Από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Νοτιανατολικής Ασίας, η εξωτική Ινδονησία αποτελεί τη χώρα των εκπλήξεων. Μοναδικές φυσικές ομορφιές, ενδιαφέροντες πολιτισμοί, κατάφυτες ορεινές περιοχές που καταλήγουν σε αμμώδεις παραλίες με τροπικά φυτά, είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που μαγεύουν τους επισκέπτες. Στις πόλεις εντυπωσιάζει η αντίθεση ανάμεσα στα παλιά θρησκευτικά παραδοσιακά κτίρια και στα κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Στα χωριά της Ινδονησίας, οι παραδοσιακές εικόνες συναρπάζουν! Ορεινά χωριά με ξύλινα σπίτια και παραθαλάσσια με σπιτάκια ψαράδων χτισμένα πάνω στη θάλασσα, παρθένα τροπικά δάση με θεόρατα δένδρα και εξωτικά είδη πτηνών και θηλαστικών είναι ελάχιστες από τις εικόνες που μαγεύουν τον επισκέπτη που έστω και τυχαία θα βρεθεί σε κάποιο μέρος της Ινδονησίας!
Από τα πιο όμορφα μέρη όμως στη Μαλαισία είναι η νήσος Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον πλανήτη! Αποτελεί επίσης ένα από τα πιο μυστήρια νησιά όσο αφορά στην πανίδα και τη χλωρίδα του. Και αυτό είναι ακριβώς το θέμα που πρόκειται να αναλύσω…
Σχετικά με το φυσικό πλούτο του νησιού, το Βόρνεο είναι απλά απίστευτο! Μάλιστα από το 2007 έως το 2010 ανακαλύφθηκαν στο νησί συνολικά 123 νέα είδη ζώων και φυτών, όπως βατράχια, σαύρες, η νεφελώδης λεοπάρδαλη, μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις και πολλά άλλα παράξενα είδη. Μεταξύ των νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν ξεχωρίζουν:
Ένα φίδι που έχει φωτεινούς και έντονους χρωματισμούς σε σχήματα φλόγας σε όλο του το σώμα, που εναλλάσσονται από πορτοκαλί και κόκκινο σε πράσινο, καφέ και μπλε. Όταν νιώθει να απειλείται, οι «φλόγες» στον αυχένα του, μετατρέπονται σε έντονο πορτοκαλί.
Ένας βάτραχος που αναπνέει από το δέρμα του επειδή δεν έχει πνευμόνια, πράγμα που τον κάνει να φαίνεται επίπεδος. Αυτό το αεροδυναμικό του σχήμα, του επιτρέπει να κινείται γρήγορα σε χείμαρρους. Παρότι το είδος βρέθηκε το 1978, οι επιστήμονες τώρα ανακάλυψαν ότι δεν έχει πνευμόνια.
Ένας γυμνοσάλιαγκας που ζει σε μεγάλο υψόμετρο του βουνού Kinabalu έχει ουρά τρεις φορές το μήκος του κεφαλιού του. Κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, εξαπολύει βελάκια αγάπης από ανθρακικό ασβέστιο, ώστε να δώσει μια ορμόνη στο σύντροφό του. Όταν ξεκουράζεται, ο γυμνοσάλιαγκας τυλίγει τη μακριά ουρά του, γύρω από το σώμα του.
Ένα νέο είδος μικρού νυκτόβιου πιθήκου ανακάλυψαν επιστήμονες στο Βόρνεο το 2012. Πρόκειται για ένα είδος αργού loris, ένα μικρό και χαριτωμένο ζώο, που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σχέση με τους λεμούριους παρά με τις μαϊμούδες ή τους πιθήκους. Σε αντίθεση με τα άλλα πρωτεύοντα, το δάγκωμά του είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, λόγω μιας τοξίνης που εκκρίνεται από έναν αδένα στο σώμα του. Το νέο είδος με την ονομασία Nycticebus kayan δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω της νυκτόβιας ζωής του.Το μέρος δεύτερο την επόμενη εβδομάδα!
Γιάννης Μπανακάκης Ά τάξη
Αφήστε μια απάντηση