σνακ ή ρόφημα που συνηθίζουν να καταναλώνουν στο σχολείο ή στο σπίτι. Την ημέρα της δράσης  κοινοποιήθηκε στους μαθητές ο  σύνδεσμος του padlet  https://padlet.com/arnaiakpe/padlet-9r9jj8scyw48frxi , όπου και δημοσίευσαν τις φωτογραφίες που πήραν από τις συσκευασίες των τροφίμων  από την πλευρά της ετικέτας του προϊόντος, γράφοντας το όνομα του σχολείου και το όνομά τους.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου λοιπόν οι μαθητές κατανόησαν πόσο ανθυγιεινά είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα λόγω των συστατικών και των συντηρητικών που περιέχουν, ενώ είχαν παντελή έλλειψη από θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία και ανάπτυξη των εφήβων.

εικόνα Viber 2024 02 29 18 52 49 025

Επίσης στο πλαίσιο του παραπάνω εργαστηρίου επιτρεπόταν και η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές μέσω της φόρμας κατάθεσης ερωτήσεων  https://forms.gle/VZhcQmg8Cx4LbD4U7  οι οποίοι τις υπέβαλλαν  τη στιγμή της ενημέρωσης από το κινητό τους τηλέφωνο ή από το προσωπικό τους laptop και ο ομιλητής θα τις έβλεπε σε πραγματικό χρόνο.  Η δράση  διήρκεσε  45΄(μία διδακτική ώρα), και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κυρίως να συνειδητοποιήσουν τις βλαβερές τους συνέπειες ,όσον αφορά στην πρόκληση διαφόρων ασθενειών, αλλά και της παχυσαρκίας. Δυστυχώς, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι έφηβοι στην Ελλάδα (συγκεκριμένα τα αγόρια) είναι στη δεύτερη θέση σε ποσοστό παχυσαρκίας μετά τη Μάλτα.

εικόνα Viber 2024 02 29 18 52 49 025

Επομένως, είναι απαραίτητη η προαγωγή της υγείας των εφήβων, ιδιαίτερα στο θέμα της σωστής διατροφής , σε μία χώρα που στο παρελθόν ακολουθούσε πιστά τη Μεσογειακή διατροφή, απολαμβάνοντας τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία και τη φυσική κατάσταση.

 

 

Οι Χριστουγεννιάτικες δράσεις των “Ταπερίστας” του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 21-12-2023

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων οι “Ταπερίστας” του σχολείου μας ανέλαβαν και πάλι δράση…

Με το κλείσιμο του έτους αποφάσισαν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα και τις δράσεις της προηγούμενης χρονιάς στους μαθητές της Α΄ τάξης , προκειμένου να τους ενημερώσουν για τους στόχους και το αντικείμενο του εν λόγω προγράμματος. Έτσι δημιούργησαν μία διαδραστική παρουσίαση με το ψηφιακό εργαλείο Prezi, όπου αποτύπωσαν με πολύ παραστατικό κι εύγλωττο τρόπο τη δουλεία που κάνουν και την αποστολή που πρέπει να φέρουν σε πέρας στο σχολείο μας, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, το σχολικό γεύμα των μαθητών, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Οι μαθητές της α΄ τάξης ενθουσιάστηκαν από τον ζήλο και την εργατικότητα των Ταπερίστας κι εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και αυτοί στην παραπάνω δράση.


20231102 094230

Με το τέλος μάλιστα της παρουσίασης οι Ταπερίστες παρασκεύασαν ένα υγιεινό γλυκό σνακ από γιαούρτι, τοπικό μαλακό τυρί, μέλι, ξηρούς καρπούς, μπισκότα ολικής άλεσης και σπιτική μαρμελάδα και το προσέφεραν στους συμμαθητές τους, οι οποίοι το βρήκαν ως καταπληκτική ιδέα για σχολικό δεκατιανό.

20231102 094715

 

 

20231219 133407

Στο τέλος της παρουσίασης και εν όψει των γιορτών οι μαθητές μας αντάλλαξαν ευχές και δώρα, συμμετέχοντας στο παιχνίδι Secret Santa και με ιδιαίτερο γιορτινό και χαρούμενο τρόπο αποχαιρέτησαν το σχολείο για το έτος 2023, προσδοκώντας ακόμα καλύτερες στιγμές για τη νέα χρονιά!

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και αγάπη!!!


20231221 101915

10o ΓΕΛ Ηρακλείου: 2/11/2023: “Ημέρα Υπαίθριων και όχι μόνο…δράσεων”

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 02-11-2023

Στο πλαίσιο της “Ημέρας υπαίθριων δράσεων” στο σχολείο μας υλοποιήθηκαν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις (περιποίηση του βοτανόκηπου στην αυλή του σχολείου, καθαρισμός του πάρκου, αξιοποίηση του κομποστοποιητή, προώθηση της υγιεινής διατροφής και καλλωπισμός των αιθουσών.

Συγκεκριμένα:Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 02 185943

  1. Η περιβαλλοντική ομάδα του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου τίμησε την ημέρα Περιβάλλοντος, καλλωπίζοντας τον κήπο του σχολείου φυτεύοντας λουλούδια και βότανα! Χρώματα κι αρώματα γέμισε ο αύλειος χώρος του σχολείου και κυρίως χαρά από την επαφή των μαθητών με τη φύση! Η δράση έγινε στο πλαίσιο του διασχολικού περιβαλλοντικού προγράμματος: “Πράσινα σχολεία: γεωπονικές δράσεις σε σχολικούς χώρους – Συνεργασία 10ου ΓΕΛ και γεωπονικού τομέα 6ου ΕΠΑΛ”! Παράλληλα οι μαθητές τοποθέτησαν ταμπέλες με πληροφορίες για τα θεραπευτικά και αρωματικά φυτά του βοτανόκηπού μας!

     

  2. Το τμήμα Β2 ανέλαβε να καθαρίσει το παρκάκι της περιοχής. Τα παιδιά μάζεψαν τα απορρίμματα, τα ξερά φύλλα που είχαν πέσει στο χώρο του πάρκου δίπλα από το σχολείο και άδειασαν τους κάδους.
  3. Από την υπηρεσία του ΕΣΔΑΚ επισκέφτηκε το σχολείο μας χημικός μηχανικός που εξήγησε στους μαθητές τη χρήση του κομποστοποιητή για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων στον χώρο του σχολείου.
  4. Η ομάδα “Ταπερίστας” του σχολείου παρουσίασε στους μαθητές τη σημασία του σπιτικού δεκατιανού, ενώ παράλληλα διοργανώθηκε μπουφές με υγιεινά σνακ, που θα μπορούσαν οι μαθητές να καταναλώνουν για το σχολικό τους γεύμα. Επίσης ομάδα μαθητών παρασκεύασε μια κρητική παραλλαγή του γλυκού cheesecake, αξιοποιώντας τοπικά προϊόντα.
  5. Τέλος, ομάδα μαθητών με ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική φιλοτέχνησε διάφορα σχέδια από ταινίες κινουμένων σχεδιών στους τοίχους της αίθουσάς τους, ενώ παράλληλα φρόντισε για την καθαριότητα της αίθουσας.

Περιβαλλοντικές δράσεις και Πρόγραμμα “Ταπερίστας”, με μαθητές από Πορτογαλία που φιλοξενήθηκαν στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 14-05-2023

 

 Μαθητές από το Πόρτο της Πορτογαλίας φιλοξενήθηκαν στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 “Enough theory! Let’s take action for efficient learning and sustainable living!”, το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου φιλοξένησε 6 μαθητές και 2 καθηγητές από τo Πόρτο της Πορτογαλίας το διάστημα από 6 έως 11 Μαΐου 2023.

εικόνα Viber 2023 05 14 10 39 02 487

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στο φρούριο Κούλε και τα Ενετικά τείχη. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Ρέθυμνο, στο φρούριο Φορτέτσα και στο χωριό Φόδελε, όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Παράλληλα γνώρισαν την κρητική φύση, την κρητική παράδοση (μουσική και χορούς της Κρήτης) και γεύτηκαν παραδοσιακές γεύσεις.

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 52 027

Πέραν των εκπαιδευτικών επισκέψεων στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις στον χώρο του σχολείου, που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών. Συγκεκριμένα οργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια, όπου οι μαθητές των εταιρικών σχολείων, κατασκεύασαν έργα τέχνης, όπως ζωγραφική σε βότσαλα και σε ξύλο, ζωγραφική σε χαρτί από χαρτοπολτό που οι ίδιοι οι μαθητές έφτιαξαν από χαρτί ανακύκλωσης, επιτραπέζια παιχνίδια από παλιά υφάσματα και χειροτεχνίες με Origami. Επίσης, φύτεψαν αρωματικά βότανα στον κήπο του σχολείου κι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Ταπερίστας», που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο κι αποσκοπεί στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και του σπιτικού σχολικού γεύματος με τοπικά προϊόντα. Στο τέλος της παρουσίασης του παραπάνω προγράμματος πήραν μέρος στην εκδήλωση για την  «Ημέρα του κρητικού δεκατιανού», και μαζί με τους μαθητές μας παρασκεύασαν υγιεινά σνακ (cheesecake με συρωτό γιαούρτι και γαλομυζήθρα, μέλι και φρούτα), ενώ δοκίμασαν και το τσάι του βουνού (μαλοτήρα).

