preload
math-parea-gym-naxou's blog
Μάι 14 10

Αξιοθαύμαστα είναι εκτός από τα ζώα και τα φυτά του Βόρνεο, τα οποία είναι από τα πιο παράξενα στον κόσμο!

Σίγουρα το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η ραφλέσια, ένα λουλούδι γιγαντίων διαστάσεων! Τα πέταλά της έχουν διάμετρο σχεδόν ενάμισι μέτρο σε μήκος και ζυγίζει έως επτά κιλά! Υπάρχουν 16 είδη ραφλέσιας και βρίσκονται στη Σουμάτρα τη Μαλαισία και το Βόρνεο. Το είδος πήρε το όνομα του από τον φυσιοδίφη Stamford Raffles ο οποίος την ανακάλυψε το 1818. Οπωσδήποτε η ραφλέσια είναι φανταστικό και όμορφο λουλούδι. Παρόλα αυτά όμως λέγεται επίσης και “ψόφιο λουλούδι” εξαιτίας της αποπνικτικής μυρωδιάς που αναδύει με σκοπό να προσελκύσει μύγες για γονιμοποίηση.

Το 2012 ομάδα επιστημόνων έκανε νέες έρευνες στο νησί φέρνοντας στο φως νέα είδη φυτών και ζώων. Εκεί συνέλεξαν περίπου 3.500 δείγματα DNA από 1.400 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων, ενώ από τα δείγματα αυτά βρήκαν 160 νέα είδη, άγνωστα στην επιστήμη μέχρι σήμερα.

Ένα από αυτά τα είδη ήταν τα εντυπωσιακά μανιτάρια που φωσφορίζουν το πράσινό τους χρώμα στο σκοτάδι! «Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιος μπορεί να περάσει από δίπλα τους ή ακόμα και να τα φωτογραφίσει χωρίς να το ξέρει, όμως μόνο μια νυχτερινή εξόρμηση αποκαλύπτει το μοναδικό φαινόμενο», λέει ο Λουίς Μοργκάδο, ένας εκ των ερευνητών της αποστολής.

Κατά την εξόρμησή τους αυτή βρήκαν επίσης και το φυτό Nepenthes lowii το οποίο τρέφεται με τις ακαθαρσίες μικρών ζώων. Προκειμένου να προμηθευτεί το άζωτο που χρειάζεται για την επιβίωσή του, το φυτό – τουαλέτα, απελευθερώνει μία μυρωδιά που προσελκύει τα μικρά θηλαστικά και στη συνέχεια τα ταΐζει με νέκταρ, ενώ καθώς αυτά απολαμβάνουν το γεύμα τους, οι ακαθαρσίες τους πέφτουν στην υποδοχή του φυτού και τρέφεται παράλληλα και αυτό.

Στη μακροσκελή λίστα ανθρώπων και ζώων που δεν συμπαθούν τα κουνούπια προστέθηκαν τα σαρκοφάγα φυτά Nepenthes bicalcarata του Βόρνεο. Οι προνύμφες των κουνουπιών κλέβουν τα θρεπτικά συστατικά από την «κοιλιά» των σαρκοφάγων φυτών, η οποία είναι γεμάτη με νεκρά ζωύφια. Ευτυχώς σπεύδουν σε βοήθεια τα μυρμήγκια Camponotus schmitzi, τα οποία κυνηγούν τα κουνούπια, διατηρώντας παράλληλα καθαρό το σαρκοφάγο φυτό Nepenthes bicalcarata.image.ashx

Μπανακάκης Γιάννης, Α2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση