Από τα πιο κοινά είδη του νησιού είναι οι πίθηκοι ουρακοτάγκοι , με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό τρίχωμα και τα εντυπωσιακά μακριά χέρια που έχουν για να μετακινούνται από δέντρο σε δέντρο στα τροπικά δάση όπου ζουν.
Άλλο ένα αρκετά διαδεδομένο στις ζούγκλες είδος πιθήκου είναι και ο γίββονας , πλάσμα που αναγνωρίζεται εύκολα κατά την περίοδο αναπαραγωγής από τα καλέσματα που βγάζουν τα αρσενικά για να προσελκύσουν τα θηλυκά, ήχους που ακούγονται από απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Ένα από τα πιο περίεργα ζώα στον πλανήτη ζει επίσης στη νήσο του Βόρνεο. Οι πίθηκοι με προβοσκίδα ζουν στα μαγκρόβια δάση του νησιού (τα μαγκρόβια είναι υδρόφιλα δέντρα, γνωστά για την ικανότητά τους να αναπτύσσουν ένα τεράστιο πλέγμα επιφανειακών ριζών) και στα χαμηλά τμήματα των δασών της βροχής που βρίσκονται κοντά στις ακτές. Αυτό που κάνει μοναδικά αυτά τα ζώα είναι η ύπαρξη μια μακριά μύτης (ιδιαίτερα στα αρσενικά) η οποία τις περισσότερες φορές φτάνει ως το σαγόνι τους και η δυσανάλογη, σε σχέση με σώμα τους, στρογγυλή κοιλιά τους.
Σπάνιο αλλά γνωστό στο νησί είδος είναι η νεφελώδης λεοπάρδαλη. Η λεοπάρδαλη του Βόρνεο, επιστημονικά Neofelis diardi, είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό του νησιού, και οι κυνόδοντές της είναι αναλογικά οι μεγαλύτεροι στην οικογένεια των αιλουροειδών. Σε σχέση με τη λεοπάρδαλη τη νεφελώδη που ζει στη Νοτιοανατολική Ασία, την Neofelis nebulosa, έχει πιο γκρι και πιο σκούρο τρίχωμα, περισσότερα στίγματα μέσα στις κηλίδες της γούνας που μοιάζουν με σύννεφα, καθώς και μια διπλή ράβδωση κατά μήκος της πλάτης.
Το σπανιότερο θηλαστικό εδώ είναι η αγριόγατα του Βόρνεο, μοναδική στον κόσμο! Είναι επίσης η πιο σπάνια γάτα του κόσμου! Αποκαλούμενη και χρυσή γάτα λόγω της χρυσής γούνας της αλλά και λόγω της σπανιότητά της αυτή η γάτα τρέφεται με μικρά ζώα κυρίως σαύρες και τρωκτικά. Παρόλο που πρόκειται για ένα άγριο είδος η αγριόγατα του Βόρνεο δεν είναι μεγαλύτερη από μία κοινή γάτα.
Εδώ ακόμη συναντάει κανείς τους μικρότερους ελέφαντες του κόσμου! Οι πυγμαίοι ελέφαντες του Βόρνεο μπορεί να είναι οι τελευταίοι επιζώντες ενός είδους που θεωρείται ότι έχει εκλείψει, αυτό των ελεφάντων της Ιάβας. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων στην Ινδονησία, δεν υπάρχουν αποδείξεις για μακρόχρονη παρουσία ελεφάντων στο Βόρνεο, ενώ οι εξετάσεις DΝΑ έδειξαν ότι οι ελέφαντες αυτοί είναι τελείως διαφορετικοί από κάθε άλλο ασιατικό είδος!
Από τα πιο αξιοπερίεργα ερπετά στο νησί είναι ο ιπτάμενος δράκος, μία σαύρα που… πετάει! Προκειμένου να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο οι ιπτάμενοι δράκοι απλώνουν τα πτερύγια κατά μήκος της κοιλιάς τους και γλιστρούν ανάμεσα από τα δέντρα. Όταν ο δράκος είναι έτοιμος να απογειωθεί, το κεφάλι του δείχνει προς το έδαφος.
Αφήστε μια απάντηση