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 51 219

Αρωγός στην όλη προσπάθεια υπήρξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συνεισέφερε σημαντικά στη φιλοξενία των εταίρων μας, αλλά κι η Διεύθυνση κι ο Σύλλογος Διδασκόντων, ενώ η σπουδαιότερη συνεισφορά ήταν αυτή των μαθητών, που με το ήθος τους και την προθυμία τους έκαναν του εταίρους μας να εκτιμήσουν και να  βιώσουν την Κρητική φιλοξενία.

εικόνα Viber 2023 05 14 10 22 41 323

Το πρόγραμμα ικανοποίησε πλήρως τους στόχους του, δηλαδή  την ανταλλαγή απόψεων για τη βιωσιμότητα και την καλλιέργεια την περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, καλλιεργώντας παράλληλα την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και ενισχύοντας το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

 

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 52 251

Ομιλία από διατροφολόγο στους “ταπερίστες” του 10ου ΓΕΛ για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 11-04-2023

Την Τρίτη 28-3-2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης η διατροφολόγος Ειρήνη Ζουρίδη παρουσίασε στους μαθητές του τμήματος Β3 τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία ειδικά των εφήβων. Συγκεκριμένα τους εξήγησε τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή και πώς αυτή σχετίζεται με την Κρητική δίαιτα και στη συνέχεια κατέρριψε αρκετούς μύθους που υπάρχουν γύρω από τη διατροφή.

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 18 811

 

Στο τέλος της ομιλίας πρότεινε στους μαθητές έξυπνες ιδέες για υγιεινό σχολικό γεύμα με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρασκευή κάποιων από αυτές τις συνταγές, καθώς οι μαθητές είχαν προνοήσει κι έφεραν τις πρώτες ύλες (ταχίνι, μέλι, φυστικοβούτυρο, φρούτα, λαχανικά,  γιαούρτι, ανθότυρο, μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, μπισκότα ολικής άλεσης και τορτίγιες).

 

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 18 950

 

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 19 013

Έτσι οι “ταπερίστες” του σχολείου με την καθοδήγηση της διατροφολόγου έφτιαξαν ένα υγιεινό cheesecake, τορτίγιες αλμυρές και γλυκές με λαχανικά και φρούτα αντίστοιχα και πήραν ιδέες για σπιτικά σνακ που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγεία τους.

εικόνα Viber 2023 04 11 11 05 18 885

“Ο Οικοκώδικας του σχολείου μας”.

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 14-01-2023

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο και διερευνήθηκαν οι ανάγκες του στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, συντάχθηκε ο παρακάτω οικοκώδικας, για την τήρηση του οποίου δεσμεύτηκαν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

.png

“Επίσκεψη στο ΚΠΕ Βάμου για το κρητικό ελαιόλαδο…”

0

Συγγραφέας: ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 14-01-2023

Την Παρασκευή 13-1-2023  30 μαθητές από τα τμήματα Β2 και Β3 του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου, που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα: «Ενεργώ τώρα για να έχω αύριο» και «Ταπερίστας»  επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Βάμου, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα : «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη».

Viber 2023 01 14 10 32 49 954

Ξεναγηθήκαν στον χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου, όπου τα τελευταία χρόνια στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στο χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου, παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία του ελαιολάδου, τη διατροφική του αξία και τον ρόλο του στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά, ενώ τέθηκαν προβληματισμοί  που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, (απόβλητα ελαιοτριβείων, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων). Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν την παραδοσιακή πέτρινη φάμπρικα, σε κλίμακα, κατασκευασμένη ειδικά  για τις ανάγκες του προγράμματος.

Viber 2023 01 14 10 32 50 216

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, όπου έφτιαξαν αρωματικό ελαιόλαδο με την προσθήκη αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών (λεβάντα, δενδρολίβανο, μπαχάρι, φλούδες λεμονιού, κορίανδρο κ.α. Επίσης, παρασκεύασαν κηραλοιφές από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αιθέρια έλαια και κερί μέλισσας, ενώ ασχολήθηκαν και με τη συσκευασία των παραπάνω προϊόντων, φιλοτεχνώντας όμορφες ετικέτες για την προώθησή τους.

 


Viber 2023 01 14 10 32 50 509

Έτσι οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν  και άλλες χρήσεις του ελαιόλαδου πέρα από τις γνωστές και αποκόμισαν σπουδαίες γνώσεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις.

 

 

Viber 2023 01 14 10 32 50 381

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση